Plaats een aanvulling

#14N: Algemene staking, traangas, knuppelorgie

Nieuws, gepost door: FAU, vertaling globalinfo.nl op 15/11/2012 11:02:08

Wanneer: 15/11/2012 - 14:18

Miljoenen in staking, miljoenen op straat...
14 November werd voor het eerst in de geschiedenis in heel Europa, of tenminste een flink aantal Europese landen, gestaakt en actie gevoerd. Achtergrond en updates werden gisteren bijgehouden in een apart (en drukbezocht) feature (http://www.globalinfo.nl/Nieuws/14-november-14n-internationale-staking.html) Ondertussen zijn er ook vele verslagen verschenen, meer dan je als persoon kunt verwerken. Hierbij vertaling van een kort overzicht dat de Duitse anarchosyndicalistische FAU maakte.


Bron: https://www.fau.org/artikel/art_121114-215720
(In de versie van dit artikel op globalinfo staan de foto's waarvan in de tekst de bijschriften staan: http://www.globalinfo.nl/Nieuws/14n-algemene-staking-traangas-knuppelorg...)

De eerste "Europese Algemene Staking," die op deze 14e november (14N) uitgeroepen was, was vooral een Iberisch gebeuren. In Spanje en Portugal werd de 24-uurs staking tegen een Europa van de Trojka massaal nagevolgd. Alleen al voor Spanje melden de vakbonden bijna 10 miljoen stakenden. Naar schatting meerdere miljoenen mensen hebben daar aan demonstraties deelgenomen. De staking ging vergezeld van aanvallen door de politie, onder andere in meerder steden en in Rome. In veel andere steden in Europa werden solidariteitsacties in het kader van de algemene staking gehouden.

Foto: Stakingsposten in de Gran Via, Madrid. korte tijd later werd deze door de politie aangevallen (Foto: lahaine.org)

Al op middernacht van 13 op 14 november trokken in Spanje stakingspiketten naar de centrale punten van de infrastructuur: Bus- en treinremises, vliegvelden, toegangswegen van industriegebieden. Spaanse vakbonden maken melding van een deelname aan de staking van zon 80 % van de werkers. Het stroomverbruik van producerende industrie ging volgens de groep "Economen tegenover de crisis" vanwege de door de staking afgedwongen uitval van productie met twee derde terug. In veel steden trokken 'flying pickets' van stakers en ondersteuners door de straten naar warenhuizen en winkels die open waren gebleven. Daarbij kwam het op veel plekken tot de eerste schermutselingen, als politie de stakers aanviel. Dagblad El Mundo verlaagde zich ertoe om de distributie van haar kranten door politie-auto's te laten beveiligen.

En achteraf zullen jullie weer beweren dat we maar met vijf of zes personen waren (Foto: kaosenlared.net)

In tientallen Spaanse steden ging de staking gepaard met demonstraties. Alleen al aan de 13 manifestaties in Galicië hebben volgens vakbonden meer dan 500.000 mensen deelgenomen. In Vigo, een stad met 300.000 bewoners, zouden bijna 150.000 demonstranten zijn geweest die hun misnoegen de straat op brachten. Ook in andere steden in Spanje was de deelname aan demonstraties massaal. Alleen al de alternatieve vakbonden brachten samen met sociale bewegingen tienduizenden mensen op straat (velen beschouwen de reguliere vakbonden als verraders, vert.). In Salamanca volgend zo'n 7000 mensen een oproep van de anarchosyndicalistische CNT op, in Barcelona vormden meer dan 30.000 mensen een "antikapitalistisch blok," waar ook de CNT voor opgeroepen had. Ook in Madrid waren het er tienduizenden, die in de blokken van de alternatieve vakbonden groepeerden. Zowel in Madrid als in Barcelona maken de grote vakbonden melding van deelname van meer dan een miljoen deelnemers. Zelfs al zou dat getal wat hoog ingeschat zijn, dan nog was de massaliteit van de deelname van mensen, tot in de kleinere plaatsen, enorm. De politie viel de hele dag in talloze steden stakingsposten en manifestaties aan. Op moment van schrijven houden we rekening met minstens 200 arrestaties en 100 gewonden. Op enkele plaatsen kwam het tot allerlei creatieve acties in het kader van de algemene staking: in La Bisbal werd bijvoorbeeld bij een actie van "proletarisch inkopen" hele winkelwagens vol levensmiddelen uit een supermarkt gehaald om vervolgens op straat verdeeld te worden.
"Zoals we van de CNT bij onze stakingsposten en in de bedrijven, waar we vertegenwoordigd zijn, de staking beleefd hebben, had deze zeer groot effect - nog wel meer dan die van 29 maart 2012" (Jose, CNT Villaverde)
De Portugese vakbonden spreken ook over een massale deelname aan de algemene staking. In Lissabon viel de zichtbaar zenuwachtige politie vanaf het einde van de middag tot in de avonduren massaal een demonstratie aan, die in het kader van de algemene staking probeerde het parlement te omsingelen. Daarbij vuurde de politie volgens het Portugese persbureau Lusa waarschuwingsschoten (met scherpe munitie) af. Gewonden werden voortdurend met ambulances afgevoerd, in de omliggende straten stonden steeds weer kleine barricades in brand. Aansluitend op de aanvallen van de politie werden meer dan 120 mensen op een andere plek in de hoofdstad door anti-terreur-eenheden overvallen en naar een voormalig gerechtsgebouw aan de rand van de stad afgevoerd, waar ze vervolgens elk recht op contact met advocaten of familie werd ontzegd. In Porto gingen meerdere duizenden mensen de straat op, waaronder een blok van anarcho-syndicalisten.

Demonstratie in Porto in het Noorden van Portugal (Foto: Ismail Küpeli)

In Rome, Milaan en Turijn raakten studenten en scholieren in botsing met politie. Zij gingen de straat op vanwege de snel verslechterende onderwijsomstandigheden en de miserabele vooruitzichten voor de toekomst.

In Duitsland waren het, zoals gevreesd, maar weinigen die de straat opging voor hun eigen toekomst en in solidariteit met de arbeiders in de zuidelijke EU-landen. Berichten over kleinere acties met een paar honderd deelnemers. veelal met aanwezigheid van lokale FAU-bonden, bereiken ons onder andere uit Berlijn (http://www.fau.org/ortsgruppen/berlin/art_121114-203633), Bremen, Dusseldorf, Frankfurt a. M., Keulen (http://allgemeinessyndikatkoeln.blogsport.de/2012/11/14/koeln-solidarita...) en Stuttgart.

(Aanvulling vertaler. Dat was in Nederland niet veel anders, behalve dat je daar 'honderden' door 'tientallen' moet vervangen, zie oa. wat links in de update van gisteren (http://www.globalinfo.nl/Nieuws/14-november-14n-internationale-staking.html)
Foto: Activisten van AGA delen flyers uit bij Centraal Station Amsterdam

Plus toevoeging: filmpje Portugal https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bzodV6ogQwE


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech