Plaats een aanvulling

Fotoverslag Nederlandse Volks-Unie & ANV demonstratie 4 april 2015 Den Haag

Nieuws, gepost door: Zwarte Piet is racisme - steun de anti Zwarte Piet campagne! #ZPN op 05/10/2015 10:06:57

Wanneer: 05/10/2015 - 05:18

De extreem-rechtse neonazistische politieke partij de Nederlandse Volks-Unie (NVU) hield op zaterdagmiddag 4 april 2015, samen met 12 neonazi’s van haar Vlaamse zusterorganisatie de Autonome Nationalisten Vlaanderen, een demonstratie - met 65 deelnemers - tegen moslim extremisme in het centrum van Den Haag.

Sebastian Sportiello, Dronten, Nederlandse Volks-Unie, NVU, neonazi 04-04-2015
2. Glenn Schaap Nederlandse Volks-Unie, NVU, neonazi, 04-04-2015
3. Germaanse Ouderen Nederland, Nederlandse Volks-Unie, NVU, neonazi, 04-04-2015

Deze eerste NVU demonstratie sinds 31 maart 2012, werd het gerecyclede product van de vijf voorgaande NVU manifestaties en eerdere NVU demonstraties. Het bekende groepje neonazi’s ging met dezelfde spandoeken en vlaggen, de aloude leuzen scanderend, de straat op voor een thema dat nagenoeg identiek was aan die van de voorgaande NVU manifestatie (1). En om de slapstick compleet te maken liepen de neonazi’s exact dezelfde route als bij de NVU demonstratie van 30 oktober 2010 (2).

De Koekamp was het begin- en eindpunt van de NVU “Baas in Eigen land! Tegen Moslim -Extremisme! & 100% anti Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS)!” demonstratie. Nadat NVU partijvoorzitter Constant Kusters de neonazi’s opgedragen had om zich in een halve cirkel op te stellen, ging hijzelf ervoor staan om de demonstratie formeel aan te vangen met een zoveelste racistische toespraak.

Dertig minuten later en enkele honderden meters verderop - voor de Amerikaanse ambassade - op het Lange Voorhout waren er speeches van dezelfde, voor illegaal wapenbezit tot celstraf veroordeelde, Constant Kusters en de leider van de neonazistische Vlaamse actiegroep, Autonome Nationalisten Vlaanderen Christian (Kris) Berteryan. Holocaust-ontkenner Berteryan hield voor de gesloten Amerikaanse ambassade een anti-Amerika speech (3). Wat onder meer de vraag doet rijzen of deze Belg het demonstratie thema (anti ISIS) wel goed begrepen had.

Onderweg naar het derde speechpunt (Plein 1813) werd de NVU demonstratie tot stilstand gebracht door zes Anti Fascistische Actie (AFA) Den Haag activisten. In de Parkstraat ontvouwden de antifascisten een spandoek met de tekst “Den Haag tegen racisme” en staken fakkels af. Met excessief geweld van een overdaad aan politie - van het omstreden Haagse politiekorps - werden de zes aangehouden op verdenking van het verstoren van de openbare orde.

In het verlengde van de Parkstraat, op een nagenoeg uitgestorven Plein 1813, werd aan ander standaard NVU demonstratie / manifestatie ritueel opgevoerd: vaste spreker NVU partijsecretaris Peter van Egmond die onder de noemer “speech” tekeer ging tegen buitenlanders en tegen “links”. Afgezien van de inhoud was het één van Van Egmonds belabberdste speeches ooit. De neonazi was meerdere malen zijn tekst kwijt, af en toe onverstaanbaar en hij had de pech dat de stevige voorjaarswind met zijn aantekeningen speelde.

Vervolgens liepen de neonazi’s - het doorgaande verkeer lamleggend en nog steeds omringd door een peloton mobiele eenheid (ME) - via de Javastraat en de Koninginnegracht terug naar het eindpunt de Koekamp.

Om 15.05 uur, twee uur nadat deze dertien-in-een-dozijn NVU demonstratie was begonnen, richtte Constant Kusters zich voor de laatste maal tot zijn nationaal socialistische, antisemitische en racistische achterban. Dit met de woorden dat de neonazi’s en rechtsextremisten op deze Paaszaterdag deel hadden genomen aan een "historische gebeurtenis". Zelfs in de wetenschap dat de beroepswerkloze Constant Kusters eind jaren tachtig enkele maanden gedwongen opgenomen is geweest in een psychiatrische inrichting, is (ook) deze conclusie een onnavolgbare.

(1) Op zaterdagmiddag 20 september 2014 hielden de NVU neonazi’s, op een stuk gras voor winkelcentrum Babylon, een manifestatie met het thema “Baas in eigen land - 100% anti ISIS”. Een fotoverslag van deze neonazi manifestatie staat hier: www.indymedia.nl/node/24748

(2) Dezelfde demonstratieroute werd op 30 oktober 2010 al eens afgelopen door tegen verhoging van de AOW-leeftijd demonstrerende NVU’ers. Ook deze "Handen af van onze AOW! 65 blijft 65!" NVU demonstratie bleek uiteindelijk een zinloze te zijn. Op 21 juni 2012 stemde de Tweede Kamer in met de (versnelde) verhoging van de AOW-leeftijd. Een fotoverslag van deze NVU demonstratie staat hier: www.indymedia.nl/en/2010/10/70745.shtml

Saillant detail is dat aan deze NVU AOW demonstratie neonazi’s deelnamen die later van terroristische activiteiten verdacht werden. Het gaat om de heren Jeroen Boers (2A) en Jeroen van den Berg (2B).
2A. www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/07/neo_nazi_den_haag.html
2B. www.indymedia.nl/node/22327

(3) Ook het speechen voor gesloten ambassades is een beproefd demonstratieritueel van de NVU. De neonazi’s stonden al eens eerder voor dezelfde gesloten Amerikaanse ambassade (30-10-2010) en op 29 september 2013 moest ook de Duitse ambassade in Den Haag eraan geloven. Een dozijn NVU neonazi’s hield destijds een “solidariteitsmanifestatie” voor in Duitsland gearresteerde geestverwanten die verdacht werden van het mishandelen van (politieke) tegenstanders, het in bezit hebben van illegale munitie en vuurwapens en het deel uitmaken van extreemrechtse criminele organisaties. Een fotoverslag van deze NVU “nieuwe beeldvorming” manifestatie staat hier: www.indymedia.nl/node/8836

Foto 1. Met het logo van de Engelse neonazistische band “Skrewdriver” op de bovenkant van zijn linkerhand getatoeëerd, de neonazi Sebastian Sportiello. Een door vuurwapens geobsedeerde Drontenaar die al sinds 2001 actief is in het Nederlandse neonazistische milieu.

Naar aanleiding van de terreuraanslagen van de Noorse rechtsextremist Anders Breivik, in het centrum van Oslo en het eiland Utøya op 22 Juli 2011, deed de antifascistische onderzoeksorganisatie Kafka onderzoek naar mogelijke “lone wolves” - solisten die terroristische aanslag(en) plegen - in het Nederlandse extreemrechtse milieu. In het artikel dat hieruit voorkwam getiteld “Lone Wolves, ook in Nederland?” staat Sebastian Sportiello met naam en toenaam vermeld en op een foto met machinegeweer in schiethouding afgebeeld. Het bewuste Kafka-artikel staat hier: http://kafka.antenna.nl/lone-wolves-ook-in-nederland/

Foto 2. De waarschuwingen op zware shag verpakkingen dat roken dodelijk kan zijn, zijn vooralsnog niet besteed aan de rechtsextremist Glenn Schaap uit Amsterdam-Zuidoost. Schaap is een bekende / vriend van de neonazi Sebastian Sportiello.

Foto 3. Ditmaal zonder zonnebril: de vermoedelijke voorzitter van de Germaanse Ouderen Nederland (GON), de seniorenafdeling van de NVU. Tijdens de voorgaande NVU manifestatie - van 20 september 2014 - stond deze NVU neonazi niet tussen zijn manifesterende lotgenoten achter de dranghekken, maar tussen de journalisten en de toeschouwers voor de dranghekken het NVU manifestatie ritueel te bekijken. Alzheimer, ouderdom of geen trek in (media) belangstelling?

Tags: ANV neonazi NVU

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech