Plaats een aanvulling

Solidariteit met de Griekse staalarbeiders [ASB]

Nieuws, gepost door: ASB op 16/12/2011 12:03:49

Wanneer: 16/12/2011 - 15:28

De arbeiders van de Griekse Staalwerken (Helliniki Halivourgia) zijn verwikkeld in een bitter conflict met de bazen. Verschrikkelijke arbeidsomstandigheden, steeds maar dalende lonen, ontslagen en verhogende werkdruk hebben geleid tot een langdurige staking waarin geen van beide partijen op wilt geven. De Griekse staalarbeiders verdienen onze solidariteit.

[Oorspronkelijke publicatie op: http://anarcho-syndicalisme.nl/wp/?p=1292)

De staalwerken van de industrialist Manesis is een van de 3 industrieeen die gezamenlijk 100% van de staal- en ijzerproductie in Griekenland bezitten. In de laatste 2 jaar alleen al werd de productie verhoogd van 196.000 naar 266.000 ton ijzer en bedroeg de omzet in 2010 227 miljoen euro.

De staalarbeiders hebben jaren doorgebracht in deze ovens, met dagelijks zware ongelukken tot gevolg, van verminkingen tot diverse doden over de afgelopen jaren. Voor steeds dalende lonen en zuchtend onder een tyranniek regime van de bazen hebben zij de winsten vergaard waar de kapitalist Manesis zich nu van vol vreet. Manesis, steunend op zijn bondgenoten in het parlement, gebruikt de zogenaamde ‘economisch moeilijke tijden’ als excuus om de arbeiders in zijn fabrieken terug te storen in de middeleeuwen. Een reductie van 40% in lonen, minder betaalde arbeidsuren, meer onbetaalde overuren, intensificatie van de arbeid, het afbouwen van sociale zekerheden, dit is hoe bazen hun arbeiders behandelen als hun toch al overvloedige winstmarges in gevaar dreigen te komen.

De arbeiders lieten het hier echter niet bij zitten en sloegen terug. Op 31 Oktober werden 34 arbeiders ontslagen en de bazen dreigden dit met nog eens 180 anderen te doen. Een algemene vergadering van arbeiders besloot unaniem om te staken totdat alle ontslagen arbeiders terug aangenomen worden. De hoogovens werden stil gelegd, de machines uitgezet en de fabriek door de arbeiders zelf afgesloten en bewaakt.

Een grootschalig arbeidsconflict heeft zich ontsponnen, waarbij een nederlaag een groot verlies voor de hele arbeidersklasse betekent en de honger van de bazen naar meer uitbuiting alleen maar zal vergroten. Aan de andere kant betekent de overwinning een grote versteviging van de strijd van de hele arbeidersklasse tegen de aanvallen door de staat, lokaal en internationaal kapitaal. De massamedia bleven trouw aan hun bazen en gaven de staalarbeiders geen stem terwijl de staat en het parlement via de arbeidsinspectie adviseerden om de strijd neer te leggen. De solidariteitsgolf nam echter toe en de bazen sloegen, na een maand staken, terug met nog eens 16 ontslagen om de arbeiders onder druk te zetten. De arbeiders buigen echter niet maar verzetten en organiseren zich.

Op dinsdag 13 December riepen de arbeiders in de gehele Thriassio regio (het grootste industrieele gebied in Griekenland) op tot een 24-uurs staking in solidariteit met de staalarbeiders. Diverse solidariteitsgroepen ondersteunden deze staking, hielpen met het runnen van collectieve keukens en zorgden voor vermaak en versterking van de groep. Deze strijd is erg belangrijk, zowel voor de stakers zelf als voor de gehele arbeidersklasse. Wat vandaag gebeurt in Griekenland is een laboratorium voor de bazen, politici en bankiers die met de Financiele crisis en de ‘Eurocrisis’ hun kans schoon zien om nog meer over onze ruggen te vergaren.

Zoals de staalarbeiders het zelf stellen:

Wij staan hier, wij zijn al winnaars. De industrialist Manesis heeft al toegegeven dat hij zo’n strijd niet had verwacht! De andere industrialisten van de naburige fabrieken verwachten dat we snel moe zullen raken, terug aan het werk gaan met gebogen hoofd, ze dachten dat we akkoord zouden gaan met de 5-urige diensten. Wij hebben laten zien dat de arbeiders onstopbaar kunnen zijn. Al dagen lang, 24 uur per dag, bewaken we onze staking. Ze voelden onze kracht en wij leerden hier van. We leren vriend van vijand onderscheiden. De overwinning kan moeilijk zijn, maar het zal wel de onze zijn.

De ASB bracht de volgende solidariteitsboodschap, gepaard met een financieele bijdrage, aan de stakers over.

Nederlands:

Arbeiders van de Griekse staalwerken,

Met deze boodschap willen wij, leden van de Nederlandse Anarcho-Syndicalistische Bond, onze solidariteit uitspreken met jullie strijd en een kleine bijdrage leveren aan jullie stakingskas.

Ondanks de eindeloze propaganda van de media,
Ondanks de leugens van de politieke en economische elites,
Ondanks de zogenaamde “verschillen” tussen het Europese “centrum” en de “peripherie”.

Wij weten van de toestanden waarin jullie werken,
wij weten van jullie strijd en waarom jullie vechten,
wij weten van jullie dode en gewonde collega’s.

Wij zijn solidair om te laten zien dat arbeiders over de hele wereld gezamelijke belangen en gezamelijke vijanden hebben,
Wij zijn solidair, om jullie aan te moedigen in jullie directe, zelfbestuurde strijd,
Wij zijn solidair, omdat jullie strijd iedereen aangaat die moet lijden vanwege een zinkend politiek en economisch systeem waar wij niet voor gekozen hebben.

We bedanken jullie en wensen jullie sterkte, tot de overwinning!

Anarcho-Syndicalistische Bond (ASB)
The Netherlands
15 December 2011

Grieks:

Εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας,

Με αυτό το γράμμα, εμείς, τα μέλη της Ολλανδικής Αναρχοσυνδικαλιστικής Ένωσης, θα θέλαμε να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας με τον αγώνα σας, καθώς και να προσφέρουμε μια μικρή συνεισφορά στο απεργιακό σας ταμείο.

Παρά την ατελείωτη καθημερινή προπαγάνδα από τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης,
παρά τα ψέμματα των πολιτικών και οικονομικών μας ελίτ,
παρά τις “διαφορές” ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό “πυρήνα” και “περιφέρεια”.

Ξέρουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεστε,
Ξέρουμε για τον αγώνα σας και γιατί τον δίνετε,
Ξέρουμε για τους νεκρούς και τραυματισμένους συναδέλφους σας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι, για να υπενθυμίζουμε συνεχώς οτι οι εργαζόμενοι του κόσμου έχουν κοινά συμφέροντα καθώς και κοινούς εχθρούς,
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι, για να σας δώσουμε κουράγιο να συνεχίσετε τον άμεσο, αδιαμεσολάβητο αγώνα σας,
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι, γιατί ο αγώνας σας αφορά όλους όσους καλούνται να υποστεί τις συνέπειες ενός καταρρέοντος οικονομικού και πολιτικού συστήματος που δεν επιλέξαμε.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε δύναμη, μέχρι τη νίκη!

Αναρχοσυνδικαλιστική Ένωση (ASB)
Ολλανδία
15 Δεκεμβρίου 2011

Financieele bijdrages aan de stakingskas zijn welkom bij:

Name: LIAKOS DIMITRIOS
IBAN: GR 40 0110 2000 0000 2006 2330 152
SWIFT: ETHNGRAA

Links:

http://www.occupiedlondon.org/blog/2011/12/09/solidarity-with-the-strugg...

http://www.occupiedlondon.org/blog/2011/12/04/solidarity-motor-demonstra...

http://en.contrainfo.espiv.net/2011/12/13/aspropyrgos-attica-the-%E2%80%...

Tags: Anarcho-syndicalisme Griekenland Staking

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech