Plaats een aanvulling

Vluchtelingen in actie tegen ‘strafbaarstelling’ bij PvdA ledenraad

Nieuws, gepost door: RechtopBestaan! op 12/05/2013 05:01:08

Wanneer: 12/05/2013 - 12:28

Vandaag (12-05-2013) voeren wij, ruim 130 uitgeprocedeerde vluchtelingen van het Vluchthuis in Den Haag, de Vluchtkerk in Amsterdam en uit twee AZC’s in de buurt van Utrecht actie bij het PvdA ledenraad in Utrecht. “Wij voeren actie tegen het feit dat de Nederlandse overheid ons op straat heeft gezet. Totaal rechteloos, zonder huis, zonder zorg, zonder enig vooruitzicht op een menswaardig bestaan. Ook laten we ons horen tegen het voornemen om ‘illegaliteit’ strafbaar te stellen”.


Op de stoep van de Jaarbeurs in Utrecht waar de ledenraad plaatsvindt liggen meerdere vluchtelingen op matjes en slaapzakken. Ook zijn er tenten opgezet in verwijzing naar de meerdere tentenkampen waarmee we al meer dan een jaar actie voerden. “Zo is onze situatie, we staan letterlijk op straat.” Er worden brieven uitgedeeld aan de deelnemers van het congres waarin het probleem wordt uitgelegd. Ook worden er spandoeken opgehouden met teksten als “vluchtelingen eisen mensenrechten” en “stop de strafbaarstelling van illegaliteit”.

De PvdA is nodig voor een meerderheid in de Tweede Kamer om een oplossing te realiseren voor ons probleem. Binnen de PvdA groeit de discussie. Zo sprak Marieke Bolle van de PvdA zich meerdere malen uit voor een generaal pardon. Maar de discussie moet verder groeien. “Wij zijn er van overtuigd dat er een grote groep binnen de PvdA is die deze schrijnende en rechteloze situatie niet wil laten voortbestaan”.

Wij kunnen niet terug naar het land waar wij vandaan komen omdat wij daar ons leven niet zeker zijn, maar ook hier worden ons onze mensenrechten ontzegd. Wij willen na jaren van onzekerheid, opsluiting in detentiecentra en uitsluiting van alle mensenrechten verblijfsrecht, zodat wij een menswaardig bestaan kunnen opbouwen.

Lees hier onder de brief die is uitgedeeld aan de aanwezige leden van de PvdA:

Beste,

Graag vragen wij uw aandacht voor de situatie van uitgeprocedeerde vluchtelingen in Nederland. En vragen de PvdA zich voor hen uit te spreken.

Wij zijn een groep uitgeprocedeerde vluchtelingen uit Irak, Iran, Ivoorkust, Somalië, Afghanistan en nog diverse andere landen. Al ruim een jaar voeren wij op allerlei manieren actie, waarvan de tentenkampen het meest bekend zijn. Wij voeren actie voor onze meest basale mensenrechten, want zelfs die worden ons onthouden door de Nederlandse overheid.

In Nederland zijn veel vluchtelingen die uitgeprocedeerd zijn, zoals wij. We hebben een asielprocedure doorlopen waarbij ons verzoek om bescherming om uiteenlopende redenen is afgewezen. De Nederlandse overheid zet ons en andere uitgeprocedeerde vluchtelingen op straat en vindt dat wij moeten terugkeren naar het land waarvandaan we zijn gevlucht. Een deel van de mensen die door de overheid op straat worden gezet kan echter helemaal niet terug. Bijvoorbeeld omdat men niet de juiste papieren heeft. Of omdat de vluchteling nog steeds fysiek gevaar loopt in het land van waaruit hij of zij is gevlucht. Of omdat de overheid van dat land deze mensen niet toe wil laten.

Aan de ene kant worden mensen dus op straat gezet, terwijl ze aan de andere kant nergens naartoe kunnen. De Nederlandse overheid vindt dat deze mensen geen enkel recht hebben, zelfs niet een basaal mensenrecht als een dak boven het hoofd.

Als deze mensen geluk hebben kunnen ze terecht bij bekenden thuis, of bij kerkelijke of andersoortige opvang. Maar een ander deel moet op straat zwerven. Allemaal lopen ze het gevaar om bij ID controles te worden opgepakt door de politie. Om vervolgens voor onbepaalde tijd in een gevangenis te worden opgesloten. Dat noemt men ‘vreemdelingendetentie’, maar komt er in de praktijk op neer dat mensen onder zwaardere omstandigheden worden opgesloten dan criminelen die door de rechter een vrijheidsstraf opgelegd hebben gekregen. Als deze mensen niet kunnen worden uitgezet, worden ze “geklinkerd” – wat letterlijk betekent dat ze de straat weer worden opgegooid – en wacht hen weer een uitzichtloos leven zonder de meest basale mensenrechten. Zo kunnen ze geen bestaan en geen toekomst opbouwen.

Dit is het effect van het Nederlandse beleid. Er worden groepen gecreëerd die in de praktijk niet voor of achteruit kunnen. Maar de Nederlandse overheid weigert verantwoordelijkheid voor hen te nemen. Deze mensen hebben blijkbaar geen rechten, en worden weggestopt op straat.

Totdat het er teveel zijn. Tot dat het leed te groot wordt om te dragen. Tot dat deze mensen, zoals nu, op beginnen te komen voor hun rechten. Wij zijn deze mensen. Wij voeren actie tegen onze rechteloosheid en tegen dat we door de Nederlandse staat op straat zijn gezet. Al jaren leven wij in Nederland op straat zonder zorg, zonder huis, zonder het vooruitzicht op een menswaardig bestaan.

Inmiddels ontvangen wij uit diverse hoeken van de samenleving al steun. Van kerken, maatschappelijk betrokken particulieren, actiegroepen, politieke partijen, wetenschappers, opiniemakers, artiesten en bekende Nederlanders. Van de PvdA hebben we echter nog niet zoveel gehoord in de Tweede Kamer. Wij zijn er echter van overtuigd dat het merendeel van de PvdA deze schrijnende situatie niet zo wil laten voortduren. Daarom willen we u vragen zich uit te spreken voor een oplossing die tegemoet komt aan wat de vluchtelingen wensen: onderdak en verblijfsrecht. Zoals de lokale PvdA Den Haag al heeft gedaan.

Marieke Bolle van deze Haagse afdeling pleit voor een generaal pardon, en gaat hierover in gesprek met de Tweede Kamerleden. Ook u als lid, lokale afdeling of Tweede Kamerlid kan het verschil maken en de discussie binnen uw partij aanzwengelen. Zo kunt u naar buiten brengen dat u van mening bent dat er een oplossing moet komen voor ons probleem. Of de discussie binnen uw lokale afdeling aangaan en de partij laten weten wat u er van vindt. Wij hopen op uw steun om een einde te maken aan deze onmenselijke situatie.

Ook willen wij u vragen uw verzet tegen de strafbaarstelling van illegaliteit door te zetten. Dit wetsvoorstel zou ons slechts nog verder marginaliseren. Een boete van 3900 euro of vervangende celstraf zal, omdat wij niet mogen werken en de boete dus niet kunnen betalen, leiden tot nog meer tijd in detentie. Een begin van een humaner vreemdelingenbeleid komt er niet met nog meer repressieve maatregelen. Een reden dat het beleid toch al erg is (zoals de PvdA partijtop geeft) kan niet afdoende zijn om het beleid nog meer aan te scherpen, dit is niet met elkaar te rijmen. U heeft terecht in meerderheid geprotesteerd tegen dit voornemen tijdens het ledencongres in Leeuwarden op 27 april jl. Wij vragen u uw partijleiders onder druk te blijven zetten om dit desastreuze plan van tafel te krijgen.

Graag ontvangen we een reactie van u.

Met vriendelijke groet de vluchtelingen van het Vluchthuis (Den Haag) en de Vluchtkerk (Amsterdam)

Meer informatie is te vinden op onze website. http://www.rechtopbestaan.nl
Hier zijn ook vluchtverhalen van ons te vinden: http://www.rechtopbestaan.nl/verhalen
U kan natuurlijk altijd contact met ons opnemen via rechtopbestaan@gmail.com


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech