Mondmaskersverbod in Detentiecentrum Rotterdam

Nieuws, gepost door: Bonjo op 03/02/2021 02:12:56

Wanneer: 03/02/2021 - 12:41

van: de Bonjo – jrg. 15, nr. 1 - februari 2021 Mondmaskersverbod in
Detentiecentrum Rotterdam Hopelijk ziet detentiecentrum ook in dat situatie onhoudbaar is
door Fleur van der Wal

(dit artikel staat niet elders online, alleen in de papieren Bonjo)

Rotterdam - Het Meldpunt Vreemdelingendetentie bericht ons over verontrustende toestanden rond mondmaskers in het Vreemdelingencentrum Rotterdam.

Afgelopen oktober deed een derde corona uitbraak zich voor in Detentiecentrum Rotterdam. Eind vorig jaar is aan de ingeslotenen van drie afdelingen van Detentiecentrum Rotterdam meegedeeld dat zij tien dagen geïsoleerd in quarantaine op hun cel moeten verblijven, omdat tenminste twee ingeslotenen positief op corona zijn getest. Afstand tot elkaar bewaren is onmogelijk aangezien veel ingeslotenen nog steeds standaard met twee personen op één cel (van circa 10m2) verblijven, uitzonderingen daargelaten.

Bellers melden dat er geen activiteiten zijn en dat er geen afleiding, zoals extra boeken, spelletjes of extra tv-zenders, wordt aangeboden. Gedurende deze quarantaineperiodes mag er per dag één uur gelucht worden. Dit gebeurt op de reguliere luchtplaats in groepen van niet meer dan 30 personen. In de praktijk betekent dit dat mensen soms tot 27 uur aaneengesloten op hun cel zitten, omdat er telkens op een ander tijdstip mag worden gelucht. Vrijwel iedereen in het complex maakt gebruik van het luchtmoment, afstand van elkaar houden is hierdoor moeilijk. Bovendien staan ingeslotenen vanwege het winterweer meestal schouder aan schouder onder het afdakje op de luchtplaats. Het quarantainebeleid is dus lek.

Dreigen met isolatie Het idee achter het quarantainebeleid is dat iedereen die in contact is geweest met positief geteste personen in quarantaine gaat. Niet enkel ingeslotenen zijn in contact geweest met de positief geteste personen, maar ook bewaking en ander personeel. Echter, er zijn nog geen berichten dat ook personeel thuis in quarantaine blijft vanwege deze besmettingen. Van bellers horen wij van het Meldpunt bovendien dat de bewakers van de verschillende afdelingen nog steeds aan het werk zijn. Het lijkt er dus op dat dit quarantainebeleid enkel voor ingeslotenen is ingegaan. Dit is opvallend, omdat het besmettingsrisico in het Detentiecentrum juist komt van in- en uitlopende medewerkers. Nieuwe ingeslotenen worden namelijk de eerste acht dagen in quarantaine gehouden.

Ook voor en na de periodes van volledige quarantaine blijft er een aangepast dagprogramma. Dit betekent dat ingeslotenen nog steeds langer dan 20 uur per dag op cel doorbrengen en er zeer beperkt activiteiten worden aangereikt om de tijd mee te verdrijven.

Ondanks het advies van de Dienst Justitiële inrichtingen (DJI) voor medewerkers om mondkapjes te dragen, wordt dit advies volgens vele ingeslotenen niet opgevolgd. Ook bezoekers laten weten dat zij bewaking vaak dicht op elkaar zonder mondkapje zien. Voor ingeslotenen is het dragen van een mondmasker verboden. Wie er wel een draagt, wordt gevraagd deze niet op de afdeling te dragen. Door bewakers wordt hiervoor als uitleg gegeven dat mede-ingeslotenen dan ook een mondmasker willen dragen en dat dit niet gewenst is in verband met veiligheidsredenen. Dat bewakers met het dragen van mondkapjes de ingeslotenen beschermen zou genoeg moeten zijn. Er zijn tevens bellers die zeggen dat er naast dit verbod op mondkapjes wordt gedreigd met isolatie als straf op ongehoorzaamheid aan het verbod.

Vrijlating Wij hopen dat het Detentiecentrum zelf ook inziet dat de huidige situatie onhoudbaar is. Vreemdelingendetentie is voor de ingeslotenen altijd zwaar, maar tijdens corona onleefbaar. Doordat veel landen nog steeds geen vluchten vanuit Nederland toelaten, zitten veel vreemdelingen al maandenlang vast en is er nauwelijks zicht op uitzetting. In Detentiecentrum Rotterdam zijn sinds de uitbraak van corona telkens beperkingen op ingeslotenen gelegd, lopend van maandenlange uitsluiting van activiteiten tot het niet mogen ontvangen van bezoek. Op dit moment is het Meldpunt in contact met een aantal vreemdelingen die al een jaar of langer vast worden gehouden. Zij zitten op bestuursrechtelijke gronden vast en zouden ook met andere manieren
van toezicht gemonitord kunnen worden buiten detentie. Wij pleiten voor vrijlating van alle ingeslotenen. Dit is in ieders belang.

[ Fleur van der Wal werkte tot voor kort bij het Meldpunt Vreemdelingendetentie ]
Bonjo voegt er als Laatste Nieuws aan toe:
Na advies van het OMT heeft minister Dekker toch besloten mondkapjes te verplichten indien niet voldoende afstand tot elkaar kan worden gehouden.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech