VN-veiligheidsraad en Syria-gate

Opinie, gepost door: Salman Hussein op 12/07/2012 07:01:24

De VN is een internationale organisatie die samenwerkt op het gebied van internationaal recht, veiligheid, mensenrechten , In het geval van (( Syria-gate )) blijkt dat die samenwerkt onmogelijk is .
De vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad (Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en China) en de regionale machten Turkije, Irak, Koeweit en Qatar kwamen in Genève overeen dat er een overgangsregering van nationale eenheid in Syrië moet komen.


Daarin is plaats voor zowel leden van de huidige regering als voor aanhangers van de oppositie. De twee partijen moeten het met elkaars deelname aan de regering eens zijn.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zei na het overleg dat de Syriërs geen politieke oplossing mag worden opgedrongen. Zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton hamerde er juist op dat mensen als Assad 'gezien het bloed aan hun handen' zo snel mogelijk moeten aftreden. Ook de Nederlandse Buitenlandse Zaken minister Uri Rosenthal ziet voor Assad geen plaats in 'het nieuwe Syrië'.
De opvattingen van de VS, Groot-Brittannië en China passen binnen een van de twee kampen. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië vinden dat Assad moet opstappen. China is tegen dit plan. Annan zei in een toespraak aan het slot van het overleg dat ook Assad deel mag nemen aan een overgangsregering, samen met leden van de oppositie en het Vrije Syrische Leger.
Rusland , China : Deze landen steunen nog steeds het regime van de Syrische president Assad om economische en andere belangen te handhaven. Beide landen wijzen ook elke internationaal ingrijpen in Syrië af en liggen dwars bij het instellen van sancties .omdat beide landen in Libië zijn buiten de boot gevallen vooral bij de wederopbouw van het land.
Iran : integendeel van Rusland en China heeft Iran geen economische belangen in Syrië, maar zal haar steun aan het regime nooit opgeven,omdat Syrië een proxy-oorlog voor Iran is in de regio . Het omverwerpen van het regime van Assad kan leiden tot het beperken van haar rol in Libanon en de soennitische driehoek .
VS en westerse landen :ook deze landen proberen te laten zien,dat zij er weinig gevoel hebben om het conflict nog verder te militariseren. Maar het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat zij daadwerkelijk via omweg dat niet doen.
De Club vrienden van Syrië : blijven in gezelschap met een machtige reclame als circus optocht van de ene land naar de andere en willen hun samenwerking voorlopig niet laten verwateren. In de slotverklaring kondigden ze een nieuwe bijeenkomst aan. Die zal plaatsvinden in Marokko. Italië wil ook de top daarna van onderdak voorzien.
Oppositie: De interne verdeeldheid bij de oppositie te danken aan de drie grootste oppositiegroepen, de Syrische Nationale Raad , het Syrische Nationaal Coördinatielichaam en de Syrische Koerdische Nationale Raad wantrouwen elkaar niet Volgens de Raad onderhoudt het Coördinatielichaam te nauwe banden met het regime. De Raad zou echter weer een dekmantel zijn voor de Moslimbroederschap en Westerse krachten. De Koerdische raad wijst elke samenwerken met beide raden af ,als zij niet erkend worden als volk in het nieuwe Syrië na Asaad.
Uit de ervaring blijkt ,dat de dictators als Assad schrikken meestal nooit van een dergelijke resolutie. En wat zou er zijn gebeurd als hij de oproep tot aftreden naast zich neerlegt. Assad die sinds de Arabische lente, de onrust in het Midden-Oosten in 2011, oversloeg naar Syrië heeft de autocratische president zijn beleid verscherpt en de rol van het Syrische leger vergroot. Hij probeert met macht en kracht de opstand in zijn land de kop in te drukken. Het Syrische leger van president Assad bevocht met grof geweld opstandelingen en burgers in alle delen van het land,

Tentloos, De internationaal verdeeldheid in de Veiligheidsraad heeft zeker gevolg tot interne verdeeldheid bij de oppositie en carrier situatie van koudeoorlog tussen twee kampen die lijken een evenwichtige strijd te voeren, dat uiteindelijk kan leiden tot het hervormen van de VN-veiligheidsraad ,als de internationale gemeenschap geen einde aan het geweld in Syrië weet te maken en de veiligheid van burger niet kan garanderen, wat is het nut van zo een VN-veiligheidsraad ????.

Salman Hussein
xelat66@hotmail.com


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech