Plaats een aanvulling

´Food Chains´ & discussie over rechtvaardigheid voor landarbeiders

Aankondiging, gepost door: Scholas op 02/03/2015 03:07:09

Waar: Aula B, International Institute of Social Studies, Kortenaerkade 12, Den Haag, Netherlands
Wanneer: 11/03/2015 - 18:30

Documentaire ´Food Chains´ over de strijd van tomatenplukkers in de VS (CIW) voor ondertekening van hun Fair Food programma door Ahold (en andere bedrijven). En discussie met activisten over de ´stem´ van de landarbeiders in de voedselketen. (Engelstalig)


Met deelname van:
– Marijke Bijl, Nederlandse activist die werkt met migranten zonder verblijfspapieren, waaronder tuinarbeiders in het Westland.
– Rob Bleijerveld, Nederlandse activist en blogger over de inkoopmacht van supermarkten en alternatieve voedselproductie en -distributie.
– Karin Astrid Siegmann, senior docent gendereconomie en arbeidsmarkt bij het International Institute of Social Studies (ISS) die ondermeer onderzoek doet naar precaire arbeid.

De film Food Chains ging vorig jaar in premíere tijdens het Food Film Festival in Amsterdam en werd daarna ook vertoond op het International Institute of Social Studies. De film belicht de strijd van tomatenplukkers in Florida en hun organisatie Coalition of Immokalee Workers (CIW) voor een leefbaar loon en de naleving van mensen- en arbeidsrechten op de velden. Om de film en het achterliggende thema onder de aandacht te brengen van studenten van ISS en andere universiteiten in Nederland organiseert studentenorganisatie Scholas samen met Nederlandse activisten een filmvertoning en discussie op 11 maart. We willen hiermee meer bekendheid geven aan de campagne rondom Ahold en het Fair Food programma en meer mensen betrekken bij de komende activiteiten. Activiteiten die op de rol staan zijn een picket-line tijdens Ahold´s aandeelhoudersvergadering op 15 april, een open brief aan Ahold en bijeenkomsten met deelname van vertegenwoordigers van de Coalition of Immokalee Workers, Student Farmworker Alliance en tuinarbeiders in Nederland.

Achtergrondinformatie over de CIW:

De Coalition of Immokalee Workers (CIW) is een belangrijke sociale beweging in het VS die bestaat uit landarbeiders die geconfronteerd zijn met zeer zware werkomstandigheden en met veelvuldige schendingen van mensenrechten op de tomatenvelden in Florida. Omdat deze arbeiders, waarvan het merendeel migrant is, erg weinig wettelijke bescherming genieten van de Amerikaanse overheid, is hun strategie gericht op de bedrijven die de tomaten inkopen die door hen worden geplukt. Dat doen ze via vernieuwende publiekscampagnes in samenwerking met studentenorganisaties, kerkelijke groepen en consumentenbonden. Ze zijn er in geslaagd om bedrijven als Taco Bell, McDonald´s en WalMart zo ver te krijgen om ¨fair food akkoorden¨ te ondertekenen die de werkers een beter loon en betere arbeidsomstandigheden garanderen.

Een van de ondernemingen waar de CIW zich nu op richt is Ahold, een holding die niet alleen eigenaar is van het Nederlandse Albert Heijn, maar ook van een aantal supermarktketens in de VS die tomaten uit Florida inkopen. Sinds een aantal jaren spreekt de CIW Ahold aan tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het bedrijf, maar ook door het sturen van brieven en op andere wijze. Tot nu toe weigerde Ahold echter steeds om een fair food akkoord af te sluiten met de CIW. Een aantal Nederlandse activisten die de CIW hierin steunt, wil de druk op Ahold nu opvoeren opdat de onderneming eindelijk tekent. De aandeelhoudersvergadering van Ahold vindt plaats op 15 april in Amsterdam en rondom deze bijeenkomst zijn een aantal activiteiten gepland. De campagne is niet alleen bedoeld om de CIW te steunen, maar ook om – meer in het algemeen – het ontbreken van rechtvaardigheid voor werkers in de voedselketens onder de aandacht te brengen. Zo zijn er ´dicht bij huis´ ook gevallen bekend van slechte werk- en leefomstandigheden voor migrantarbeiders, zoals in het tuinbouwgebied Westland, vlakbij Den Haag.

Doe mee en steun de oproep aan Ahold Inc. (Albert Heijn) om het FAIR FOOD programma van de Coalition of Immokalee Workers (CIW) te ondertekenen

File: 11March_ISS_poster.pdf
Tags: ahold CIW Fair Food Program

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech