Nieuwe Onderstroom met Stop Wapenhandel

Opinie, gepost door: Alex, Onderstroom op 04/09/2023 09:07:12

Nieuwe aflevering van Onderstroom, over wapenhandel, militair-industrieel complex, wapenlobby, zogenaamd groene oorlogvoering en meer.
https://onderstroom.red/alle-afleveringen/podcast-over-wapenhandel/


De nieuwste onderstroom aflevering is een podcast over wapenhandel. Wendela en Mark van Stop Wapenhandel zijn te gast om alles te vertellen over deze invloedrijke bedrijfssector die talloze levens verwoest.

Overzicht

Deze podcast over wapenhandel begint met een overzicht van de relevantie van wapenhandel als thema. Daarna vertellen Mark en Wendela over de omvang en structuur van wapenhandel wereldwijd. Ook gaan ze in op de afhankelijkheidsrelaties die met wapenexport worden gevormd. Ze leggen ook de relatie tussen wapenfabrikanten en overheden uit, zowel als de term "militair-industrieel complex".

Vervolgens gaan ze in op wapenhandel binnen Europa en de pogingen een sterkere Europese wapenindustrie neer te zetten die minder afhankelijk is van de Verenigde Staten. Tot slot gaan we in op wapenhandel in en vanuit Nederland. Wat maakt Nederland zo'n belangrijke wapenexporteur, wat voor producten worden en vanuit Nederland geëxporteerd?

Daarna gaat het over het kwaad dat deze sector doet, op gebied van milieu, het aanmoedigen van oorlogvoering, repressie en dood van migranten door de militarisering van grenzen en meer.

Een langer stuk van de podcast gaat over de politieke invloed van de wapenhandel en de vormen die dit neemt. Van meer traditionele lobby tot het profileren van wapenfabrikanten als "neutrale experts" die beleidsmakers helpen met beslissingen nemen en beleid vormen, tot directe campagnes om publieke opinie ten aanzien van de krijgsmacht en wapenhandel te vergroten.

We gaan ook in op ontwikkelingen rond de regels waaraan wapenhandel wordt geacht zich te houden. Over de afbraak van toezicht, de vervuiling van fondsen en publiek geld dat voor allerlei doelen in bedeeld maar toch bij defensie terechtkomt, over het verbreden van keurmerken om investeringen in wapens toch als groen, duurzaam of verantwoord te laten gelden. We leggen ook een parallel met de militarisering van politie en de toename van zeer repressieve wetgeving. Hoor meer hierover in de eerdere aflevering over counter-insurgency.

Uiteraard komt ook het thema van de Russische invasie van Oekraïne een aantal keer langs in deze podcast. De Europese wapenindustrieën gebruiken deze situatie om onder andere hun imago, budget en wat ze allemaal mogen, enorm te versterken en verbreden. Los van de discussie van hoe we als beweging omgaan met de NAVO, de imperialismen van Rusland en het westen, etc wanneer het om Oekraïne gaat (zie onder andere de artikelen van Mark, van Peter Storm en anderen over dit thema), is de groeiende invloed van, en het afnemende toezicht op de kapitalisten in de wapenindustrie een groot probleem.

Ik hoop binnenkort ook een aflevering uit te zenden over revolutionairen die actief zijn in Oekraine, Rusland en Belarus, en hoe wij hen kunnen steunen, los van wat overheden doen.

Mogelijk gaat Onderstroom inzoomen op meer bedrijfssectoren die relevant zijn voor politieke thema's. Heb jij tips, of ben jij een activist die veel werkt rond een bepaalde bedrijfssector? Mail Alex nu of benader met via Insta of het contactformulier op de website.

Tot volgende maand!


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech