Plaats een aanvulling

DSDA droomt van bijltjesdag

Nieuws, gepost door: The Owl (seeking out the foul) op 13/02/2016 02:02:23

Wanneer: 13/02/2016 - 14:40

Op 14 januari van dit jaar liet de Dutch Self Defence Army (DSDA), een nieuwe ‘ster’ aan het extreem-rechtse firmament, voor het eerst van zichzelf horen. Daarna ging het hard. De ene na de andere Facebook-pagina verscheen, van zowel de ‘landelijke organisatie’ als de ‘afdelingen’. Samenwerkingen met andere groepen werden aangekondigd evenals de formatie van burgerwachten en groepen om demonstraties van bijvoorbeeld PEGIDA te beveiligen. Wat is hier tot nu toe van terechtgekomen en wat kunnen we nog verwachten?

Stoere taal
Bij de eerste introductie laat DSDA bij monde van Jean de Zwaan (Facebook: Jean Le Signe) stoere taal horen: allerlei wapens en middelen zoals tasers, vechtstokken, kruisbogen en pepperspray zullen worden aangeschaft en er zullen geüniformeerde groepen worden opgericht door het hele land. Daarna krabbelt men wat terug: er komen geen uniformen en DSDA is er slechts ter verdediging. Na de Facebook-pagina’s verschijnt echter de website http://dsda.eu. Daarop is er sprake van strak georganiseerde groepen die onder leiding van een “commander” staan. Ben je eenmaal lid van de DSDA geworden, dan is er geen weg meer terug: je kunt alleen bij ernstige ziekte of dergelijke weg, en dan nog alleen als het wordt toegestaan door DSDA. Er geldt verder, net als bij de maffia, een strenge zwijgplicht. Dat klinkt allemaal op zijn zachtst gezegd nogal fascistisch natuurlijk. Maar DSDA heeft vele gezichten en presenteert zich ook graag als ‘bezorgde burgers’ die ouden-van-dagen beschermen bij het pinnen en boodschappen doen. Een nadere beschouwing van de groep middels hun uitlatingen op Facebook kan wellicht wat meer licht werpen op hun ideeën, doelen, leden en (gewenste) samenwerkingsverbanden.

Ideeën en doelstellingen
Daar kunnen we vrij kort over zijn: de groep onderscheidt zich qua racistische retoriek nauwelijks van groepen als PEGIDA. Het is de welbekende dreun: De Islam wil hier alles overnemen. Nederland is Nederland niet meer en uiteraard: alle maatschappelijke en economische ellende (die de opeenvolgende rechtse kabinetten hebben veroorzaakt) is de schuld van de buitenlanders, die immers onze banen, woningen enzovoorts inpikken. Dat aangevuld met een stevig stukje complot denken over extreem-links politiek correct denken waarmee de media en de politieke partijen zijn geïnfecteerd. Tot zover niks nieuws. De doelstellingen zijn navenant simpel: dat alles moet veranderen, niet goedschiks dan kwaadschiks. De bestormers van het gemeentehuis in Geldermalsen worden als voorbeeld om na te volgen genoemd. Over de twee in brand gestoken auto’s van de lokale pro-AZC GroenLinks-politicus Harold Halewijn schrijft DSDA: “Niet luisteren, wel voelen?” Over de bestormers van de tijdelijke vluchtelingenopvang in Woerden, die de vluchtelingen onder andere terroriseerden met zwaar vuurwerk, schrijft DSDA: “Voorbeeld voor velen?”. Het vraagteken is waarschijnlijk voorzichtigheidshalve toegevoegd, maar de gewelddadige intenties zijn duidelijk.
Samenwerking
DSDA heeft zich verwant verklaard met verschillende groepen. DTG uit Enschede noemen ze hun bloedbroeders, maar dat zijn waarschijnlijk voor DSDA alle Nederlanders die ‘zich verzetten tegen de islamisering van Nederland’ en tegen het ‘linkse AFA-tuig’ wat eigenlijk iedereen is behalve extreem-rechts zelf. De samenwerking met PEGIDA, uitdrukkelijk opgezocht richting de PEGIDA-demonstratie van 6 februari, ketst af, waarschijnlijk omdat DSDA graag de beveiliging wil verzorgen. Op Facebook merkt het vermoedelijke lid (tevens racist en Hitler-fan) Henkjan van Deutenkom op: “Mooi was het. Jammer we mochten niet los”.
Teleurgesteld lijkt DSDA zich dan meer op ‘beveiliging in probleemwijken’ te willen richten. Bewonderend wordt daarbij gekeken naar de Finse groep Soldiers of Odin, die opgericht werd door de neo-nazi Mika Ranta. Leden hiervan patrouilleren in een aantal Finse steden in groepen op zoek naar ‘kwaadwillende migranten die op verkrachting van vrouwen uit zijn’. Volgens DSDA zijn de eerste contacten met Soldiers of Odin gelegd en willen ze graag “bepaalde groepen” naar Nederland halen. Grootspraak misschien, maar toch. Het werpt wel een naargeestig licht op deze nieuwe groep rechts-extremisten die samenwerken met allerlei neo-nazi’s geen enkel punt vinden. Via Facebook worden ook links van de Nationale Volksunie (NVU) en Identitair Verzet gedeeld. Veelzeggend is ook de link die gedeeld wordt van whiteresister.com: “German patriots are channeling their inner Adolf and are making Syrian immigrants afraid to live within Germany”. Ondanks dit alles meent DSDA in een persbericht doodleuk te kunnen stellen: Wij zijn “geen nazi’s. Wij zijn geen SA of SS geïnspireerde stormtroepen. Wij zijn überhaupt geen rechts-extremisten”. Tsja.

Leden
Hoeveel leden er momenteel zijn is moeilijk precies te zeggen. Het zijn er mogelijk enige tientallen. Oprichter Jean de Zwaan uit Helmond zou er inmiddels mee gestopt zijn. Hij kwam een beetje te veel negatief in het nieuws lijkt het, niet alleen vanwege zijn extremistische ideeën en uitlatingen maar ook vanwege oplichtingspraktijken. Dat hij er mee gestopt zou zijn lijkt een doorzichtige poging om de storm rondom hem te doen luwen. De Zwaan toont zich op internet een groot fan van allerlei wapentuig en vechtsporten zoals Krav Maga. Ook verheugt hij zich op de bijltjesdag die er volgens hem gaat komen als ‘Patriottische Lente’ aanbreekt. Vakbondsbestuurder Eddie Kokhuis (die zich in een tweet verheugd toonde dat PEGIDA Amsterdam was uitgeslagen, een nogal overdreven weergave van de feiten) staat volgens de DSDA in ieder geval op een lijstje voor als bijltjesdag is aangebroken. DSDA-lid Boy Scheffer uit Geleen is transparant over zijn opvattingen, zoals het een professioneel glazenwasser betaamt: ook ex-politicus en voormalig NAVO secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer, Diederik Samsom en activist Frank van der Linde zijn kandidaten voor bijltjesdag. Jeffrey Cloesmeyer uit Enkhuizen is de beheerder van een besloten DSDA Facebook-pagina (Noord-Holland) met tot nu toe 10 leden. Een ander opvallend lid is Olof Reedijk uit Krimpen aan de IJssel. Deze was op fanatieke wijze aanwezig bij de PEGIDA-demonstratie in Amsterdam. Zeker nog tien andere personen hebben zich aangemeld bij de organisatie.

Conclusie:
We hebben hier te maken met een organisatie met groeistuipen, die waarschijnlijk veel kleiner is dan ze wil doen voorkomen. Dreigen met geweld behoort tot het standaardrepertoire en het is wel zeker dat er in de groep personen zitten die bereid zijn om geweld te gebruiken. Om hun gewelddadige, racistische en fascistische inslag te verbergen nemen ze soms op een nogal doorzichtige wijze gas terug, maar wie zal dat gezien bovenstaande feiten overtuigen?

Tags: neo-nazisme racisme

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech