Plaats een aanvulling

Verslag: Samen Tegen Racisme manifestatie in Den Haag

Nieuws, gepost door: Comité Samen Tegen Racisme op 21/09/2014 09:09:42

Wanneer: 21/09/2014 - 20:49

Afgelopen zaterdag protesteerden in Den Haag ruim 250 mensen onder het motto “Samen Tegen Racisme! Voor een solidaire samenleving”. De aanleiding voor deze demonstratie was de demonstratie die de rechts-extremistische organisatie Pro Patria in de Haagse Schilderswijk organiseerde op 10 augustus.


Deze demonstratie was zogenaamd tegen moslimfundamentalisme, maar bleek uiteindelijk gericht tegen alle islamitische buurtbewoners van de Schilderswijk. Nadat deze demonstratie werd geblokkeerd door buurtbewoners roepen dezelfde extreemrechtse figuren op om 20 september weer te demonstreren in de Schilderswijk.

Nadat wij zeer ruim van tevoren onze demonstratie hadden aangemeld heeft de gemeente weken getreuzeld met het nemen van een besluit. Uiteindelijk is vlak voor 20 september besloten dat die dag geen enkele demonstratie in Den Haag plaats mocht vinden, volgens burgemeester Van Aartsen voor de camera van TV West “omdat we daar geen zin in hadden”. Er mocht alleen stilstaand gemanifesteerd mocht worden. Hierop zegde Pro-Patria hun demonstratie af. Ondanks het afzeggen van Pro-Patria waren er naar verleid zo'n 800 (!) agenten op de been gebracht.

Samen Tegen Racisme vond het uiteindelijk toch belangrijk om een duidelijk geluid te laten horen tegen alle vormen van racisme, ondanks te tegenwerking van de gemeente. Op de manifestatie was een breed scala aan sprekers, die elk hun unieke geluid lieten horen over verschillende facetten van racisme. Ook trad rapper Gikkels op, die met zijn nummer “Vuist in de lucht” extra pit in de manifestatie bracht. Daarnaast waren er stands van verschillende anti-racismegroepen, waaronder Grenzeloos, Doorbraak, Internationale Socialisten en de Anti-Fascistische Actie.

Kno’Ledge Cesare van Soul Rebel Movement hield een duidelijke toespraak:
“De heer Wilders maakt deel uit van een groot deel van het volk dat nauwelijks uit kan leggen wat racisme precies inhoudt, maar spontaan boos wordt als je hem/haar beticht van racisme. Racisme is het dehumaniseren van mensen. Als het jou niet treft, is het makkelijk om het als onzin weg te wuiven. Als je niet structureel wordt gediscrimineerd is het makkelijk om te zeggen: als zwarte piet racisme is, is blanke vla ook racistisch. Als het jouw privéleven niet raakt, is het makkelijk om te zeggen "laten wij onderhandelen over racisme". Als het je niet raakt, kan ik mij voorstellen dat je een termijn van 4 jaar een hele mooie deal vindt. Maar als het je raakt, als het je privéleven bedreigt, als het de ontwikkeling van jouw kinderen in de weg kan staan, als het jou doet denken aan een verleden die jou je geschiedenis, je religie en je achternaam heeft ontnomen, als het een onterecht onderdanig beeld van je mens-zijn in stand houdt, dan vind je zelfs één seconde teveel van het goede. Dan wil je niet morgen verandering zien, maar dan zou je willen dat je gisteren al verandering had gezien. ”

Mohammed Ghay van het actiecomité Herstel van Vertrouwen en Kevin P. Roberson journalist van voorbeeld-allochtoon.nl hielden een toespraak over racistisch politiegeweld in de Haagse Schilderswijk. Hier werd op 6 september een jongen van 14 jaar oud zonder enige reden slachtoffer van willekeurig politiegeweld. Mohammed en Kevin vertelden dat doordat zij beelden naar buiten brachten er een discussie op gang is gekomen, en dat er nu eindelijk kritische vragen worden gesteld. Zij legden ook helder uit dat mensen die met politiegeweld te maken krijgen niet automatisch dader zijn, maar slachtoffers.

Lonneke Lemaire van Platform Stop Racisme en Uitsluiting hield ook een toespraak:
“Overal in Europa worden bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet. In Hongarije is de fascistische Jobbik partij groot geworden. Roma en Sinti burgers zijn het slachtoffer en worden het land uitgezet. In Griekenland zijn het migranten en vluchtelingen (veelal uit Afrika) die van markten worden afgeslagen door de neonazi partij Gouden Dageraad. Ook gebruikt de Gouden Dageraad weer termen als “joden zijn ongedierte” en laait het antisemitisme weer op. Twee dagen geleden werd de fascistische moord op de Griekse rapper Pavlos Fyssas herdacht, nu een jaar geleden.”

Nikoletta van de organisatie ReInfrom sprak over het opkomend rechts-extremisme in Europa, met Griekenland als voorbeeld: “De neonazi partij Gouden Dageraad heeft het, na de aanvallen en moorden op zwarte emigranten en homoseksuelen, nu gemunt op linkse partijen en antifascisten. Fascisme en racisme gaan hand in hand in Griekenland, maar ook in de rest van de wereld.

De voorbode van de Gouden Dageraad, was de ultrarechts partij LAOS, die veel leek op de Nederlandse PVV. Met hun bewuste xenofobe beleid en leuzen, en met racistische uitspraken heeft het de mensen laten wennen aan het idee dat discriminatie erbij hoort, en dat racisme zo erg niet is.
Een deel van de bevolking, dat onder de crisis leidt, vond zichzelf in de xenofobe uitspraken. De rechtse en sociaaldemocratische partijen, deden mee. Discriminatie en racisme werd steeds meer overgenomen door de gevestigde partijen, en de media hebben kritiekloos hun argumenten gereproduceerd. Tegelijk ontduiken de rijken legaal en illegaal de belasting. De politici spelen de racistische kaart om zichzelf te redden van de woede van hun eigen volk.”

www.samentegenracisme.nl


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech