Plaats een aanvulling

ma 29 juni 2015, Groningen: bijeenkomst en actie uitkeringsgerechtigden: “Baas aan eigen keukentafel!”

Nieuws, gepost door: nn op 16/06/2015 06:10:28

Wanneer: 16/06/2015 - 19:36

Op maandag 29 juni 2015 organiseert actiecomité DwangArbeid Nee Groningen (DANG), waarin ook Doorbraak meedoet, een derde bijeenkomst over het repressieve beleid tegen uitkeringsgerechtigden. Na afloop van de bijeenkomst gaan we actievoeren bij het gemeentehuis.De eerste twee bijeenkomsten, in juni vorig jaar en februari dit jaar, werden druk bezocht en waren een groot succes.

Bijeenkomst

Maandag 29 juni 2015
Van 11:00 tot 14:00 uur (incl. lunch)
AC de Holm
Folkingestraat 9b
Groningen

Actie

Maandag 29 juni 2015
Van 14:15 tot 15:00 uur
Achterzijde Gemeentehuis Groningen (Waagplein)

Facebook-evenement

Tijdens de bijeenkomst presenteren we het idee van een zwartboek over het repressieve beleid tegen Groningse uitkeringsgerechtigden. De aanwezigen kunnen er met hun ervaringsverhalen aan bijdragen. Het zwartboek moet medio mei volgend jaar klaar zijn.
Sprekers zijn onder meer Gijsbert Vonk (hoogleraar socialezekerheidsrecht), Hans Alderkamp (cliëntenraad Groningen, FNV) en Ron van Asperen (jurist). Tussendoor verzorgt Popup ‘t EetThuis een verrassende, gratis lunch.

Na afloop van de bijeenkomst voeren we samen actie (hieronder lees je de tekst van de flyer) bij het gemeentehuis tegen het plan om alle uitkeringsgerechtigden te onderwerpen aan een “keukentafelgesprek” bij hen thuis. Dat is bedoeld om hun “kansen en capaciteiten” vast te stellen. Praten is vanzelfsprekend prima, maar dan over de problemen die het beleid veroorzaakt, en niet bij iedereen individueel thuis, maar gezamenlijk bij de gemeente. We nemen bij de actie onze eigen keukentafels wel mee!

Medewerkers van de SoZaWe, andere ambtenaren, politici en pers zijn uitsluitend welkom bij de actie “Baas aan eigen keukentafel!” ná afloop van de bijeenkomst.

DANG

*** *** ***

Tekst van de flyer

Actie uitkeringsgerechtigden: “Baas aan eigen keukentafel!”

We voeren vandaag actie tegen het plan van wethouder Gijsbertsen om alle uitkeringsgerechtigden te onderwerpen aan een “keukentafelgesprek”.

Een “keukentafelgesprek” is bedoeld om “kansen en capaciteiten” van mensen vast te stellen. Want de gemeente wil uitkeringsgerechtigden via zogenaamd maatwerk “begeleiden” naar banen die er niet zijn. En omdat die banen er niet zijn, moeten mensen dwangarbeiden. Dat is arbeiden zonder loon bij Iederz en andere uitbuitplekken. Dan “mogen” mensen hun rechtmatige uitkering “houden”.

Ook moeten mensen verplicht vrijwilligerswerk doen. Baanloze mensen moeten van de gemeente “iets terug doen” voor hun uitkering. Zodat ze de uitkering “verdienen”. Dat is allemaal kromme praat: vrijwilligerswerk is een vrije keuze en een uitkering is geen salaris!

Wie is de baas aan onze keukentafel?!

Een “keukentafelgesprek” moet bij mensen thuis plaatsvinden. Het gesprek is zogenaamd geen huisbezoek, maar dat is het dus wel. Het is intimiderend, want ambtenaren kunnen rondneuzen en overal vragen over stellen. Uitkeringsgerechtigden moeten dat dan zomaar toelaten en ze moeten praten.

Praat niet over ons, maar over het beleid!

Praten met de gemeente? Prima! Maar dan niet over ons. We willen praten over de problemen die het beleid veroorzaakt en dan niet bij iedereen individueel thuis, maar gezamenlijk bij de gemeente. Daar hebben ze hele lange tafels!

*** *** ***

Attentie, keukentafelgesprekkenalert:

Woensdag 17 juni 2015, 20.00, is er een commissievergadering Werk en Inkomen van de gemeente Groningen.

Voorlopige agenda van de commissie Werk en Inkomen van 17 juni 2015

Zie o.a.B. Voortgang uitvoering motie Weten waar de kwaliteiten liggen/informatie

Hieruit:

"Bij de screening maken we gebruik van de instrumenten die binnen de directies Werk en Participatie en binnen de sociale wijkteams worden gehanteerd. Dat betekent bijvoorbeeld dat we gebruik maken van de Elektronische Vragenlijst (EVL) die nu voor nieuwe instroom wordt gebruikt om te bepalen tot welke dienstverleningslijn mensen behoren. Voor de mensen met wie we in gesprek gaan over hun participatiemogelijkheden sluiten we aan bij de Zelfredzaamheidsmatrix die ook in de sociale wijkteams wordt gebruikt om de aard en intensiteit van de ondersteuning te bepalen. De wijze waarop we de gesprekken voeren, komt overeen met de keukentafelgesprekken die binnen het sociale domein worden gevoerd. Dat betekent dat we mensen thuis spreken en dat de gesprekken (mede) gericht zijn op het versterken van hun mogelijkheden en die van hun sociale omgeving. Voor mensen met arbeidspotentieel geldt dat deze onmiddellijk worden verwezen naar het Centrum naar Werk. Zij worden dus niet thuis gesproken door een projectmedewerker."

De vergadering is live te volgen:

Livestream: http://groningen.raadsinformatie.nl/live


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech