NIET TE KOOP FLITSAKTIE in de PIJP.

Aankondiging, gepost door: nn op 05/05/2023 05:09:42

Wanneer: 06/05/2023 - 15:00

NIET TE KOOP FLITSAKTIE V. OSTADESTRAAT 209 A,
CORPORATIES STOMEN DOOR.


Bod corporaties gelijk aan bod vier jaar geleden.

Het lijkt alsof de corporaties niets hebben geleerd. Geheel tegen de standpunten van de gemeente en van de huurderskoepels in en alle acties van actiegroepen in de wind slaand willen zij de komende vier jaar (2024-2027) bijna drieëneenhalf duizend woningen verkopen, naast het liberaliseren van liefst bijna tweeduizend woningen en slopen van drieduizend woningen. Totaal achteneenhalf duizend!
Beloofd wordt dat daar tegenoverstaat de bouw van elfduizend nieuwe woningen. Deze doelstelling wordt wel 'ambitieus' genoemd. Terwijl verkoop, liberalisatie en sloop simpel is: je doet het gewoon, is nieuwbouw veel lastiger: je bent afhankelijk van zeer veel onvoorspelbare factoren. Gezien de huidige ontwikkelingen in de vastgoedwereld en gezien de ervaringen de afgelopen jaren kan de term 'ambitieus' gerust vervangen worden door de term 'onrealistisch'.

Vier jaar geleden werd ook al de term 'ambitieus' gebruikt, we zien wat er van is terecht gekomen. Er werd per jaar gemikt op een netto-toename van de sociale voorraad van 750 woningen. Resultaat: in 2020 een afname van 10, in 2021 een toename van slechts 200. Van 2022 is het nog niet bekend gemaakt terwijl het al mei 2023 is.
Weer De Alliantie
Gezien de schandalige opstelling van de corporaties is er alle reden om door te gaan met de flitsacties. Voor de 129ste staat komende zaterdag 6 mei Van Ostadenstraat 209A op het program, dat door De Alliantie voor liefst €540.000 wordt aangeboden.
Dwingende afspraken per corporatie
Weer wordt voorbijgegaan aan allerlei beloften gedaan in de prestatieafspraken met de gemeente en huurdersorganisaties. Ik noem:

*behoud van menging van betaalbare en dure woningen;
* behoud, nee: uitbreiding van de sociale voorraad.

Er blijken corporaties te zijn die niet sociaal kunnen omgaan met de speelruimte die zij hebben, met name De Alliantie en De Key. Zij verkopen dat het een lieve lust is. Hun speeltijd moet over zijn! In de komende prestatieafspraken die gaan gelden van 2024 tot 2027 dienen er dwingende afspraken per corporatie te komen.
Terughoudend
De corporaties hebben zich zich gebonden aan de zogeheten 'Prestatieafspraken 2020-2023'. Gemeente, huurderskoepels en woningcorporaties zijn daar onder andere in overeengekomen dat omdat in Stadsdeel Zuid er al zo weinig sociale huur is, men terughoudend zal zijn in het verkopen van sociale huurwoningen. Niets is minder waar. Het verkooptempo is minimaal gelijk aan het tempo in de vorige periode 2016-2019, de laatste maanden is door het koppel Key-Alliantie een versnelling ingezet.

Anti-speculatiebeding een lachertje
De koper van een sociale huurwoning heeft zelfbewoningsplicht en mag twee jaar de woning niet doorverkopen. Die twee jaar is een aanfluiting. Actiegroep Niet Te Koop stuit op absurde gevallen. Aan de Olympiaweg is 1 mei 2020 ook een benedenwoning van De Alliantie verkocht voor €416.175 om op 2 mei 2022 verkocht te worden voor €574.250. Een verschil van €158.000, is €74.000 per jaar, is ruim €1400 per week. Lekker vangen. Je hebt daar niets voor hoeven te doen, behalve dan een woning te kopen en te verkopen. Hoe bouw ik vermogen op. Laat de ander maar werken voor zijn geld, werk is voor de dommen.

Waarom nog verkoop? Stop daarmee!
De corporaties zijn wel enige uitleg schuldig waarom zij nog verkopen. Hun redenering is dat zij geld nodig hebben voor nieuwbouw. Maar die nieuwbouw stagneert. Nog niet de helft van wat is gepland komt van de grond. Zo wordt het niks met het behoud van de sociale voorraad, helemaal niet in Oud West, Oud Zuid, Centrum en ga maar door.

KOMT ALLEN.
Actiegroep Niet Te Koop gaat door met haar flitsacties tot het doel is bereikt: een stop van de verkoop. Zij roept iedereen op te komen naar de flitsactie tegen de verkoop van Van Ostadestraat 209A en tegen de voortdurende afname van de sociale voorraad. Elke week wordt een verslag van de actie verstuurd naar politiek, pers, woningcorporaties en huurdersorganisaties. Onze acties houden het vuurtje brandend.

Plaats van actie Van Ostadestraat 209A, zaterdag 6 mei, aanvang 15.00.
De flitsactie zal ongeveer een half uur duren en bestaat uit 1. beflyeren van de buurt en voorbijgangers ; 2. het beplakken van de woning en 3. het maken van opnames voor de publiciteit.

Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech