Polarisatie? Racisme is polarisatie!

Hier kun je discussieren over Polarisatie? Racisme is polarisatie!.
Het gaat niet waarover het moet gaan: over racisme. Het gaat niet over hoe diepgeworteld en institutioneel het is in dit land, en waar het zijn wortels heeft. Het gaat niet over de vraag: wat gaan we aan racisme doen?
Dit debat over het debat is een witte lange tenen afleidingsmanoeuvre. Het doet denken aan de reden die Rutte opgaf om geen excuses voor het slavernijverleden te maken. Die excuses zouden maar leiden tot polarisatie, beweerde hij. Nou en?!
Het is niks willen veranderen. Het is de schuld leggen bij de slachtoffers van racisme, want zij zouden de tegenstellingen benadrukken en polarisatie in de hand werken. Maar het is het racisme zelf dat polarisatie is.
Juist daarom is die andere polarisatie nu nodig, die polarisatie waar Rutte zo bang voor is. Als het over racisme gaat kun je namelijk maar twee stellingen innemen en die staan lijnrecht tegenover elkaar: je wilt er niks aan doen of je wilt er wel wat aan doen. Of je bent solidair en helpt racisme te bestrijden, of niet. Laten we dus duidelijk zijn. Laten we die polarisatie omarmen.

Stellingnemen tegen racisme, daar is dat TV debat niet voor bedoeld. Onder het tapijt vegen maar weer. Dat debat moet al die mensen die bang zijn voor het verlies van hun ‘culturele erfgoed’ Zwarte Piet en bang zijn voor een beeldenstorm op criminelen als Coen en De Ruijter handvatten geven om het te kunnen hebben over de manier waarop de discussie gevoerd wordt, om het probleem van zich af te schuiven. Nee, dat debat is er niet om het te hebben over al dat koloniale tuig dat landen bezette, bevolkingen uitmoordde, anderen juist tot slaaf maakte en grondstoffen jatte. Het is niet de bedoeling het te hebben over etnisch profileren bij de politie, de belastingdienst en justitie en over racisme bij het verkrijgen van werk. En al zeker niet om te spreken over Zwarte Piet. Nee, laten we het niet hebben over het racisme zelf maar over iets wat veel witte mensen maar gezeur vinden van zwarte mensen, mensen van kleur, mensen met een migratie-achtergrond. Er mag vooral niet gesproken worden over het racisme in onszelf dat ook bij de wortel aangepakt moet, de opmerkingen onder collega’s, op een familiefeestje, de zogenaamde grappen van zogenaamd leuke cabaretiers en televisieberoemdheden. En nee, er mag ook niet gesproken worden over racisme rond de voetbalvelden, bij het geven van schooladviezen, in leerboeken en films.

Dit TV debat heeft als doel het te hebben over hoe pijnlijk het is voor witte mensen om met het eigen racisme geconfronteerd te worden. Het leggen van de vinger op de zere plek maakt veel te duidelijk wat er allemaal mis is in dit land. Het doel van dit debat is ervoor te zorgen dat we op die gapende wond een pleister plakken in de hoop dat de pus van racisme onderhuids ongezien door ettert. Dat is waarvoor dit debat bedoeld is, en daarom is juist die vreselijke Quote kapitalist van een Jort Kelder ingehuurd. Die man past daar juist, in dit concept van - niet verbazingwekkend - de van oudsher rechtse omroepen AVRO en TROS. Die zijn er voor het bewaken van de oer-Hollandse gezelligheid en dat zie je ook aan de eerdere onderwerpen in deze debatreeks ‘De stelling van Nederland’ (dat alleen al!): ‘Is dit nog wel mijn Nederland?’, ‘Rutte III is de beste regering voor Nederland’ en ‘Wij moeten trots zijn op onze taal, tradities en verleden’.
Ik zou willen roepen ‘mag ik even een teiltje?!’ maar een teiltje is veel te klein voor de kots van zoveel racisme waardoor ik in mijn eigen jeugd ongewild ben beïnvloed. Als er dan toch witte mensen om een tafel gaan zitten zonder daarbij zwarte mensen uit te nodigen, is dit het enige juiste onderwerp: Hoe gaan wij witte mensen ervoor zorgen dat we het racisme in onszelf herkennen, erkennen en bestrijden? Hoe gaan wij witte mensen ervoor zorgen dat we de lange geschiedenis van racisme waarop dit land gebouwd is doorbreken? Wat. Gaan. We. Er. Aan. Doen?! Dat is onze witte verantwoordelijkheid. Dat is een debat waar we zwarte mensen niet mee mogen lastig vallen. We hebben zwarte mensen lang genoeg geconfronteerd met onze overgevoeligheden. Nu is het tijd om zelf ons leerproces ter hand te nemen. Een leerproces om door te geven, niet om weg te moffelen onder smoesjes waarom we niet racistisch zouden zijn.

Het is zaak dat witte mensen zich uitspreken en dat we het goed zwart-wit stellen: racisme schaf je af en daar valt niet over te discussiëren. Racisme is geen mening maar een misdaad.
Eerst moet het diepgewortelde en institutionele racisme worden afgebroken. Daarbij passen excuses en herstelbetalingen. Geen gepolder. Laat de polarisatie in dit land maar onmiskenbaar zichtbaar worden door heldere stellingname. Laat het maar botsen. Of juist uiteendrijven. Gelijkwaardigheid is door de eeuwen heen in de eerste plaats bereikt door strijd en niet door smeken om alsjeblieft aan een onderhandelings- of debattafel, waar het gesprek wordt gedomineerd door de onderdrukker, te mogen zitten. Black Lives Matter en Kick Out Zwarte Piet, en al die individuele strijders die dagelijks hun mond open durven trekken als ze weer eens racistisch behandeld worden, hebben groot gelijk om nu verandering op te eisen en niet om de hete brei heen te draaien.
De oproep van het Black Renaissance Collectief om het debat ‘Het huidige racismedebat drijft Nederland uit elkaar’ te boycotten verdient het om verder verspreid en onderschreven te worden. Bij deze! De bedenkers van dit debat met deze stelling willen niet luisteren naar wat zwarte mensen te zeggen hebben, maar willen hen in de verdediging dwingen als schuldig aan ‘het uiteendrijven van Nederland’ en snoeren hen omwille van de lieve Neederlandse vrede en valse eenheid het liefst helemaal de mond. En dat is, kort en duidelijk: racisme.

Joke Kaviaar, 9 juli 2020


Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. idd, dit geraskal kan weg.

polarisatie

Misschien kun je beter eerst even kijken, dan weet je echt waar het over gaat.
Die polarisatie valt reuze mee. Het gaat in dit landje over kans op een baan, kans op een woning, dat soort dingen. Er zal ook wel wat volk zijn die ook even de Wals willen besturen. Zoiets is leuk voor de strebers. Die auto, smartphone en regelmatige vliegreis naar Suriname, Ghana, vul zelf in, zullen ze graag willen houden dus het is ook niet zo vreemd dat je niet echt andere dingen hoort. Als je goed om je heen luistert en kijkt weet je dat veel mensen zo zijn.
In Nederland is racisme een zoethouder met Zwarte Piet als luxeprobleem.
Ben nooit iemand kwijtgeraakt door politiegeweld, dat scheelt natuurlijk wel.

radicaal

Denk ook dat de tijd voorbij is om de racistische/fascistische politieke partijen in Nederland met fluwelen handschoenen aan te pakken.
Hoewel de zwarte piet discussie niet mijn ding is vind ik dat de polarisatie niet in de hand word gewerkt door deze discussie.
Wel mogen er meer radicale standpunten inzake racisme/fascisme gehanteerd worden !

Het resultaat van de "fluwelen handschoenen" zijn de huidige politieke verhoudingen, waarbij er maar liefst 2 grote racistische partijen
in Nederland op de grote trom slaan !!

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. Dit is zo dom en doorzichtig, dat is bijna geen trollen meer man.

censuur

Lekker makkelijk alles weer als getrol af te doen.

Hahahaha :)

Hahahaha :)

“Het is een zaak dat witte

“Het is een zaak dat witte mensen zicht uitspreken” hoezo moet ik iets alleen omdat ik dan toevallig wit ben ?
Hoezo moet ik boete voor ihet feit dat mensen vele jaren geleden andere mensen Als slaaf hebben gehouden ?

Ik heb geen erfschuld, voel mij ook niet schuldig en zal dus nooit excuse maken voor wat andere mensen, zonder mijn toestemming of zelf dat ik het wist, hebben gedaan ( ik ben tenslotte vele jaren later pas geboren).
Ik ben niet verantwoordelijk voor de kleur van mijn huid, voor het land waar ik ben geboren en ook niet voor de daden van personen die vele jaren geleden hebben geleefd.

Ga lekker zelf boete doen voor je schuldige geweten en val mij lekker niet lastig met je uitlatingen.
Ik zal mijn leven leiden zoals ik dat zelf wil en zal daarvoor mezelf nooit schamen of excuseren.

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. Incel gezever.

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. Pijn is fijn.

Vind het prima om deze

Vind het prima om deze uiteenlopende meningen te vergelijken. Graag zo weinig mogelijk censureren!
Om polarisatie te bedwingen is het zaak om alle aspecten en gevoelens ook te leren kennen.
Het is geen zwart_wit discussie !

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. Helemaal klaar mee.

meningen?

Goed dat al dat racistische gezever wordt weggehaald. Racisme is geen mening. Trollen is geen mening. Zielig klagen als een "R. de werkeloze alcoholist" is geen mening.

Dat bedoel ik nou met

Dat bedoel ik nou met zwart-wit discussie !
IEDER ZIJN MENING ZOU IK ZEGGEN !

Hoe dan?

Inderdaad, rasisme is geen mening. De hypothese dat mensen zijn onder te verdelen in een handjevol genetisch te onderscheiden "rassen" bleek kort na de tweede wereldoorlog, toen we het DNA van mensen gingen vergelijken, komplete onzin te zijn. We lijken genetisch zoveel op elkaar dat wordt aangenomen dat we een paar tigduizend jaar geleden bijna uitgestorven waren.

"racisme schaf je af en daar valt niet over te discussiëren"

Oh? Heb jij dan een kant-en-klare MANIER WAAROP je rasisme kunt afschaffen? Moet biologie, en dan met name basale genetica, een verplicht vak worden op alle middelbare scholen?

Of (ik chargeer een beetje) moet iedereen gewoon tig boeken lezen en honderden uren filmpjes kijken tot ze net zo wook zijn als jij?

Ronaldo

"Dank je Ronaldo" , we hebben het over de discussie racisme en natuurlijk zijn we allemaal tegen racisme , maar
we hoeven de nuance niet te verliezen.Om dan maar een term als "wook"erbij te slepen past zeker in een zwart-wit discussie.

Doelpunt van het Jaar

Laat Zwarten ook de Wals besturen
voor zolang als het zal duren
een auto hebben ze vaak al
haal ander gereedschap van stal!
hun handen jeuken
ze gaan niet meer wachten
Echte Verandering is hier
dat duurde lang zeg
dat we dit nog mogen meemaken
dit is een beste Storm
Typhoon en Edgar Davids
zij gaan er voor zorgen
deze Krijgers krijgen het gedaan
die bal krijgt een peer
zag je die aktie
Doelpunt van het Jaar
en wat een sfeer

Laat Zwarten ook bevelen
dan kunnen ze eindelijk gaan helen
een smartphone hebben ze vaak al
haal ander gereedschap van stal!
laat ze opklimmen
promoveren
regeren
domineren
surveilleren
conformeren
verdwijnen in uniformiteit
handhaven
op de winkel passen
in hun zwembad plassen
hallucineren
maak iedereen medeplichtig
even vaardig
gewichtig
oftewel
ontwikkelen
ontplooien
emanciperen

Laat Kleurlingen ook de Wals besturen
op broddelwerk voortborduren
vliegen doen ze vaak al
haal ander gereedschap van stal!
ze kunnen meer dan jij denkt
ze doen voor niemand onder
CIAO
zielige achterblijvers
het is ook best handig
als je mekaar kunt aflossen
een planeet plette
doe je in een estafette
je hoeft niet eens te tossen
egaliseren kun je leren
gelijkheid
iedereen gaat zich blesseren
hetzelfde bezeren
als je het maar wil
dan ben je allemaal even gek

dit is
Modern
Correct
Progressie

Wauw

Prachtig !

zwarten

dure auto's rijden
lekker gangster spelen
drillrap is progressie

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech