Plaats een aanvulling

Foto’s Pro Patria-demonstratie Den Haag 10-08-2014

Nieuws, gepost door: Rotterdam tegen Racisme op 16/08/2014 08:07:31

Wanneer: 16/08/2014 - 18:01

De extreem-rechtse organisatie Pro Patria, een samenwerkingsverband van voetbalhooligans van ADO Den Haag en rechts-extremisten van Identitair Verzet, Voorpost en neonazi’s van Autonoom Nationaal Sociaal Nederland, de Nederlandse Volks-Unie en Blood & Honour, maakten op zondag 10 augustus 2014 misbruikten van het demonstratierecht om door de multiculturele Schilderswijk en Transvaal in Den Haag een provocerende anti moslim mars te kunnen houden.

Barry Kluft ANS Nederland Paul Peters Identitair Verzet
Marcel van Velzen Autonoom Nationaal Sociaal Nederland
Tom van den Hoek Blood & Honour

Op donderdag 25 juli 2014 verscheen op Facebook de oproep, van de - op dat moment onbekende - organisatie Pro Patria (Latijns voor “Voor het Vaderland”), om tegen het extremisme van ISIS te komen demonstreren. Pro Patria, een organisatie die naar eigen zeggen zou bestaan uit een groep van 15 bezorgde Hagenaren, nodigde zowel “links” als “rechts” uit om deel te nemen aan de anti-ISIS demonstratie / “mars van de vrijheid”.

Toen op zondag 10 augustus 2014 vanaf 15.00 uur meerdere kopstukken uit de Nederlandse extreemrechtse scene verzamelden bij het centraal station van Den Haag, en een kwartier later een tram arriveerde vol ADO Den Haag voetbalhooligans, die eerder op de dag aanwezig waren geweest bij de risico wedstrijd ADO Den Haag - Feyenoord, was het duidelijk dat de Pro Patria-demonstratie een voortzetting zou worden van de ongeregeldheden en vechtpartijen die dezelfde ADO Den Haag hooligans en rechts-extremisten veroorzaakten in het centrum van Den Haag, op zaterdag 21 september 2013,na de PVV manifestatie (“Tegen Rutte II”) op de Koekamp.

Voor aanvang van de demonstratie verdeelden activisten van Identitair Verzet en Voorpost spandoeken en oranje ordedienst-banden. De beruchte rechtsextremist Paul Peters stond namens Pro Patria de journalisten te woord. Om 15.40 uur vetrokken de naar schatting 200 demonstranten, onder begeleiding van de Mobiele Eenheid, een politie-helikopter en een videoteam van de politie al leuzen scanderend (“ISIS, ISIS krijg de tyfus”, “Dit is Nederland, dit is Nederland” en “Geen Jihad in onze straat”) naar de Schilderswijk.

Halverwege de demonstratie, in de Schilderswijk, op de hoek van de Hoefkade en Koningstraat, kwam het tot een confrontatie tussen de Mobiele Eenheid ennerzijds de neonazi’s Barry Kluft, Marcel van Velzen, Tom van den Hoek, JohnBoy Willemse, rechts-radicalen Paul Peters, Dennis de Vries en Vlaamse rechts-radicalen anderzijds. De tweede linie werd gevormd door ADO Den Haag-hooligans.

Honderd meter verder kwam het in de demonstratie tot een vechtpartij tussen Paul ter Linden voormalig gemeenteraadslid voor de Partij voor de Vrijheid in Den Haag en neonazi’s Barry Kluft, Patricia Visser, Tom van den Hoek (geholpen door enkele Vlaamse extreemrechtse activisten) die Ter Linden’s zijn Israëlische vlag met geweld uit handen wilden nemen. De neonazi Barry Kluft werd hiervoor, door een arrestatieteam in burger, gearresteerd.

De aanwezigheid van tientallen rechtsextremisten en voetbalhooligans, charges van de Mobiele Eenheid en een flinke regenbui zorgden ervoor dat veel demonstranten de demonstratie vroegtijdig verlieten. De naar schatting 100 overgebleven demonstranten kwamen om 17.00 uur aan bij het eindpunt van de anti moslim mars, het Centraal Station van Den Haag.

Van het houden van een demonstratie is nooit sprake geweest: er waren geen toespraken, geen geluidswagen en er werden ook geen flyers, stickers of andersoortig informatiemateriaal aan deelnemers en omstanders verstrekt. Het houden van een demonstratie was ook niet de bedoeling van de groepen die achter Pro Patria schuil gaan, Nederlandse en Vlaamse rechts-extremisten en ADO Den Haag hooligans. De bedoelingen met het verkrijgen van een demonstratievergunning lijkt eerder te zijn geweest om, op een datum en tijdstip waarop ze gezamenlijk het maximale aantal relschoppers konden mobiliseren, de spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen in de multicultureel Schilderswijk verder te verhogen.

Foto 1: v.l.n.r. De rechts-extremist Paul Peters (onnozel kijkend, zwarte jas, witte blouse) en de neonazi Barry Kluft (met open mond, zwarte trui en zwarte ANS Nederland-pet).

Paul Peters is de oprichter en leider van de extreemrechtse organisatie Identitair Verzet en al jaren een berucht en gewelddadig figuur in het Nederlandse extreemrechtse milieu. In de nacht van 29 april 2001 bekladde hij op de joodse begraafplaats bij Oosterhout grafzerken met hakenkruizen en nazi-leuzen als ‘Jude Raus’ en ‘Wir sind zuruck’. In zijn woning in Nieuwegein staan boekenkasten vol met lectuur over WO II en (Europese) terreurorganisaties. Het aanbrengen van Identitair Verzet posters en stickers op muren in winkelcentrum Utrecht Hoog Catharijne en bij het vertrekpunt van de sneltram naar Nieuwegein is een andere bezigheid van Peters.

Barry Kluft is de oprichter en leider van Autonoom Nationaal Sociaal Nederland, een neonazistische groepering die tot op heden één mislukte manifestatie organiseerde. Op het plein voor de Tweede Kamer verspreiden 13 neonazi’s flyers vol met spelfouten en zonder contactgegevens onder het winkelend publiek op zaterdag 2 maart 2013. Tijdens de Pro Patria-demonstratie provoceerde Barry Kluft omstanders, intimideerde en beledigde hij de politie en werd gearresteerd nadat hij, voormalig Haags Partij voor de Vrijheid-gemeenteraadslid Paul ter Linden met geweld een Israëlische vlag uit handen probeerde te tnemen.

Foto 2: De neonazi Marcel van Velzen lid van Autonoom Nationaal Sociaal Nederland.

Van Velzen is voormalig lid van Blood & Honour Westland, een Nederlandse divisie van het internationale terreurnetwerk Blood and Honour (B&H), en de extreemrechtse neonazistische organisatie Ulfhednar. Ulfhednar is een organisatie die landelijk nieuws werd naar aanleidingen van de huiszoekingen bij, en rechtszaak tegen, de leden Rory de Koning en Jeroen van den Berg, i.v.m. het in bezit hebben gehad van illegale vuurwapens en munitie (waaronder een AK47 machine geweer, een jachtgeweer met afgezaagde loop en handgranaten). Marcel van Velzen ontkwam aan juridische vervolging maar werd door zijn werkgever en verschillende familieleden en vrienden de deur gewezen. Van Velzen lijkt de oplossing voor zijn miserabele leven recentelijk in andere middelen te zoeken, dit gezien zijn iele postuur, doffe ogen en bleke gezicht.

Foto 3: De Blood & Honour neonazi Tom van den Hoek (rechts op de foto in grijs t-shirt met witte opdruk).

Tom van den Hoek, oudgediende in de Nederlandse neonazistische scene, stond ook deze demonstratie weer - helemaal - vooraan toen het uit de hand dreigde te lopen. Geweld en met name politiek gemotiveerd geweld zijn Tom’s ding. Al naar gelang de grootste kans op de fysieke confrontatie met antifascisten en/of de politie kiest Van den Hoek ervoor om deel uit te maken van de ordedienst of het zwarte blok tijdens demonstraties.

Op zaterdag 11 mei 2013 maakte Tom van den Hoek deel uit van een groep van 11 neonazi’s die op de militaire begraafplaats in Ysselstein de daar begraven oorlogsmisdadigers van de Waffen SS kwamen herdenken. Ook bij de ongeregeldheden in het Brabantse gehucht Deurne als gevolg van de dodelijke roofoverval op juwelier Goldies ging Tom van den Hoek, op vrijdagavond 30 maart 2014, met de politie op de vuist. Een foto van de eveneens met de Deurnse politie vechtende de Blood & Honour-neonazi Willem van Dijk verscheen op de voorpagina van NRC Handelsblad. Op zaterdag 19 april 2014 waren zowel Van den Hoek en Van Dijk aanwezig bij de door Blood & Honour georganiseerde “125ste Führergeburtstag”, de neonazi viering van de geboortedag van Adolf Hitler. Voor deze gelegenheid was onder valse voorwendselen een kantine / buurthuis afgehuurd en versierd met hakenkruisvlaggetjes en spandoeken van Blood & Honour en Combat 18.

Tags: Identitair Verzet Pro Patria voorpost

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech