[020] PERSBERICHT Boycot De Balie - Krakerseditie

Hier kun je discussieren over [020] PERSBERICHT Boycot De Balie - Krakerseditie.
Hiermee wordt voortgeborduurd op eerdere boycotacties, zoals meest recentelijk de protestactie van Geen Podium. Deze had te maken met het optreden van het omstreden kunstcollectief KIRAC. KIRAC verheerlijkt met hun acties, zoals het 'uncancelen' van vermeend verkrachter Juliaan Andeweg, en hun films verkrachtingscultuur De Balie was ook in 2017 in opspraak geraakt rond het debat over het boek 'Waarom haten ze ons eigenlijk?', dat culmineerde in een gesprek over hoe je het beste moslims kunt deporteren. Na kennisneming hiervan besloot de Egypisch-Amerikaanse feministe Mona Elthawy zich in 2019 terug te trekken voor haar boekbespreking.

Het statement van de kraakbeweging is door meer dan 50 groepen ondertekend. Hieronder vallen veel huidige en voormalige kraakpanden, feministische en antiracistische actiegroepen en verschillende grote woonprotestgroepen. Daarnaast hebben deelnemers van het debat, advocaat Willem Jebbink en socioloog Hans Pruijt, zich naar aanleiding van de inhoud van het statement teruggetrokken.

Willem Jebbink heeft zich teruggetrokken nadat hij middels het statement kennis had genomen van de problematiek rondom De Balie: "De kernissue in deze discussie – inclusiviteit – raakt aan waarden die ik tot in mijn vezels voel. (…) Naar mijn smaak heeft De Balie naar aanleiding van eerdere missers te weinig stelling genomen om mij zorgeloos en welwillend aan haar debatavond te laten deelnemen. (Dat is jammer, want had met veel plezier willen uitleggen dat kraken uit het strafrecht moet.)"

Hans Pruijt, de toonaangevende academicus op het gebied van kraken, heeft eveneens zijn deelname aan het panel ingetrokken na op het statement te zijn gewezen. Hij was zich ook niet bewust van hetgeen er in De Balie was voorgevallen. Zijn conclusie was dat "het niet goed is om de discussie bij de Balie plaats te laten vinden". Voorts heeft de kunstenares van de Slangenpandschildering, Patries van Elsen, haar toestemming voor het gebruik van haar kunstwerk als decorstuk ingetrokken: "Graag support ik jullie statement. (…) Succes met alles!"

Het statement toont aan dat de kritiek op De Balie breed wordt gedragen. Het statement is onder dit persbericht integraal opgenomen inclusief de actuele lijst met ondertekenaars.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Waarom wij niet rond de tafel gaan in De Balie voor een discussie over kraken

De Balie heeft op 14 januari een debatavond georganiseerd over woningnood en kraken. Wij doen hier niet aan mee. Meerdere van de ondertekenaars van dit statement hebben dit ook duidelijk kenbaar gemaakt in reactie op de uitnodiging van De Balie, maar we leggen het hieronder nogmaals uit.

Met onze boycot sluiten we ons aan bij een grotere groep mensen die al langer De Balie boycot, omdat het een podium biedt aan onder meer islamofobie en verkrachtingscultuur. De Balie zegt een plek te zijn voor ‘vrije geesten met afwijkende meningen en nieuwe denkbeelden’. Verkrachtingscultuur islamofobie zijn echter geen nieuwe denkbeelden en horen geen podium te krijgen. Wij willen zelf ook graag vrije geesten zijn, maar dat kan niet zolang plekken zoals de Balie dit soort ‘afwijkende meningen’ promoot. Vrijheid van meningsuiting betekent niet dat je iedereen een platform moet geven, dit getuigt van een valse neutraliteit.

Wij willen geen podium gebruiken dat ook gebruikt wordt door mensen die anderen in hun bestaansrecht bedreigen of hun veiligheid in gevaar brengen. We geloven in een wereld zonder grenzen, zonder constante repressie, zonder gendergerelateerd geweld. Een debat over kraken en woningnood is absoluut nuttig – maar niet als dat impliciet legitimiteit geeft aan het verspreiden van islamofobie, verkrachtingscultuur, racisme en seksisme. Daarom is De Balie bij uitstek niet de plek om dit gesprek te voeren.

Op 27 oktober 2021 is er een gesprek geweest tussen De Balie en de organisatie KIRAC, die met haar films verkrachtingscultuur verheerlijkt. Bij de première van hun meest recente film ‘Honeypot’ een paar weken daarvoor onthaalden ze zelfs de vermeende verkrachter Juliaan Andeweg met paard en bloemen om hem te ‘uncancelen’. De Balie toont dat ze geen respect hebben voor de overlevers van seksueel geweld door een collectief uit te nodigen dat een verkrachter letterlijk op een paard hijst. De Balie heeft met haar evenement actief podium geboden aan verkrachtingscultuur en zo actief ook onze veiligheid in gevaar gebracht. Dit ondanks de waarschuwingen van Geen Podium, die zich expliciet tegen het evenement uitsprak. De Balie deed alsof een gesprek over verkrachting en consent het goedpraten van verkrachting net zoveel legitimiteit heeft als het bestrijden hiervan. Andeweg werd in het gesprek onder meer tot slachtoffer gemaakt, en grapjes hierover werden lachend ontvangen door het publiek. Een gesprek met KIRAC legitimeert verkrachtingscultuur. Verkrachters en goedpraters hiervan moeten geen podium krijgen.

In 2019 was de Balie in het nieuws omdat de Egyptische feministe Mona Elthawy haar optreden daar afzegde. Dit in verband met het eerdere debat ‘Waarom haten ze ons eigenlijk’ in 2017, voor haar genoeg reden om zich terug te trekken. Bij dit debat waren voor de zoveelste keer uitgesproken racisten uitgenodigd. Het onderwerp van was moslimextremisme, maar mondde al gauw uit in een debat over hoe je moslims het beste kunt deporteren. FvD-partijfilosoof Paul Cliteur opperde om dit ‘met beleid’ te doen, en een bezoeker, de publiciste Bernadette de Wit, wilde het liefst het aantal moslims maximeren tot 1 à 2%. Zoals Fatima Faïd al tegen OneWorld zei, werd er “urenlang gekeuveld over hoe moslims gedeporteerd zouden moeten worden’’. Wij zullen nooit rond een tafel gaan zitten bij een podium dat moslimhaat normaliseert door dit een podium te geven.

Wij hebben het platform van De Balie niet nodig, De Balie is een valse bondgenoot. Wij hebben hun podium niet nodig om onze verhalen in te zetten als een leuk polemisch gesprekje ter consumptie van een overwegend wit publiek. We delen deze liever op een podium dat niet uitbuitend en corrupt is, met mensen die wél onze kameraden zijn. Een boycot van De Balie is een effectieve manier om niet mee te spelen met hun spelletje. Hiermee gaan we tegen dat gevaarlijke denkbeelden een platform krijgen en dat islamofobie en misogynie impliciet genormaliseerd worden.

De slachtoffers van de woningnood zijn óók mensen die slachtoffers zijn van huiselijk of seksueel geweld, zijn óók ongedocumenteerden die slachtoffers zijn van het grens- en deportatiebeleid en ga zo maar verder. Juist de groepen waarvan de Balie de veiligheid niet garandeert. Wij zijn solidair! De Balie ging afgelopen week zelfs expliciet op zoek naar ‘feministische krakers’ – frappant genoeg dus nadat ze bovenstaande kritiek al als reactie hadden ontvangen. Wij vragen ons af waar de Balie überhaupt het lef vandaan haalt om ons uit te nodigen.

Anarcha Feminist Group Amsterdam
Kraakspreekuur Utrecht
Kraakspreekuur Den Haag
Kraakspreekuur Rotterdam
Kraakspreekuur Den Bosch
Studentenkraakspreekuur (Amsterdam)
Zaanse Kraakbeweging (Zaanstreek)
Croesepoezen (Utrecht)
Huize Ivicke Autonoom (Wassenaar)
Bikewars (De Bilt)
Trash Island (Amsterdam)
Woon- en werkpand Vrankrijk (Amsterdam)
Politiek Cultureel Centrum ACU (Utrecht)
De Onderbroek (Nijmegen)
Vondelbunker (Amsterdam)
Molli Chaoot (Amsterdam)
Plantage Dok (Amsterdam)
Vereniging Ontspoord (Den Bosch)
Knoflook (Den Bosch)
Cultureel Centrum Moira (Utrecht)
OT301 (Amsterdam)
WG Kinky Corner (Amsterdam)
Plofhoek (Amsterdam)
Woonopstand (Rotterdam)
Woonverzet (Den Haag)
Woonprotest (Amsterdam)
Woonrevolte (Amersfoort)
Bond Precaire Woonvormen
BPW Rotterdam
Kattenkwaad Haagse Autonome Feministen (Den Haag)
Bloed aan de Muur (Amsterdam)
Abortion Network Amsterdam
F*Word (Utrecht)
nietnormaal* (Utrecht)
Antifascistische Actie Nederland
Anarchistische Groep Amsterdam
Doorbraak
Amsterdam Alternative
Stop the War on Migrants
Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht
Antifa Utrecht
Actiegroep Niet Te Koop (Amsterdam)
Vrije Bond Utrecht
Vrije Bond Tilburg
Vrije Bond Amsterdam
Anarchistische Bibliotheek Amsterdam
Pinksterlanddagen organisatie 2022
Fatima Faïd / Haagse Stadspartij (Den Haag)
Solarpunk (Nijmegen)
Zaankanters tegen racisme (Zaanstreek)
Radical Solidarity
Feminist Collage
No Soho House Amsterdam
Niet Wijken voor de Rijken

Lees hier meer:
https://www.oneworld.nl/lezen/discriminatie/religie/de-balie-wordt-al-ja...
https://www.geenpodium.nl/
https://joop.bnnvara.nl/opinies/de-balie-en-het-podium-voor-verkrachting...
https://twitter.com/monaeltahawy/status/1120335158136197121
https://joop.bnnvara.nl/opinies/de-knuppel-regeert-en-de-balie-zag-dat-h...
https://www.trouw.nl/nieuws/sekswerkers-boos-op-de-balie-farley-vergroot...


Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. Trollen zijn eigenlijk slachtoffers.

Re: [020] PERSBERICHT Boycot De Balie - Krakerseditie

Hear hear! Gefeliciteerd met jullie succes! #BoycotDeBalie

Re: [020] PERSBERICHT Boycot De Balie - Krakerseditie

Hulde
<3 Jebbink

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. troll.

Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. Trollen zijn zielig - en in dit geval ook erg dom.

[spam deleted]

[spam deleted]

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech