Plaats een aanvulling

[020] Pressrelease: Studenten kraken leegstaand UvA-gebouw

Nieuws, gepost door: KSA op 07/09/2014 09:07:35

Wanneer: 07/09/2014 - 17:59

We hebben het Spinhuis heropend met behulp van de Amsterdamse kraakbeweging. Althans, de Common Room, de plek die tot het einde van het vorige academische jaar de enige plek van de UvA was die ook daadwerkelijk van studenten was, met vrijwilligers die achter de bar stonden in plaats van een groot cateringsbedrijf. We willen de plek zo snel mogelijk weer maken zoals het was. Dagelijks open. Voor studenten, medewerkers en ook niet-studenten. Open voor iedereen die een discussieavond wil organiseren. We kunnen alle hulp gebruiken, dus kom vooral even langs. Meer info volgt zsm.


Pressrelease:

Op 07-09-2014 hebben studenten de Common Room van het Spinhuis van de Universiteit van Amsterdam gekraakt. Hiermee herclaimen zij de ruimte voor de academische gemeenschap. De Common Room was de enige plek op de UvA die volledig gerund werd door studentenvrijwilligers en deed dienst als autonome ruimte voor studenten. Het UvA-bestuur besloot aan het einde van het afgelopen collegejaar het Spinhuis niet meer te gebruiken en daarmee maakte een geliefd studenteninitiatief plaats voor leegstand.

De Common Room van het Spinhuis was een plek waar de afstand tussen studenten en docenten verdween. Er was betaalbaar eten en drinken en de mogelijkheid om lezingen te houden, filmavonden te organiseren en borrels te houden. De plek werd gerund door een stichting van studenten die onafhankelijk van de UvA en opereerde zonder winstoogmerk, waarmee het een van de weinige voor studenten betaalbare plekken in de binnenstad was.

De beslissing van de UvA om het Spinhuis te sluiten stuitte op veel verzet. Verenigd in actiegroep “REC de verhuizing” voerden studenten actie tegen de plannen en traden met het UvA-bestuur in gesprek. Naar hun eisen, zoals een common room op de nieuwe locatie, werd niet geluisterd. Het is de zoveelste van een lange reeks voorbeelden dat het UvA-bestuur de mening van studenten, docenten en onderzoekers negeert.

Studentenraadslid Ruud van der Veen: ‘De Common Room van het Spinhuis was een voorbeeld van hoe de universiteit zou moeten zijn: van onderaf georganiseerd, door de studenten en docenten zelf. Zo’n plek laten wij ons niet afpakken.’ De komende dagen werken de studenten hard aan de inrichting van de Common Room voor de feestelijke opening op donderdag. Vanaf dan zal de gang van zaken in de Common Room weer zijn als voorheen. ‘We hopen dat er in de eerste dagen al veel studenten op de plek afkomen, want we kunnen alle hulp goed gebruiken,’ aldus de actievoerders.

Info:
http://hetspinhuis.wordpress.com/
hetspinhuis@gmail.com
https://www.facebook.com/hetspinhuis


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech