Hongerstaking ‘Sans Papiers’ in Brussel gaat om meer dan individuele regularisaties

Hier kun je discussieren over Hongerstaking ‘Sans Papiers’ in Brussel gaat om meer dan individuele regularisaties .
Terwijl de gezondheid van de hongerstakers nu onherstelbare schade oploopt wordt aldus met het voorhouden van individuele kansen op regularisatie getracht de hongerstakers tegen elkaar uit te spelen en te doen opgeven. Daarnaast wordt gewezen naar de mensen die in solidariteit met hen staan en in actie komen: zij zouden de hongerstaking aanmoedigen. Dat soort strategie degradeert in het publieke discours de hongerstakers tot willoze slachtoffers van een stel gewetenloze linksextremisten, alsof ze niet zelf tot deze actie hebben kunnen komen.

De hongerstakers zijn verenigd in de USPR (Union des Sans-Papiers pour la Régularisation) en eisen al langer regularisatie van mensen zonder papieren. Al jaren werken zij voor een loon variërend van 3 tot 7 euro per uur, worden dus uitgebuit en betalen daarvoor wel belasting. Ze zijn verpleger, bouwvakker, schoonmaker, serveerster, loodgieter, kok… Op hun arbeid draait een groot deel van de Belgische economie. Als altijd draait immigratiepolitiek niet om het tegenhouden van mensen, maar om bevolkingspolitiek: het gebruiken van mensen als wegwerpartikel. De vraag is niet of mensen ‘teveel’ zijn en of het ‘het land v0l’ is, maar of mensen gebruikt kunnen worden. Geef hen vooral geen rechten, geen zekerheid, maar wel een heel klein sprankje hoop dat al die moeite misschien individueel beloond wordt. Zet daartegenover de voortdurende dreiging van arrestatie en deportatie en je hebt gewillige arbeiders die niet snel zullen protesteren. Het houdt zo ook de lonen over de hele linie laag en speelt de ongedocumenteerden uit tegen het ‘eigen volk’, de laagbetaalde arbeiders die in België geboren zijn. ‘Voor jou in plaats hebben we zo een illegaal voor minder in dienst, dus hou je mond maar.’ En telkens weer trappen mensen erin en wijzen naar de uitgebuite arbeiders in plaats van naar de baas. Overigens is dit mechanisme niet exclusief voor België, het gebeurt in Neederland en de andere EU landen ook. Wereldwijd, je hoeft maar naar de VS te kijken, ook ten tijde van Obama en Biden. Het gebeurt overal waar mensen noodgedwongen ver van hun geboortegrond een bestaan proberen op te bouwen. In alle stilte.
Nu is het zover gekomen dat 375 mensen het niet meer pikken om als derderangsburger behandeld te worden. Ze zetten de laatste troef in die hen ter beschikking staat: hun leven. Dat zal niemand voor hen bedenken.

Tot nu toe zijn er in solidariteit meerdere demonstraties geweest, is de Dienst Vreemdelingenzaken bezet geweest en is er een bezetting gaande in een universiteitsgebouw in Gent, de Ugent. De situatie van de hongerstakers vraagt om actie. Intussen heeft tijdens de hongerstaking iemand al twee keer scheermesjes doorgeslikt, een ander batterijen, een aansteker. Er zijn vijf zelfmoordpogingen gedaan. Op dit moment hebben vier mensen hun lippen dichtgenaaid, ze drinken door een rietje. De Begijnhofkerk waarin 200 mensen zitten, is van binnenuit door hen afgesloten.

Staatssecretaris Mahdi roept dat de hongerstaking chantage is. Een bekende truc. Maar nee, het is de illegalisering van mensen die chantage is. Het is de Europese migratiepolitiek die chantage is, de militarisering van de grenzen, het opsluiten van mensen in gevangenissen die dan niet zo heten maar namen dragen als ‘gesloten centra’ (in België) of ‘detentiecentra’ (in Neederland). Hoe durven politici vol te houden dat het migranten zijn die de boel chanteren, terwijl zij machteloos staan tegenover dat machtsblok Fort Europa met zijn hekken en muren en grensleger Frontex? Migranten zijn ruilmiddel, of wapen om medewerking van een ander land of van de EU af te dwingen. We zagen Erdogan de grens naar Griekenland al eens open zetten om de EU onder druk te zetten, hetzelfde doet nu Lukashenko in Wit Rusland aan de grens met Litouwen. De Europese lidstaten schreeuwen vervolgens moord en brand en pompen alleen maar meer geld in het opleiden en uitlenen van grenswachten, de aankoop van apparatuur en schepen, en in push back deals met landen als Turkije en Libië.
De lijst met misdaden van de Westerse wereld, de landen die het kolonialisme nog altijd niet verleerd zijn maar nu anders vormgeven, is onuitputtelijk. De regeringen van de staten hebben geen enkel recht mensen hun vrijheid van beweging te ontzeggen, voorwaarden te stellen en verdeel en heerspolitiek te voeren. Ze hebben alleen maar een rechtvaardiging: de economische neo-liberale orde moet ‘coute que coute’ in stand worden gehouden. Het ‘eigen’ volk dient een rad voor ogen gedraaid terwijl ongedocumenteerden onder mensonwaardige omstandigheden blijven ploeteren, of dat nu is in België, in Neederland of in een land ver weg, alles ten gunste van de welvaart van het rijkste schuim der aarde, het kapitalisme dat zonder nationalisme en racisme niet kan bestaan.

Dat alles is waarover die hongerstaking in Brussel gaat. Met het aanbieden van individuele behandelingen van aanvragen tot regularisatie wordt een fooi uitgedeeld die voor velen alsnog in de cel en de boeien eindigt, een wortel voorgehouden, een poging tot depolitisering gedaan die zo doorzichtig is als de schoongewassen ruiten van het Europees Parlement in datzelfde Brussel.

De hongerstaking gaat vandaag, 13 juli 2021 de 52e dag in. Afgelopen weekend werd er gedemonstreerd voor de Begijnhofkerk. Bij het universiteitsgebouw in Gent, Ugent, kwamen de afgelopen avond van 12 juli neonazi’s de nog altijd voortdurende solidariteitsbezetting aldaar provoceren.
Fort Europa stuurt aan op nog meer doden, ditmaal in de stad vanwaaruit de EU bestuurd wordt. Fascisten likken hun vingers erbij af. Maar hoeveel verschil is er tussen hun ideologie en de bij wet geregelde institutionele racistische grenspolitiek van Fort Europa?

Joke Kaviaar, 13 juli 2021


thanks

thanks Joke, om dit onderwerp op te nemen.

Een perfecte samenvatting en uitleg!

Geeft mij weer tijd om morgen om 13uur bij de NL ambassade te staan om te protesteren tegen de uitlevering van Abtin aan Griekenland, en, nog erger, daarna eventueel aan het theocratisch-fascistische regime in Iran.

eh....

....laat dat overmorgen zijn, vrijdag dus,sorry, me van dag vergist...

die spuitbus voor spandoek doet kennelijk vreemde dingen met je hahaha

https://bxl.indymedia.org/Soidarite-avec-un-Anarchist-Iranien-qui-va-etr...

Abtin demo in A'dam gaat niet door

Abtin demo in Amsterdam gaat niet door

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. Beurk.

Als ik het goed begrijp, zijn

Als ik het goed begrijp, zijn er dus 430 mensen in hongerstaking. Hierbij zijn zij o dit moment dus 60 dagen geleden begonnen.
Na mij erin verdiept te hebben, blijkt dat mensen gemiddeld na 60 dagen overlijden aan de gevolgen van de hongerstaking.
Dit doet bij mij wel de vraag opkomen, hoe is het mogelijk dat er nog geen hongerstakers uit deze groep zijn overleden?

hoe?

de hongerstakers namen wel water, suiker en zout tot zich, tot een aantal dagen geleden enkelen onder hen zelfs dat niet meer namen

hoop dat dat je vraag beantwoord

Geeert Mak over het slappe Europpese immigratie beleid

"Laat Europa eerst maar eens een goed immigratiebeleid optuigen. Schinas staat voor de onmogelijke taak om die grensbewaking eindelijk eens op poten te krijgen. Frontex, het agentschap dat de buitengrenzen moet bewaken, stelt nog altijd veel te weinig voor."
Geert Mak: 'Europa heeft een stijve nek gekregen van het wegkijken'
https://www.knack.be/nieuws/europa/geert-mak-europa-heeft-een-stijve-nek...

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech