Plaats een aanvulling

Actievoerders bezetten kolencentrale Groningen en kolenhaven Amsterdam

Nieuws, gepost door: nn op 24/06/2016 06:11:01

Wanneer: 24/06/2016 - 10:46

Actievoerders bezetten kolencentrale Groningen en kolenhaven Amsterdam, roepen op tot sluiting vóór 2020

Vanochtend vroeg zijn tientallen actievoerders een bezetting gestart bij de kolencentrale en kolenhaven van Amsterdam – gelijktijdig proberen actievoerders in Groningen de kolencentrale in de Eemshaven te bezetten. De boodschap van de activisten: sluit alle Nederlandse kolencentrales vóór 2020 – en maak een einde aan de doorvoer van steenkool via de havens van Rotterdam en Amsterdam.


Context: luister naar de rechter, én maak Parijs-belofte waar

De actie wordt gehouden precies één jaar na het vonnis van de rechter in de klimaatzaak van Urgenda en 900 mede-eisers. De rechter oordeelde in die zaak dat de Nederlandse Staat te weinig doet om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. De CO2-uitstoot moet volgens het vonnis in 2020 met 25 procent verminderd zijn ten opzichte van 1990. Een jaar na de uitspraak blijkt de Nederlandse CO2-uitstoot echter gestegen, met 5 procent.

“De Nederlandse overheid is wettelijk verplicht om het vonnis in de klimaatzaak uit te voeren. Sluiting van įlle kolencentrales vóór 2020, ook de drie nieuwste in Rotterdam en aan de Eemshaven, is daarin de eerste stap. Eerder al riepen 64 Nederlandse hoogleraren het kabinet hiertoe op. Ook de bijstook van biomassa uit bossen geeft alleen een rem op de energietransitie die Nederland nodig heeft”, zo verklaart actienetwerk Wij Stoppen Steenkool.

Het einde van het steenkooltijdperk

Het sluiten van de kolencentrales is in lijn met de klimaatzaak, maar na de toezeggingen van de klimaattop van december vorig jaar in Parijs heeft de Nederlandse regering zich gecommitteerd om zelfs nog méér doen. Overheden kwamen daar overeen dat de opwarming van de aarde tot 1,5 graden beperkt moet worden.

“De twee grootste steenkoolhavens van Europa liggen in Rotterdam en Amsterdam. Wij roepen daarom op om zo snel mogelijk óók een einde te maken aan de invoer, doorvoer en productie van steenkool en andere zwaar vervuilende fossiele brandstoffen. Alleen door snel en daadkrachtig te handelen houden we een kans om de opwarming onder 1,5 graden te houden – te voorkomen dat miljoenen mensen ontheemd zullen worden door rampzalige weersextremen en onbeheersbare zeespiegelstijging.”

Over de actievorm

“Met het oog op de urgentie van de klimaatcrisis, achten wij het zowel noodzakelijk als legitiem om een stap verder te gaan, van publiek protest naar burgerlijke ongehoorzaamheid. Dit betekent dat wij onze lichamen inzetten op de plekken waar de verandering het hardste nodig is,” aldus Mischa Vos. Deze strategie wordt mondiaal steeds meer ingezet in de strijd tegen vervuilende fossiele brandstoffen. In mei vonden wereldwijd tientallen massa-acties plaats in het kader van ‘Break Free 2016′. In Duitsland namen toen 4000 mensen deel aan ‘Ende Gelände’, waaronder zo’n 150 Nederlanders. Tijdens Ende Gelände werd een kolenmijn en alle omgevende kolentransport drie dagen lang geblokkeerd. De naastgelegen kolencentrale moest afsluiten door een gebrek aan brandstof – Duitsland draaide die dag voor het eerst op 100% duurzame elektriciteit.

Tags: steenkool actie

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech