Vernielingen UVA: de daadwerkelijke daders zitten bier te zuipen in Appelscha

Opinie, gepost door: Kristian de Roode op 18/05/2024 05:12:23

Bij de bezetting van de UVA vorige week zijn een aantal vernielingen aangericht door Black Block. Later die dag werd een Palestijnse man van 35 uit Hardenberg gearresteerd op verdenking van vernieling. De daadwerkelijke daders zitten dit weekend bier te zuipen in Appelscha.

Onterechte Arrestatie

Als er een vraag is waarvan ik hoop dat die centraal komt te staan tijdens de pinksterlanddagen dit jaar, is het de vraag hoe de anarchistische beweging er voor gaat zorgen dat deze Palestijnse man zo snel mogelijk weer vrij komt. Deze 35 jarige Palestijnse man uit Hardenberg zit in een procedure voor asielaanvraag en loopt door het gedrag van Black Blockers en de onterechte arrestatie van de politie serieus gevaar op. De arrestatie en detentie an sich zijn traumatische ervaringen en de onterechte detentie moet vanzelfsprekend zo snel mogelijk tot een einde komen.

Black Block en wit privilege

Dat anarchisten en politie samenwerken om racisme in stand te houden komt niet als een hele grote verassing. De kritiek dat black block het vrijwel onmogelijk maakt om wit privilege tijdens demonstraties op een zinvolle manier in te zetten is niet nieuw. De tactiek is er specifiek op gericht om te ontkomen aan eventuele consequenties. Het gevaar dat repressie bij niet-witte mensen terecht komt wordt niet overwogen en anderzijds genegeerd. De gevolgen zijn duidelijk: de overwegend witte anarchistische beweging, die beweerd zij aan zij te staan met Palestijnen, laat Palestijnen in de steek op het moment dat hun privileges in gevaar komen.

Een gevaar voor de beweging

De politie weet donders goed dat de persoon die die schermen kapot sloeg, niet deze Palestijnse man is (zie statement van black block elders op indymedia). Zij passen deze tactiek bewust toe om angst te zaaien bij Palestijnen binnen de pro-palestina beweging. Wil je je als Palestijn in Nederland inzetten voor de Palestijnse strijd? houd er dan rekening mee dat jij de consequenties ervaart voor de daden die witte mensen, die beweren aan je zij te staan, verrichten. Als anarchistische beweging dragen wij de verantwoordelijkheid om deze tactiek die de politie toepast onschadelijk te maken.

Oplossing

Zijn wij het er over eens dat het onwenselijk is dat een Palestijnse vluchteling de klappen vangt voor daden van een witte beweging? Zijn we het er over eens dat deze man zo snel mogelijk weer vrij komt? Hoe gaan we er voor zorgen dat wij als witte beweging zij aan zij staan met Palestijnen, zonder dat Palestijnen daar de dupe van worden?

Morgenochtend bij de pinksterlanddagen zullen de acties bij de UVA geëvalueerd worden. Ik hoop dat wij antwoorden kunnen vinden op deze vragen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech