Plaats een aanvulling

Tilburgse uitbater van nazibeurs wéér naar rechter, ondanks net verloren proces

Nieuws, gepost door: nn op 20/06/2016 06:06:19

Wanneer: 20/06/2016 - 17:09

TILBURG, 15-06-2016 - De Tilburgse handelaar in nazispullen Vrolings die vorige week al een proces tegen een antifascist verloor, daagt deze opnieuw voor de rechter.

Dit maal tracht de uitbater, die een nazibeurs in Houten en een webshop in nazispullen in Tilburg runt, de woordvoerder van de AFVN-Bond van Antifascisten Arthur Graaff te laten veroordelen wegens vermeende 'smaad' of 'laster'. De woordvoerder was vorige maand ook al zijn mikpunt, maar toen leverde het Vrolings niets op. Ook nu heeft de woordvoerder er een rotsvast vertrouwen in dat het op niets uit zal lopen.

De organisator van de nazibeurs, Vrolings uit Tilburg
De veroordeelde neonazi Koelewaard bij het verlaten van de beurs in Houten.
De stand van handelaar Vrolings, met in het midde3n zijn e xemplaar van Mein Kam

De bond voert al ruim een jaar actie tegen deze beurs in Houten omdat die vooral nazi- en holocaustspullen aanbiedt en spreekt nu van een 'hetze' door de handelaar. Gedaagde Arthur Graaff (67), is journalist en woordvoerder van de bond. Hij is zoon van een onderscheiden verzetsman, die drie jaar in nazigevangenissen moest zitten. Deze zaak dient op 19 augustus bij de rechtbank Midden-Nederland.

Gemeente Huizen: verbod

De gemeente Huizen, waar de beurs eerst plaats vond, verbood deze vorig jaar na lobbywerk van de AFVN en negatieve artikelen in de regionale media. De beurs verkaste toen naar Houten. Deze gemeente studeert nu op een verbod van de beurs na een brandbrief van de antifascisten.

De AFVN stelt dat je aan de gruwelen van de holocaust niet behoort te verdienen. Ook wil de bond geen ongecontroleerde handel onder particulieren in 'deze relikwieën van de haat, terreur en holocaust'. Volgens de AFVN is het verzamelen van nazispullen door particulieren een puberale afwijking met gevaarlijke kanten. De volgende beurs in Houten is op zondag 26 juni a.s..

De Tilburgse handelaar beroept zich echter op het belang van de geschiedenis. Hij zegt dat hij geen neonazi is, maar laat volgens foto's van de AFVN wel bekende neonazi's toe op zijn beurs. Vorig jaar werd en de afgelopen maanden werd woordvoerder Graaff op de beurs enkele tientallen malen bedreigd. Ook een fotograaf van NRC Handelsblad, David van Dam, kreeg vorig jaar op de beurs letterlijk te horen: "Als je me fotografeert, krijg je een klap voor je bek". Hij kon daarom geen foto´s maken, hoewel dit een openbare gelegenheid is. Graafrf ontving de afgelopen weken nog meer bedreigingen.

Auschwitz Comité
Ook andere organisaties hebben bezwaar tegen de nazibeurs. Voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité is zeer treurig dat deze beurs vrijelijk kan plaatsvinden en dat deze handelaar maar blijft doorgaan met last veroorzaken.

Hij steunt Graaff en vindt het uiterst pijnlijk dat er 'vrijelijk gehandeld wordt in de spullen waarmee mijn familie is uitgeroeid'. Ook professor Kees van der Pijl, voorzitter van het Comité van Waakzaamheid tegen Herlevend Antifascisme, is sterk gekant tegen dit soort ongecontroleerde handel, zo liet hij vorig jaar al weten.

Ook de Fédération Internationale des Résistants, de Europese koepel van verzetsbewegingen uit WO-2 in Berlijn steunt de AFVN bij het verzet tegen de nazihandel. AFA Fryslân is een van de AFA-groepen in Nederland, die deze actie ook ondersteunt.

Noodzaak?
De Tilburger kan echter niet uitleggen waarom hij en zijn beurs per se in nazi- en holocaustspullen moeten handelen, die in allerlei musea in Nederland en op honderden websites al doorlopend te zien zijn. Een bijkomend probleem is dat van de meeste nazispullen op die beurs onduidelijk is, of zij echt zijn.

De handelaar richt zijn pijlen wederom op de ervaren journalist en actievoerder Graaff, die onder meer werkte bij de Volkskrant, Het Parool, in Polen en bij de Britse Financial Times.

Ditmaal tracht de handelaar Graaff veroordeeld te krijgen omdat deze samen met de AFVN heeft gepubliceerd dat de man het verboden boek Mein Kampf heeft verkocht en een 'nazibeurs' organiseert. Daarvan heeft de AFVN ook foto's gepubliceerd, die door de rechter als bewijs aangenomen zijn.

De journalist runt ook een oorlogssite, Nieuws-wo2.tk, waar hij onder meer over de beurs publiceert. Ook die publicaties wilde Vrolings tegengaan - eveneens zonder succes . De rechter zei daarover dat dit zou neerkomen op onaanvaardbare preventieve censuur, in feite een beknotting van de persvrijheid.

Een aantal publicaties over de nazibeurs staan op NLnazivrij.tk, een site die Graaff samen met de AFVN en het Internationaal Dachau Comité heeft opgezet.

Geen € 10.0000 schadevergoeding
De handelaar eiste bij dat proces al € 10.000 schadevergoeding, maar de rechter veegde dat vorige een week geheel van tafel. Graaff mag van de rechter verder de term 'nazibeurs' blijven gebruiken, wat de handelaar juist wilde voorkomen door de journalist-actievoerder monddood te maken. Via Google blijkt overigens dat die term nu door het proces en de publiciteit met ruim 6.000 hits op het web voorkomt, terwijl dat een maand gekleden nog maar 150 maal was.

Graaff en de antifascistenbond mogen bovendien blijven publiceren dat er op deze beurs neonazi's komen. Daarvan heeft de AFVN foto's gemaakt.

Verder wil de handelaar Graaff laten veroordelen wegens het valse aangifte doen van mishandeling. Graaff (67) mocht in december 2015 van de handelaar de beurs niet op en werd toen ruw aangepakt, waar hij blauwe plekken aan overhield, hoewel hij zich niet verzette. Hij deed toen aangifte van die mishandeling.

Verdienste € 3.000 per beurs
De handelaar verdient volgens de AFVN zo'n € 3.000 per beurs aan wat de AFVN noemt 'de handel in andermans diepste ellende'. De man stelt verder dat hij door Graaff bedreigd zou zijn. De handelaar doelt daarmee kennelijk op Graaffs aangifte tegen hem, als de uitbater zijn excuses niet aanbood voor de mishandeling en verder neonazi's van zijn beurs zou weren.
In een reactie zegt de woordvoerder

Graaff: 'Vrolings lijkt een rancuneuze handelaar die maar aan één ding denkt: geld. Hij blijkt verder niet tegen zijn verlies te kunnen. Hij verzint verder allerlei dingen en heeft een sterke neiging tot verdraaien. Zo deed hij zich tijdens het vorige proces voor als een kenner van Japanse medailles, in plaats van nazispullen - totale onzin. Op enkele forums op internet heeft hij bijvoorbeeld al enkele jaren terug gemeld dat hij boeken over nazimedailles voor moeders en over SS-medailles aan het schrijven is. Die zijn er echter nog niet. Hij klaagde tijdens het kort geding verder dat hij door onze acties 'helemaal kapot' was, maar verdubbelde intussen wel de grootte van zijn beurs. Hij wil zich nu zelfs op kinderen gaan richten - dat is helemáál de limit. Maar de rechter heeft hem al een tik op zijn vingers gegeven, en dat zal nu weer gebeuren.'

Graaff: 'We bezitten foto's van hem terwijl hij Mein Kampf aanbiedt op zijn stand, maar hij noemt dat dan 'lasterlijk' dat we die publiceren. 'Laster' is het opzettelijke verspreiden van kwaadaardige leugens, maar dit is gewoon wáár, wat Vrolings ook niet heeft ontkend in het vorige proces. Ook hebben we foto's van neonazi's die zijn beurs bezoeken - mag van hem óók niet. De rechter heeft daar echter heel korte metten mee gemaakt en onze vrijheid van meningsuiting beschermd."

De woordvoerder vindt het alleen jammer dat hij door dit soort gedoe niet aan belangrijker dingen toekomen. De AFVN bereidt een actie voor om aandacht te vragen voor de 4 miljoen Indonesische burgerslachtoffers van WO-2, die altijd verzwegen worden bij herdenkingen, zoals op 15 augustus in Den Haag. De AFVN tracht verder op te treden tegen onverdraagzaamheid en discriminatie zoals in de Pegida-beweging.

Graaff: 'Ik zag gisteren dat die nu zelfs in Canada is opgedoken. Dat is een totale gotspe: in een land waarvan de oorspronkelijke bevolking 100 jaar terug door Britse en Franse kolonisten is uitgeroeid, gaan de nieuwkomers nu de straat op om haat te prediker tegen andere nieuwkomers.'

Militariamuseum Tilburg?
De Tlburger zei tijdens het proces dat hij in Tilburg een militariamuseum wil opzetten. Die zou gebaseerd worden op zijn verzamelingen. Tegen de rechtbank zei hij gespecialiseerd te zijn in Jaoanse medailles uit WO-2, maar op forums op het internet heeft hij al enkele jaren terug aangekondigd dat hij boeken wil publiceren over nazimedailles voor moeders van grote gezinnen en over SS-medailles. Op de uitstralling op zijn stand bleek dat hij voornamelijk nazispullen verkoopt.

Tags: neonazi nazibeurs AFVM antifascist Graaff

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech