Nood breekt wet

Nieuws, gepost door: nn op 01/10/2022 10:09:41

Wanneer: 01/10/2022 - 08:20

Panden in centrum Utrecht gekraakt ter viering van 12 jaar kraakverbod


Op 1 oktober 2022, precies 12 jaar na het in werking treden van de wet Kraken en Leegstand, zijn de kantoorruimtes boven de Intersport aan de Oudegracht 106-108 gekraakt. De krakers willen hiermee aantonen dat kraken nog steeds een legitieme optie is in het aankaarten en bestrijden van de huizencrisis en dakloosheid. Hoewel de wet leegstand tegen zou moeten gaan, is de leegstand sinds het kraakverbod alleen maar toegenomen. Tegelijkertijd is er sprake van een ongekende huizencrisis, waardoor woningzoekenden op wachtlijsten staan, naast een huis grijpen omdat beleggers ze overbieden en, als ze wél een huis weten te bemachtigen, zich kapot moeten werken om de huur te kunnen betalen. Dat terwijl kraken en de kraakbeweging zijn gecriminaliseerd en vervolgd.

Op donderdag 29 oktober zijn de leegstaande panden aan de Oudegracht gekraakt. De krakers maakten dat bekend op 1 oktober, precies 12 jaar na de inwerkingtreding van de wet tegen Kraken en Leegstand. In 1930 opende hier, op de hoek van de Potterstraat en de Oudegracht, het grootste restaurant van Utrecht, Heck’s Lunchroom. Vanaf 1998 zijn de eerste twee verdiepingen verbouwd tot Intersport-winkel. De bovenste twee verdiepingen werden toen als kantoorruimte verhuurd maar hebben sindsdien deze functie verloren. Sinds 2019 is er sprake geweest van een rooftop-restaurant, en er zijn vergunningen aangevraagd voor het verbouwen van het kantoor tot hotel en het wijzigen van de gevels. Deze vergunningen zijn echter geweigerd en drie jaar later worden de twee verdiepingen boven de Intersport nog steeds niet gebruikt.

Volgens de krakers is kraken nog steeds een legitieme optie, waarmee tegelijkertijd de huidige huizencrisis en groeiende dakloosheid wordt aangekaart. “Hoewel kraken sinds het kraakverbod in 2010 is gecriminaliseerd, is kraken nog steeds mogelijk. Het is een legitieme vorm van directe actie die de leegstand van woningen aankaart en deze leegstand direct omzet in huisvesting.” Kraken dient namelijk nog steeds als een effectief middel tegen speculanten en wooncorporaties die huizen enkel gebruiken als instrumenten om winst te maken.

Ook op andere locaties in Utrecht wordt er aandacht gevraagd voor de woningnood, voor panden die ontruimd worden voor leegstand, en het criminaliseren van kraken. Op meerdere plekken in Utrecht werden banners op gebouwen en boven de snelweg gehangen. Eén banner aan het in de laatste jaren meermaals gekraakte gebouw aan de Archimedeslaan 16, leest “Ontruimen voor leegstand is vragen om weerstand”. Hier moesten meer dan drie jaar geleden, in juli 2019, 400 studenten plaatsmaken voor de sloop van de gebouwen die nog steeds niet heeft plaatsgevonden.

In Utrecht alleen staan al meer dan 1500 panden leeg en duurt het minimaal negen jaar voor men aan de beurt komt voor een sociale huurwoning. De krakers hopen met deze actie mensen aan te sporen: “Op een wachtlijst kun je niet wonen. We hopen hiermee mensen aan te sporen het heft in eigen handen te nemen en hun recht op wonen op te eisen. Het hebben van een dak boven je hoofd is namelijk een eerst levensbehoefte, terwijl eigendom dat niet is.”

Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn

Terug van weggeweest, Radio Kookpunt
https://soundcloud.com/kookpunt/20-wat-niet-mag-kan-nog-steedsWie: 
nn

ACCOMODATION CAN ALSO BE
AUTONOMOUS
CREATIVE
AFFORDABLE
BEAUTIFUL

Foto: 


Wie: 
nn

Politie aanwezig bij gekraakt gebouw in hartje Utrecht, eigenaar houdt nu zelf krakers tegen

Het gekraakte pand aan de Oudegracht 106-108 stond juist níet leeg. Dat zegt de eigenaar van de etages boven de Intersport in hartje Utrecht, dat sinds vanmorgen is behangen met spandoeken van krakers. De eigenaar heeft aangifte gedaan.

AD/UN | Josselin Gordijn 01-10-22, 17:40

https://pastebin.com/ppSDzRdWWie: 
nn

kk Insta

Foto: 
AttachmentSize
309622445_1917438955092951_5746473968017393993_n.jpg152.17 KB


Wie: 
nn

Kraken mag niet meer, maar deze krakers bezetten tóch kantoorruimtes aan Oudegracht: ‘Blijft een effectief middel’

Actievoerders hebben de kantoorruimtes boven de Intersport aan de Oudegracht 106-108 gekraakt. De krakers willen aantonen dat kraken - ondanks het verbod erop uit 2010 - nog steeds een legitieme optie is in het aankaarten en bestrijden van de huizencrisis en dakloosheid.

https://pastebin.com/kMJp6Z6eWie: 
nn

Panden aan de Oudegracht 106-108 illegaal ontruimt

Zaterdag avond laat heeft de politie toch een illegale ontruiming doorgezet om hiermee de belangen van de eigenaar Caron Realestate & Management BV. te behartigen.

Eerder op de dag hadden krakers bekend gemaakt het pand al enkele dagen te gebruiken.
Hierop reageerde de politie gepast, en heeft een dienstdoende hulp officier aan de eigenaar uitgelegd dat er een procedure word gestart, waarmee de eigenaar aangifte kan doen en zijn argumenten voor een eventueel spoedeisend belang bij de rechter commissaris kan laten toetsen.
Dit is een nieuwe procedure om krakers sneller een pand uit te krijgen die op 1 juli 2022 van kracht is gegaan.

Vanaf dat moment besloot de eigenaar zelf de toegang tot het pand te blokkeren. door een aantal grote kerels de rest van de dag de wacht te laten houden in het trappenhuis, wat een gemeenschappelijke toegang is voor verschillende bedrijfsruimtes, en dus ook de toegang voor de nieuwe bewoners.
Terwijl de politie er naast stond blokkeerde deze mannen de toegang voor bezoek, bevoorrading en de bewoners. Dit terwijl dit zeer in strijd is met de erfdienstbaarheid, een recht wat iedere bewoner het recht van overpad moet geven om bij hun woning te komen.

Nadat er uren bijna geen communicatie met de politie mogelijk was, en de bewoners nog in een soort gijzel situatie zaten. Kwam de politie terug samen met iemand van de brandweer voor een veiligheid inspectie.
Het was duidelijk dat de driehoek (burgemeester, o.m. & politie) alle mogelijkheden probeerden te onderzoeken of er niet toch een spoedontruiming gerechtvaardigd kon worden.

De brandweer, die claimde alleen voor de veiligheid van de krakers er te zijn, werd toegelaten, maar wou vervolgens niets kwijt of het wel of niet veilig zou zijn, of wat de bewoners in gevaar zou kunnen brengen.
Het antwoord zouden de nieuwe bewoners snel genoeg van de politie horen, waarna ze weer vertrokken.

Enkele uren later, omstreeks 22 uur, verscheen de politie ineens weer in grote getalen. De straat werd afgezet en het pand werd ontruimt. Dit zonder enige aankondiging of vordering aan de krakers om het pand te verlaten.

Enkele krakers hadden zich op het dak verschanst en zich vast geketend. Hiermee heeft de politie alles weer uit de kast moeten trekken om de belangen van vastgoed speculanten te behartigen, en mensen die geen gewoon huis kunnen betalen dakloos te maken.

Het is duidelijk dat er geen plek meer is voor woningen in Utrecht, laat staan voor mensen die daartegen durven op te komen.Wie: 
nn

Getuigenverslag van een deel van de gebeurtenissen bij het pand
https://twitter.com/KiaraGrouwstra/status/1576542772625932289
ACAB!


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech