Plaats een aanvulling

Woede over Razzia's tegen migranten in Hamburg

Nieuws, gepost door: globalinfo.nl op 15/10/2013 10:03:46

Wanneer: 15/10/2013 - 15:44

Ongedocumenteerde migranten in Hamburg voeren al maanden actie en worden door duizenden Hamburgers gesteund. Politie en autoriteiten kiezen nu voor de frontale aanval.


Zelfgeorganiseerde ongedocumenteerde migranten voeren in Duitsland al maanden fel actie, onder andere tegen de door hen verfoeide 'Residenzpflicht'. In Hamburg is een groep van enkele honderden 'migranten zonder papieren' zeer zichtbaar aanwezig om een oplossing voor hun status te eisen. Ze zijn er in geslaagd om vanuit Libië op Lampedusa te belanden, en zijn vervolgens (met Italiaanse tijdelijke papieren) doorgereisd naar Hamburg en eisen nu een menswaardig bestaan. Ze hebben onderdak gevonden in een kerk, en bemensen een permanente picket (Mahnwache) voor het Centraal Station. Ook zijn er meerder - grote en kleine - demonstraties geweest waarbij ze samen met sympathisanten om een oplossing vroegen.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de politie bij verschillende plekken in de stad (waaronder de vlucht-kerk, St Pauli-Kirche) gericht mensen 'met een Afrikaans uiterlijk' controleert om de Lampedusa-leden eruit te vissen en te arresteren en uit te wijzen. (*1). Dit leidde tot veel commotie. Er volgde meteen dezelfde avond een demonstratie (waar zo'n 800 mensen aan deelnamen), de volgende dag weer, en een grote groep mensen blokkeerde zondag een ingang van het Stadhuis, en werd door de politie verjaagd. Bedenk dat dit alles gebeurt terwijl de lichamen van de omgeslagen vluchtelingeboten bij Lampedusa nog niet eens allemaal geborgen zijn...

Op zondag werd er een grote vergadering gehouden in het activistische pand Rote Flora, waar zo'n 400 mensen aan deelnamen en die avond werd er wederom een strijdbare demonstratie gehouden met tenminste 1000 mensen (2*)

Ondertussen gaan de gerichte arrestaties gewoon door en heeft het Hamburgse bestuur (bij monde van wethouder Neumann (SPD) de migranten te kennen gegeven dat ze tot woensdag de tijd hebben om zich 'vrijwillig bij de politie te melden' (en vervolgens meewerken aan hun deportatie) als ze niet opgepakt willen worden. Vandaag, dinsdag werd ook een woonhuis waar vluchtelingen sliepen, ontruimd door de politie. De opgepakte vluctelingen worden veelal nadat hun identiteit vastgelegd is weer vrijgelaten met de verplichting zich bij het politiebureau te melden en mee te werken aan uitzetting. Bij niet naleving hiervan kunnen ze dan bij een tweede arrestatie vastgehouden en uitgezet worden.

Actievoerders hebben geantwoord met een 'Ultimatum aan het Bestuur van Hamburg' (*3). Ze krijgen tot dinsdag-avond (vanavond op het moment van schrijven) 20:00 uur de tijd om officieel bekend te maken dat ze stoppen met "de racistische controles en vervolging van vluchtelingen". Als dat besluit niet komt, wordt "iedereen opgeroepen om naar het Achidi-John-Platz bij de Rote Flora te komen. "Wij zullen niet langer toestaan, dat in Hamburg vluchtelingen vervolgd en uitgezet worden", is een van de afsluitende stellingen. Ook wordt in het ultimatum gewaarschuwd dat de stemming kookt en dat de demonstraties tot nu toe relatief rustig zijn gebleven omdat er gehoopt werd dat er een redelijke oplossing zou komen. Maar als die niet komt, zou het wel eens heel anders kunnen worden.

Verder:

Elke woensdag was er al een solidariteitsdemonstratie voor de groep Lampedusa in Hamburg, die gaat ook nu versterkt door.
Voor zaterdag 26 staat een grote demonstratie gepland (*4)

Het stadsbestuur zet nu ook de kerken die de vluchtelingen helpen onder druk om de hulp te staken (*5)

Meer info:
http://lampedusa-in-hamburg.org/
https://www.facebook.com/lampedusainhamburg

Noten:
(*1) http://www.taz.de/1/archiv/digitaz/artikel/?ressort=sw&dig=2013%2F10%2F1...
Merk op dat het krantebericht besluit met de constatering dat 'verschillende politie-agenten zich voor de operatie met buikklachten ziekgemeld hebben' om niet aan de razzia mee te hoeven doen.
zie ook: Protest nach Rassistischer Hetzjagd http://lampedusa-in-hh.bplaced.net/wordpress/protest-nach-rassistischer-...
(*2) http://lampedusa-in-hh.bplaced.net/wordpress/protest-nach-rassistischer-...
(*3) http://florableibt.blogsport.de/2013/10/14/ultimatum-an-den-hamburger-se...
(*4) http://gefahrengebietegefaehrden.noblogs.org/post/2013/10/11/26-10-2013-...
(5) http://www.ndr.de/regional/hamburg/fluechtlinge499.html

Omroep NDR, duidelijk in solidariteit met de vluchtelingen heeft op de website "tips hoe u de Lampedusa-vluchtelingen kunt helpen": http://www.ndr.de/regional/hamburg/fluechtlinge501.html


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech