Moeten we bang zijn voor de islamisering van Turkije?

Hier kun je discussieren over Moeten we bang zijn voor de islamisering van Turkije?.
De vader van de toekomstige president had conservatieve opvattingen en was een oplettende moslim. Hij gaf zijn zoon aan de religieuze school van Imam Khatib en 'sloot' zijn veelbelovende voetbalcarrière af, op een gegeven moment verbood hij zijn nakomelingen om 'zijn familie in korte broek te schande te maken'. Recep durfde geen ruzie te maken met zijn vader, verliet het team en realiseerde zijn ambities in de politiek.

Hij was van nature charismatisch en beklom snel de carrièreladder van de jeugd en vervolgens de belangrijkste organisatie van de Islamistische Nationale Reddingspartij onder leiding van Nejmeddin Erbakan. Na het verbod werd ze omgedoopt tot de Welzijnspartij en Erdogan werd het hoofd van haar filiaal in Istanbul. Verschillende pogingen om de gemeente Beyoglu te leiden of naar het parlement te gaan, zijn niet gelukt, maar in de nasleep van de groeiende populariteit van de islamisten (en de achteruitgang van andere partijen) in 1994 werd hij verkozen tot burgemeester van Istanbul en behaalde hij 25,2 procent van de stemmen. Erdogan bleek redelijk goed te zijn en kreeg de goedkeuring van de inwoners van de stad met plannen voor de reorganisatie en ontwikkeling van de grootste metropool van het land.

Erdogan, die de smaak van macht voelde, besloot het niet meer te verliezen en in de jaren 2000-2010 begon hij het systeem voor zichzelf opnieuw te maken. Aanvankelijk probeerde hij de steun in te roepen van leiders van verschillende religieuze groepen, waaronder de invloedrijke predikant Fethullah Gulen, maar nu verwachtte hij gewoon onderdanigheid van hen. Het conservatieve electoraat leverde stabiel PSR-stemmen, en Erdogan begon ze te "cementeren", waardoor iedereen gedwongen werd te bepalen of hij tegen hem of tegen hem was.

Erdogan is al 15 jaar aan de macht, maar prostitutie is nog steeds gelegaliseerd in het land, arbeiders op dit gebied ontvangen officieel pensioenen. Het staatsbedrijf Turkish Airlines distribueert gratis alcohol op haar vluchten en de diplomatieke ontvangsten van Turkse ambassades worden niet geschrapt. Ik heb het niet over het AKP-programma, waarin er nooit één enkel punt is geweest met betrekking tot de sharia en de Turkse wet, die volledig gebaseerd is op het burgerlijk recht. Halverwege de jaren 2000 liet Erdogan doorschemeren overspel tot misdaad te verklaren, maar kreeg in zijn eigen kamp zoveel weerstand dat hij dit idee onmiddellijk opgaf.

Het gebruik van de islam als instrument leidt tot de ernstigste gevolgen - zoals bijvoorbeeld de financiering van gewapende groepen in Syrië. Jarenlang komen moslims uit vele landen naar Turkije. De meesten van hen zijn vreedzame mensen die gewoon in een omgeving willen wonen waar hun religieuze identiteit geen argwaan wekt. Maar er zijn ook velen die Turkije gebruikten als doorvoerpunt op weg naar Syrië of Irak, waar ze zich bij de strijders van de Islamitische Staat of Al-Nusra voegden. De Turkse autoriteiten en speciale diensten hebben dit niet voorkomen.

In dit opzicht is het gevaar precies de eigenaardige "Pakistanisering" van Turkije: wanneer steun voor radicale bewegingen in een buurland, samen met een poging om een ​​loyale generatie op imam-chatibscholen te laten groeien, dit onvermijdelijk niet alleen leidt tot de verspreiding van extremistische opvattingen en een toename van het aantal militanten op zijn grondgebied, maar en spanningen met buren. De aanslagen van de afgelopen jaren zijn hiervan het directe bewijs, hoewel sommige zijn gepleegd door Koerdische radicalen. Erdogan is gedeeltelijk al gegijzeld door zijn beleid in het Midden-Oosten, wat ook heeft geleid tot een groeiend isolement van Europese landen.

Op 2 juli besprak de Staatsraad van Turkije de kwestie van een mogelijke verandering in de status van de Hagia Sophia van museum tot moskee. CNN Turk meldde dat het besluit van de Staatsraad binnen 15 dagen openbaar zal worden gemaakt. Als hij de statuswijziging van de kathedraal goedkeurt, zullen de autoriteiten van de republiek een aantal stappen moeten ondernemen om er een moskee van te maken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo waarschuwde dat elke verandering in de status van de Hagia Sophia haar vermogen om "de mensheid te dienen als een broodnodige brug tussen die van verschillende geloofstradities en culturen" zou verminderen.

Een officiële vertegenwoordiger van de Griekse regering, Stelios Petsas, zei dat de autoriteiten Turkije aansporen om de Hagia Sophia in Istanbul niet in een moskee te veranderen, in de overtuiging dat dit UNESCO-werelderfgoed een museum moet blijven.
Volgens Petsas is het probleem van de Hagia Sophia niet Grieks-Turks, maar mondiaal.
“We zullen de integriteit van deze UNESCO-werelderfgoedparel nauwlettend volgen. Als een symbool van tolerantie en diversiteit moet deze plek voor iedereen open blijven ', luidt een korte boodschap van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De acties van Turkije kunnen worden omschreven als een tijdbom. Islamisering van het land zal niet alleen de betrekkingen van Turkije met veel landen, vooral Europese, bederven, maar ook in gevaar veel landen brengen.


Betere vraag

Moeten we bang zijn voor de wederopstanding van Wouter ter Heide?

<3

Ha ha ha, that one made me laugh, thx :).

Die Janssen kan niet eens zijn eigen voornaam correct schrijven, dus dat belooft wat..

Hagia Sophia

Sinds vandaag weer een moskee.
Erdogan krijgt zijn zin: Hagia Sophia wordt weer moskee.
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5170635/hagia-sophia-...

Allahoe akbar!

Allahoe akbar!

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech