LAWAAIDEMO uitzetcentrum schiphol-oost (onderdeel landelyke NO BORDER aktie)

Nieuws, gepost door: disorde op 27/10/2012 10:05:28

Wanneer: 27/10/2012 - 18:42

het no border netwerk hield met ruim 200 aktivisten een landelyke aktiedag by detentiecentra.. 50 aktievoerders stonden by uitzetcentrum schiphol-oost om met drumstokken, bestek, potten, fluitjes, gastoeters en gejoel een hoop kabaal te maken voor de vastzittenden migrantenom de migranten een hart onder de riem te steken klonk op maximaal volume boodschappen in het arabisch die via een soundsystem over het terrein loeiden..

by aankomst stond veel smeris paraat wat het de aktievoerders onmogelyk maakte het cellencomplex te naderen.. alleen by de herdenkingsplek van de schipholbrand kon lawaai gemaakt worden.. uitzondering hierop was een klein groepje aktivisten die na onderhandelen met de smeris wel (gedeeltelyk) langs de cellen kon lopen om oogkontakt te maken met de inzittenden..

ook elders in het land werden lawaaidemo's gehouden: by kamp zeist, detentie- en uitzetcentrum rotterdam, detentiecentrum alphen aan den rijn, vrijheidsbeperkende locatie ter apel en gezinslocatie gilze-rijen.. de landelyke aktiedag herdenkt de schipholbrand van precies 7 jaar jaar geleden en is een aanklacht tegen het onmenselyke vluchtelingenbeleid die mensen zonder papieren opsluit..

- meer foto's op disorde..Wie: 
.
Foto: 


Wie: 
.

voor achtergrond van de aktiedag:

Persbericht – No Border Netwerk

Zaterdag 27 oktober: acties bij detentie- en uitzetcentra
- Zeven jaar na Schipholbrand: recht op vrijheid van beweging en vestiging
voor allen

Op zaterdag 27 oktober vinden op zes locaties acties plaats tegen het
migratiebeleid. Bij de detentie- en/of uitzetcentra Schiphol, Rotterdam
Airport, Kamp Zeist en Alphen aan den Rijn, de vrijheidsbeperkende locatie
in Ter Apel en de gezinslocatie Gilze-Rijen zullen activisten van diverse
groepen, samenwerkend in het No Border Netwerk, hun stem laten horen in de
vorm van (lawaai)demonstraties.

Zeven jaar na de brand in cellencomplex Schiphol-Oost, die aan elf mensen
het leven kostte, zeggen de activisten: “Recht op vrijheid van beweging en
van vestiging voor allen. Geen alternatieven of mooiere cellen, maar
afschaffing van alle gevangenissen waarin mensen worden kapotgemaakt met
als enig doel hun deportatie, goedschiks of kwaadschiks, te
bewerkstelligen.”

Niet alleen de slachtoffers van de Schipholbrand zullen herdacht worden,
maar alle doden die door beleid van migratiecontrole vallen: de
zelfmoorden, de verdrinkingen in de Middellandse Zee, de zieken die
creperen.

De overheid presenteert migratie als een probleem. Maar migratie is niet
het probleem, het probleem is de uitbuiting van al die landen waar
vluchtelingen vandaan komen. Geen mens vlucht vrijwillig, of dat nu is
vanwege oorlog, droogte, overstroming,hongersnood, repressie, religieuze
of politieke vervolging. Terugkeer, zoals dat zo fraai heet, kan daarom
ook nooit vrijwillig zijn.

De Westerse democratieën, die hun welvaart hebben opgebouwd dankzij de
kapitalistische vernietiging van grond, lucht en water, de diefstal van
grondstoffen en slavenarbeid, beantwoorden de vluchtelingen die hier een
beter leven zoeken met repressie. Een machinerie die er op gericht is de
onbruikbare mensen te scheiden van de bruikbare, alles naar
kapitalistische maatstaven. Wetten, politie, grenscontrole,
identiteitscontrole, alles is erop gericht de migratie uit arme landen
onder controle te houden. En de multinationals profiteren.

Het No Border Netwerk staat voor een solidaire wereld zonder grenzen,
waarin een ieder vrij is zelf te kiezen waar zij/hij gaat wonen, en voor
een einde aan onderdrukking, uitbuiting en uitsluiting. Dit is onmogelijk
zonder het kapitalisme en de machtspositie van de westerse elites ten
grave te dragen.
Het No Border Netwerk Nederland is een informeel netwerk van organisaties
en groepen die zich radicaal uitspreken tegen het Nederlandse
vluchtelingenbeleid en de praktijken waarin dit vorm krijgt.Wie: 
Bas

... een klein groep je mocht langs de cellen lopen.
Men komt demonstreren om steun te betuigen met asielzoekers die opgesloten zijn in een uitzetcentrum op Schiphol. Maar dan mag je de mensen niet zien!
Op afstand van het cellencomplex werden naast het gebruikelijke lawaai en muziek ook solidariteits-toespraken uitgezonden van de mensen in de nood tentenkampen. Helaas konden de mensen waar het vandaag om ging het nauwelijks horen.
Ze toonden wel hun blijdschap aan ... het kleine groepje.

Foto: 


Wie: 
No Borders

Aan het begin van de demonstratie hebben we boodschappen van actievoerende vluchtelingen (in hun eigen taal) uit de tentenkampen in Amsterdam en Den Haag laten horen aan de mensen binnen. We hopen dat ze het hebben kunnen verstaan. Het probleem van de mensen die op straat leven en de mensen in detentie is in wezen hetzelfde: ze leiden een leven waarin zij beurtelings op straat leven of in de cel, zonder uitzicht op een bestaan. De mensen in detentie weten ook wat het is om straat te leven, de mensen die op straat leven weten ook wat het is om steeds weer in detentie te zitten. Met dank aan Recht op Bestaan en Wij blijven hier dus!Wie: 
Werkgroep Stop Deportaties

Het ziet er naar uit dat dit waarschijnlijk de laatste demonstratie is geweest bij Schiphol Oost. Aan de andere kant van Schiphol verreist een ijzingwekkende kolos die het brandbare complex moet vervangen. Een betonnen bunker die allicht niet snel vlam zal vatten, en die zo potdicht zit en ommuurd is dat het moeilijker dan voorheen zal worden om contact met de mensen binnen te leggen. Er is campagne gevoerd tegen bouwconcern BAM dat het ding daar neerzet en vorige jaar is de bouwplaats een halve dag geblokkeerd geweest.
http://www.jcschiphol.nl/
http://www.bambesmetbedrijf.nl/Wie: 
.

vanuit verzamelplek de bollox in amsterdam-zuid vertrok een half uur te laat een volle bus van de theaterstraat richting schiphol.. terwyl de bus nog midden in amsterdam reed, kregen de aktievoerders ongewild gezelschap van de smeris.. een vlytige motormuis achtervolgde de bus tot aan het uitzetcentrum op schiphol-oost, waar de aktievoerders vervolgens opgewacht werden door een cordon uniformen..

de smeris blokkeerde de toegang tot het terrein wat het onmogelyk maakte ook maar in de buurt van het cellencomplex te komen.. alleen by de herdenkingsplek van de schipholbrand kon lawaai gemaakt worden omringd door hekken en smeris.. dat deden de 50 aktievoerders dan ook volop door met drumstokken, bestek, potten, fluitjes, gastoeters en gejoel een hoop kabaal te produceren..

een aktiviste wist het na onderhandelen met de juten voor elkaar te krygen dat 5 personen gedeeltelyk langs het cellencomplex kon lopen om oogkontakt te maken met de vastzittende migranten, die reageerde positief en bleven al zwaaiend toekyken.. een tiental meters verderop ging de lawaaidemo onverminderd verder..

om de mensen die vastzitten een hart onder de riem te steken werden via een soundsystem boodschappen uitgezonden in allerlei talen waaronder arabisch, farsi en koerdisch; ingesproken door vluchtelingen van het tentenkamp recht op bestaan in den haag en kamp tegen de kou in amsterdam.. na ruim een uur kwam de aktie ten einde, maar niet voordat het hekwerk grondig onder handen werd genomen voor een luidruchtig portie gedrum.. daarna trok de bus weer naar amsterdam..

de lawaaidemo op schiphol-oost was slechts een van de akties.. in heel nederland hielden mensenrechtenaktivisten solidariteitsakties voor mensen zonder papieren.. tegelykertyd werd er gedemonstreerd by kamp zeist, detentie- en uitzetcentrum rotterdam, detentiecentrum alphen aan den rijn, vrijheidsbeperkende locatie ter apel en gezinslocatie gilze-rijen..

de landelyke aktiedag herdenkt de schipholbrand van precies 7 jaar jaar geleden waarby 11 mensen om het leven kwamen en is een aanklacht tegen het onmenselyke vluchtelingenbeleid die mensen zonder papieren opsluit..

disorde


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech