Plaats een aanvulling

Demonstratie dames van plezier tegen sluiting Zandpad +Hbst

Nieuws, gepost door: Wessel Koopmans op 25/07/2013 07:06:31

Wanneer: 25/07/2013 - 15:11

Vandaag was er weer een demonstratie van de dames van plezier die voorheen werkten in de Utrechtse redlight-zones het Zandpad en de Hardebollenstraat. Zij demonstreerden tegen de sluitingen van hun werkruimtes, waardoor zij nu werkloos zijn geworden.

Vandaag was er weer een demonstratie van de dames van plezier die voorheen werkten in de Utrechtse redlight-zones het Zandpad en de Hardebollenstraat. Zij demonstreerden tegen de sluitingen van hun werkruimtes, waardoor zij nu werkloos zijn geworden.

Bij de vorige demonstratie (zie https://www.indymedia.nl/node/17418 ) waren er nog honderd dames op komen dagen, dit keer waren er nog maar twaalf. De rest van de vierhonderd die door de sluiting van vandaag (zie https://www.indymedia.nl/node/17838 ) en door de eerdere sluitingen werkloos zijn geworden zijn vertrokken om werk te zoeken in een andere stad of een ander land. De twaalf volhoudsters zijn echter vastbesloten om er voor te blijven vechten dat de Utrechtse redlight-zones zo snel mogelijk weer open gaan.

De demonstratie was aangekondigd om 12 uur, maar de meer dan veertig journalisten die hiervoor op waren komen dagen en de vele tientallen nieuwsgierige inwoners van Utrecht moesten nog wat geduld hebben. Pas rond 12:45 uur arriveerden de demonstranten. Met t-shirts met de afbeelding van een bikini op de voorkant en met leuzen op de achterkant maakten zij zich kenbaar. De meesten van hen vonden het niet meer nodig (of veel te onhandig) om een masker te dragen en droegen alleen nog een zonnebril om enigzins onherkenbaar te blijven. De demonstratie bestond er uit dat zij alle aanwezige journalisten te woord stonden die erg gretig waren om aan de beurt te komen. Aanvankelijk was het plan geweest om een permanent tentenkamp te beginnen (en daar evt. ook klanten af te werken) maar dit is door de gemeente verboden met het dreigement van arrestaties

Na enige tijd werd het wel interessant omdat raadslid Bouchra Dibi van de PvdA naar buiten was gekomen om de discussie aan te gaan. Ik moet zeggen dat ik dit wel dapper van haar vind, maar uiteraard had ze niks te bieden. Na enige discussie met de dames van plezier die ik helaas niet helemaal kon volgen door alle dringende journalisten - maar genoeg om vast te stellen dat ze weer de gebruikelijke praatjes van de politiek aan het verkopen was - ontplofte er een omstander. Deze was niet alleen woedend omdat de dames van plezier op straat gegooid zijn voor iets waar ze niets aan konden doen en niets mee te maken hadden, maar ook over vele andere zaken als de bezuinigingen. Dibi 'overleefde' dit debatje omdat ze er op kon wijzen dat meneer maar wat riep en niet duidelijk argumenteerde. Natuurlijk had ze "begrip" voor alle woede en vond ze het zelf ook "spijtig" (oid.) dat de dames van plezier nu werkloos zijn. Ik vond dat ze dit te makkelijk zei en riep: "Zullen we de gemeenteraad eens sluiten voor onbepaalde tijd zonder dat jullie salaris krijgen?" maar hier ging ze niet op in omdat ik ook maar aan het "roeptoeteren" zou zijn geweest. Later stond ze me toch nog te woord maar ze kon geen voorbeelden geven van wat ze allemaal voor de dames gedaan zou hebben. Alleen: "Er is registratie gekomen, er is hulpverlening gekomen, en er zijn uitstaptrajecten." Maar wat die hulpverlening dan doet, behalve het aansmeren van uitstaptrajecten, dat maakte ze niet duidelijk. En zonder mogelijkheid om te blijven werken is dit gewoon een schending van het recht op vrije beroepskeuze. Zoals de registratie een schending van het recht op privacy is. Maar er was geen tijd om hier op door te gaan. Wat mijn stelling betreft dat de enige juiste weg gezien de beschuldigingen aan het adres van de verhuurders was geweest om hen een strafproces aan te doen zei ze dat de politiek daar niet over gaat (maar het OM, wat op zich juist is, maar uiteraard heeft de politiek daar zeker wel invloed op) en dat gezien alle "aanwijzingen" de gemeente geen keus had dan de vergunningen in te trekken.

Rond 13:30 uur gingen er een aantal dames van plezier met hun adviseur Wil Post naar binnen voor een gesprek met de burgemeester. Hierna gingen de andere demonstranten pauze houden en werd het rustiger. Ik kreeg ook nog de gelegenheid wat vragen te stellen maar wat ik vroeg over hun verdere plannen was toen nog afhankelijk van de uitkomst van het gesprek, en mijn vraag wat ongeveer hun schade per week is werd niet beantwoord (al mocht ik wel concluderen dat die aanzienlijk is). Wel zeiden ze er voor te zullen blijven vechten om weer op het Zandpad te kunnen werken, en dat ze niks geloven van de beschuldigingen aan het adres van de verhuurders.

Rond 15 uur kwam de onderhandelingsdelegatie naar buiten, even later ook gevolgd door de burgemeester die wat journalisten te woord stond. Hij vertelde dat hij de banken een brief gaat schrijven om hen te vragen zaken te doen met de coöperatie en dat hij alle nieuwe vergunningaanvragen met de grootst mogelijke spoed zal behandelen. Maar omdat dat wel "zorgvuldig" moet wilde hij hierover geen tijdsindicatie geven. Ook zou hij een sociaal vangnet hebben gecreëerd (de dames mogen bijstand aanvragen, haha) en voor een voor mij onduidelijke regeling met betrekking tot de veiligheid hebben gezorgd (112 bellen?).

Een van de dames verklaarde tegen mij "teleurgesteld" te zijn over de uitkomst van het gesprek maar ik luisterde mee met een interview van hun adviseur en zij verklaarde toch hoopvol te zijn over de gedane toezeggingen. Hierna werd de demonstratie beeindigd. Ik hoorde ook nog dat er onderhandelingen met Wegra op het programma staan. Al met al ben ik er toch niet van overtuigd dat de burgemeester zijn beloftes voor zover die al wat voorstellen echt wil waarmaken en ik denk daarom dat er nog wel meer demonstraties voor nodig zullen zijn om druk op de ketel te houden. Zet 'm op dames! (En ik hoop er weer bij te kunnen zijn.)

Hieronder een aantal berichten uit de media. (Er is vast meer te vinden.)

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1045333/protesterende-prostituees-weg-bi...
http://www.duic.nl/nieuws/47284/liveblog-prostituees-bezetten-het-stadhu...
http://www.destadutrecht.nl/politiek/nieuws/5800/handjevol-prostituees-d...
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/07/25/prostituees-verlaten-seksboten-utrecht/
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1045314/bootjes-zandpad-dicht-prostituee...
http://www.nu.nl/binnenland/3534423/prostituees-utrecht-huilend-en-schel...

en groot nieuws! D66 is met een verklaring gekomen. Helaas staat er niets in
http://d66utrecht.nl/news/item/d66_begrip_voor_actie_utrechtse_prostitue...
(de andere partijen houden het nog bij hun verklaringen van drie weken geleden)

enige leuzen van de demonstranten:
Aleid zet ons op straat
Aleid meet met 2 maten
We don't want to work for free
Zandpad open again!

wessel.koopmans [at] hccnet.nl

Tags: prostitutie protest

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech