Falende media bij krakersrellen en coronacrisis | Ab Gietelink met Stan van Houcke

Ruis, gepost door: nn op 09/03/2021 03:10:56

Wanneer: 09/03/2021 - 22:04

Falende media bij krakersrellen en coronacrisis | Ab Gietelink met Stan van Houcke

https://www.youtube.com/watch?v=xFdTzwThIA0

Stan van Houcke is als journalist een icoon van het bewustzijn in de linkse jaren 60-70 -80. Als kritisch radiojournalist werd hij bekend tijdens de krakersrellen in de jaren 80 doordat hij de oppositie het woord gaf.

Ab Gietelink praat met hem over het functioneren van de media toen en nu. Zij praten over de beeldvorming en de plaats van de journalistiek tijdens de krakersrellen, de opkomst van het neoliberalisme, de nieuwe Koude Oorlog tegen Rusland, de conflicten in het Midden-Oosten en natuurlijk de coronacrisis.

Van Houcke vraagt zich af hoe het kan dat een kleine groep multimiljardairs profiteert van deze crisis. Hij stelt dat we in een totalitair systeem leven; er is geen wezenlijke oppositie meer. Dit komt deels door het falen van de media.

Media zijn niet in staat geweest een context te creëren die ons in staat stelt de coronacrisis te begrijpen, stelt Van Houcke. Er worden fundamentele grondrechten geschonden, maar waarom deze crisis dat zou rechtvaardigen, wordt niet besproken.

Van Houcke constateert dat de media steeds gezagsgetrouwer zijn geworden. Dat geldt ook voor de jongeren in het algemeen, die het grootste slachtoffer zijn van de crisis, maar niet in opstand komen.

Van Houcke verwerpt het idee dat de coronamaatregelen een sociaal doel hebben ("je doet het voor een ander"). "Als jij iets wil doen voor je opa of oma, dan is dat een individuele beslissing. De maatregelen zijn politiek. Iedereen wordt gedwongen ze te volgen. Het gaat erom dat de staat zijn macht wil laten gelden."



Wie: 
nn

Ieuw, Weltschmerz, dat is onderdeel van de Roze Khmer en laat voornamelijk extreemrechtse fakenieuwsverspreiders over 'cultuurmarxisme' aan het woord. Van Houcke is ooit begin jaren 1980 radiojournalist geweest die goed over krakersrellen rond de Vondelstraat berichtte, maar heeft sindsdien niets meer gedaan en hangt tegenwoordig het 'querdenken' aan.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech