Plaats een aanvulling

Updates DNU vanuit het Maagdenhuis

Nieuws, gepost door: DNU op 09/04/2015 04:06:27

Wanneer: 09/04/2015 - 17:39

De Nieuwe Universiteit zet strijd voort vanaf de faculteiten en kondigt vrijwillig vertrek aan - CvB eist onmiddellijke ontruiming Maagdenhuis en vervolgt onderhandelingsdelegatie hoofdelijk


De Nieuwe Universiteit verlaat voor aanstaande maandag 12:00 het Maagdenhuis. Eerder deze week was er bijna een overeenstemming met het College van Bestuur over vrijwillig vertrek onder een aantal praktische voorwaarden die bedoeld waren een stok achter de deur te zetten omtrent bestuurlijke beloftes. Juridische intimidatie en starheid vanuit het bestuur stonden eerlijke onderhandelingen echter in de weg. Herhaaldelijk is er gedreigd met vervolging van protesterende studenten, en in het akkoord zou er van autonome ruimtes voor het verdere werk van de onderhandelingspartijen in het Maagdenhuis bijvoorbeeld geen sprake zijn. DNU heeft daarom besloten zelf te beslissen over de toekomst van het Maagdenhuis.

Als reactie eiste het CvB dat de actievoerende studenten en medewerkers het Maagdenhuis woensdag voor 18:00 zouden verlaten. Terwijl het bestuur in haar verklaringen een valse tegenstelling probeert te schetsen tussen redelijke onderhandelaars en een kleine achterban radicale ‘beroepsactivisten’, worden studenten die namens DNU de delegatie vormden in de onderhandelingen met het CvB nu hoofdelijk gedagvaard in het document die DNU tijdens het schrijven van dit statement ontving. Het vrijwillig vertrek hadden wij toen al aangekondigd. Opmerkelijk is ook dat het bestuur het 'Festival der Wetenschappen' in de concept dagvaardiging aandraagt als reden voor onmiddelijke ontruiming en dit academisch hoogtepunt met Project X in Haren vergelijkt, terwijl tijdens de onderhandelingen de CvB volledig op de hoogte was en zelfs akkoord ging met het doorgaan van dit festival. Wanneer we de deal wel hadden ondergetekend was er op de een of andere manier dus geen urgentie geweest. Voor DNU bevestigt het CvB zichzelf hiermee opnieuw als onbetrouwbare onderhandelingspartner die zijn machtspositie misbruikt. De Nieuwe Universiteit herhaalt dan ook haar eis van het aftreden van het huidige College van Bestuur.

Sinds de bezetting van het Bungehuis twee maanden geleden is er veel in beweging gezet. Zo zullen twee commissies worden opgericht, waarvan één de financiële situatie van de UvA zal onderzoeken en de ander mogelijkheden voor democratisering en decentralisering van het universiteitsbestuur. De twee commissies zijn een direct resultaat van de protesten en kunnen een belangrijke eerste stap vormen richting een democratische universiteit. Verder is het debat over hoger onderwijs in Nederland in zoverre opengebroken dat er kamervragen gesteld zijn aan de Minister van Onderwijs over het financiele wanbeleid van de UvA. Ook denkt men in andere sectoren na over de gevaren van rendementsdenken. Dat de bezettingen, mede dankzij de internationaal befaamde sprekers in het Maagdenhuis, geleid hebben tot meerdere universiteits-bezettingen in Londen is ook een prestatie die DNU niet wilt negeren. DNU heeft binnen- en buitenland laten zien dat “directe acties” in staat zijn diepgewortelde misstanden op de publieke agenda te zetten.

Toch is er nog een lange weg te gaan: het merendeel van de eisen is nog altijd niet ingewilligd, en geinspireerd door onder andere de University of Colour en de internationale golf van studentenprotesten wil DNU meer inzetten op gelijkheid en vrijheid in de universiteit en daarbuiten. De Nieuwe Universiteit zet zodoende haar strijd vanaf maandag voort in andere vormen. Het gebouw op zichzelf is voor ons nooit een einddoel geweest en we stonden dan ook open voor vrijwillig vertrek. De toe-eigening heeft haar functie gehad; nu is het tijd om de beweging buiten het Maagdenhuis te versterken. Alleen door de druk van onderaf op te voeren kunnen we een werkelijk democratische universiteit bewerkstelligen.

Wij nodigen iedereen die zich betrokken voelt bij verandering binnen het onderwijs en onderzoek van harte uit in het Maagdenhuis voor het ‘Festival der Wetenschappen’ komend weekend, een internationaal festijn vol panel-discussies en workshops waar de toekomst van de universiteit centraal zal staan en waar honderden deelnemers worden verwacht. Dit zal de opmaat zijn voor verder verzet.


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech