Plaats een aanvulling

Ongeregeldheden in de Maandereng: politie grijpt in

Nieuws, gepost door: Dhjana op 17/08/2014 08:05:54

Wanneer: 17/08/2014 - 16:08

Op zaterdagmiddag was er in de Edese wijk de Maandereng sprake van dusdanig ernstige ordeverstoringen, dat de politie onmiddellijk in moest grijpen.
Door een ongeruste bewoner gealarmeerd, constateerde de politie dat een groep van ongeveer tien mensen tussen de 16 en de 48 jaar zich ophield op de Bovenbuurtweg, waar op dit moment wegwerkzaamheden plaatsvinden. Deze groep verklaarde 'een gezellig samenzijn' te hebben. Bij nader onderzoek bleek dat de groep zich verdacht gedroeg: zo dronken zij koffie en frisdrank en lachten zij veel.
Ook was het straatbeeld ernstig aangetast doordat de groep kennelijk een slinger had opgehangen, een papier op een verkeersbord had geplakt en een doek met de tekst 'party' op de aangelegen bouwcontainer had geplakt, die hier natuurlijk niet voor bedoeld is.

De bij de autoriteiten binnengekomen melding betrof geluidsoverlast en de politie trof inderdaad ten minste drie mensen aan die, publiekelijk en op klaarlichte dag, veel te vrolijke muziek ten gehore brachten. Zij bedienden zich hierbij van een klarinet, een accordeon en een bas, de laatste gemaakt van een bezemsteel en een zinken wasteil - een hoogst onreglementair instrument.

Toen de wetsvertegenwoordigers de muzikanten sommeerden hier onmiddellijk mee op te houden, probeerde een van de groepsleden hiertegen in verzet te komen door op te merken dat volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) het maken van onversterkte muziek op zaterdagen tussen 10:00u en 17:00u geoorloofd is. Hier is de politie vanzelfsprekend niet op ingegaan. Ook op de vraag of de aanwezige ambtenaren daadwerkelijk overlast constateerden heeft de politie wijselijk geen antwoord willen geven. Het is immers aan de dienders om de wet te handhaven, of dat nou de wet is of niet!

Maar de politie had een harde dobber aan de gemoedelijk doorkeuvelende groep, want nu probeerde dezelfde persoon - zonder twijfel lid van een duistere groep die ordeverstoring als doel heeft - naar voren te brengen dat volgens diezelfde APV er geen vergunning nodig was voor een straatfeest, zolang er geen verkeersmaatregelen hoeven te worden getroffen. Aangezien het feest op een opgebroken straat plaatsvond, meende de persoon dat dit het geval was. "Dit is overduidelijk geen straatfeest", aldus een woordvoerder van de politie.

De groep werd dan ook gesommeerd onverwijld op te breken. Ondanks de zware en inspannende taak die de politie had gehad om de orde te herstellen, werd aan de groep de mogelijkheid gegeven om 'in de achtertuin door te gaan', hetgeen dan weer de sociale kant van de betrokken ambtenaren naar voren brengt.

Een persoon van de groep heeft aangegeven een klacht te zullen indienen over het, vermeend onrechtmatige, optreden van de politie. Wij vertrouwen er op dat in dat geval de politie er zorg voor zal dragen dat deze klacht onderaan de stapel terecht komt.

Foto 1: Het folkloristisch trio 'Sprank' dat met haar akoestische en veel te vrolijke muziek voor veel overlast zorgde.
Foto 2: De Edese dienders in volle actie.
Foto 3: De gezagsvertegenwoordiger constateert een ernstige aantasting van het straatbeeld.


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech