Antifascisten voeren campagne tijdens gemeenteraadsverkiezingen in Fryslân

Hier kun je discussieren over Antifascisten voeren campagne tijdens gemeenteraadsverkiezingen in Fryslân.
Om kiezers te waarschuwen voor opkomend fascisme en racisme zullen o.a. in de gemeentes Leeuwarden, Achtkarspelen, Ooststellingwerf, De Fryske Marren en Sudwest-Fryslân posters en stickers worden geplakt. Daarnaast zullen er door de antifascisten in de dorpen Buitenpost (gemeentehuis), Gerkesklooster-Stroobos en Boelenslaan bewustwordingsacties worden gevoerd. Ook in Leeuwarden zullen de antifascisten actief zijn om een waarschuwende stem te doen klinken. Op zaterdag 19 maart doet AFA-Fryslân mee aan de grote landelijke antiracisme demonstratie in Amsterdam.

Het secretariaat van AFA-Fryslân

Geen racisme en fascisme in de raad!

Jarenlange bezuinigingen en privatiseringen hebben de onze levens steeds zwaarder gemaakt. Deze problemen worden voor mensen van kleur nog eens verergerd. Zij worden geconfronteerd met onderadvisering op scholen, discriminatie op de arbeidsmarkt en repressief en racistisch politie-optreden. Partijen zoals de VVD gebruiken vluchtelingen als bliksemafleider en extreem rechts gaat nog verder. PVV gaat 'minder Marokkanen' regelen en de FvD verkondigt zonder blikken of blozen dat miljoenen inwoners Nederland maar uitgezet moeten worden.

We kennen deze tactieken uit het verleden. We weten dat fascisten voor al hun problemen een zondebok zoeken in de mensen die zich het slechtst kunnen verdedigen. Vluchtelingen krijgen de schuld van de woningnood, niet het kabinet Rutte die in het buitenland investeerders ging lokken dat sociale huurwoningen nu extreem dure appartementen zijn voor toeristen en expats. Er zijn meer huizen die als 'tweede woning' vrijwel continu leeg staan dan er woningzoekenden zijn. Ondertussen stoken neo-nazi's van het NVU dorpsbewoners in Harskamp op tegen de opvang van Afghaanse vluchtelingen.

Ook in de coronacrisis werden schuldigen gezocht. Antisemitische complottheorieën worden weer volop verspreid, racisme tegen mensen uit Zuid-Oost Azië neemt toe, net als de uitsluiting van mensen met een beperking. Zij waren het 'dorre hout' klonk het onvervalst eugenetisch. Onder het mom van protesten tegen het coronabeleid, wist extreemrechts steeds meer mensen aan zich te binden. Vergelijkingen van de coronapas met de positie van de Joden in de jaren dertig en veertig helpen deze geschiedenis te bagatelliseren. Binnen de marsen dragen nazi's ook de door de NSB gebruikte Prinsenvlag.

16 maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Extreemrechtse partijen die nu in de Tweede Kamer zitten, zullen proberen ook hier zetels te winnen. Of het nu gaat om de islamofobie van de PVV, het neofascisme van FvD of het meer mainstream racisme van JA21: ze zullen ons wijs proberen te maken dat het leven beter wordt als we de zwaksten laten vallen of nog erger.

Maar we weten dat het leugens zijn. Leugens die de levens van velen kapot maken en uiteindelijk niets veranderen. De daadwerkelijke veroorzakers van deze ellende worden zorgvuldig buiten schot gehouden.

Dat is waarom we zeggen: Geef angst en haat geen stem! Geen racisme en fascisme in de raad!


Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels.

Goed zo antifa ! Laat van je

Goed zo antifa ! Laat van je horen en laat de fascisten
niet hun gang gaan.

100 jaar geleden bestond het

100 jaar geleden bestond het fascisme nog maar net en antifa was nog niet ten tonele verschenen.

Beleven we een herleving van het fascisme?

Albert van Dijk, lijsttrekker van FvD Achtkarspelen, is het niet eens. "Volgens hem is het juist goed om trots te zijn op je afkomst en de regio waar je vandaan komt, en zijn er ook genoeg kenmerken van het fascis me waar de FVD niet aan voldoet. Fascisme gaat namelijk vaak samen met het gebruiken van geweld, wat bij de partijen niet het geval is." https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1127629-friese-actie-tegen-crypto-fas...

"Daarnaast is een kenmerk van fascisme dat er geen plaats is voor andere meningen in de politiek. Dat is voor zijn partij juist niet het geval: het is niet voor niets dat het woord 'democratie' in de naam zit, zegt Van Dijk: "Eén van onze grootste speerpunten is natuurlijk directe democratie. Dan zou een fascist daarvoor weglopen, nietwaar?"

Zou Albert zo naief zijn dat hij beweert? Tijdens de verkiezingsperiode zullen er nog veel incidenten zijn met of zonder medeweten van FvD politici. "Bij extreem-rechts ontbreekt meestal de revolutionaire dynamiek van het fascisme, de belofte van een nationale wedergeboorte die ook gewelddadig kan zijn. Maar je ziet dat Baudet sterk die kant opzoekt." Afwachten hoe Forum aanhangers in app groepjes de verkiezingsretoriek intepreteren. https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/09/de-fascist-van-nu-draagt-geen-zwart...

Top !!

Top !!

Albert FvD reageert op afa fryslân

In een radio interview beschuldigd lijsttrekker van Van Dijk van @fryslan_fvd ons omtrent het woordgebruik “crypto-fascisme” wat betreft zijn partij en beweert hij dat we zelf fascistisch zijn; niet open staan voor vrijheid van meningsuiting enzovoort . https://www.youtube.com/watch?v=d9BbH0qrK_0

“Baudet trekt ons niet, dat doet ons niet zoveel. Wij zijn lid geworden van een partij... Daarvoor zijn wij actief geworden” aldus Albert van Dijk. Onze mening is: afwachten dus, hoe Forum aanhangers in app groepjes met schuim en as jullie verkiezingsretoriek interpreteren.

Adorno gebruikte "crypto-fascisme" in een brief aan W. Benjamin. De term wordt niet in verband gebracht met geheime steun aan of bewondering voor het fascisme, maar om iemand aan te duiden die zich onvoldoende bewust is wanneer hij dergelijke regressieve neigingen vertoont.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech