Plaats een aanvulling

[Antirep] Steun GroenFront! activisten

Nieuws, gepost door: nn op 30/11/2016 11:03:07

Wanneer: 30/11/2016 - 14:40

Al enkele jaren wordt er vanuit het GroenFront! netwerk actieve steun geleverd aan de acties om de Duitse Bruinkool mijnen te sluiten. Gezamenlijk zijn ze de grootste bron van CO2 in Europa, en die uitstoot trekt zich niets van grenzen aan. En dus zijn er met regelmaat GroenFront! activisten te vinden bij de Hambach bosbezetting, regelden we bussen naar Ende Gelände 2016 en liepen we in 2015 vooraan met honderden mensen de Garzweiler mijn binnen. Deze acties zijn echter nooit zonder risico.
Er zijn op dit moment twee Nederlandse activisten die mogelijk een rechtszaak krijgen vanwege het bezetten van de Garzweiler mijn in 2015,
en een GroenFront! activist die een boete en juridische kosten heeft van in totaal 1600 euro vanwege een actie in 2014. We doen daarom een beroep op je solidariteit. Maakt een gift over op ons rekeningnummer IBAN: NL65 TRIO 0198 0137 95 • BIC TRIONL2U onder vermelding van BOETE. Wij zijn geen rijke NGO die boetes voor activisten kunnen betalen. Wel hebben we heel veel vrienden en laten we nooit iemand in de steek. Samen staan we sterk! Zelf geen geld? Help mee door deze oproep te verspreiden of een benefiet te organiseren.

Hier het verhaal van C.

In de zomer van 2014 deed ik mee aan het Klimacamp in Duitsland, in het bruinkoolgebied vlak bij Keulen. Een klimaat actie kamp waar ik al
enkele jaren heen ga. Vlak voor de actie dagen -die er elk jaar zijn-werd ik door vrienden gevraagd of ik zin had om aan een wat meer
autonome actie mee te doen. Ze wilden zich gaan vast te locken aan de Hambachbann. De treinrails die van Hambach mijn naar de kolencentrale loopt. Als daar geen bruinkool overheen kan, ligt de mijn stil. Daar wou ik wel aan meedoen. Een belangrijk verschil met lock-on acties in Nederland en Duitsland, dat ze in Duitsland sloten gebruiken om mee te locken. Omdat je anders eruit gemarteld wordt.

Op een van de actie dagen, rond 10 uur in de ochtend, maakten ik en een andere persoon ons vast aan de rails. Ieder aan 1 kant. Waardoor er geen trein meer door kon. Binnen een uur was de politie aanwezig. Ze begonnen meteen aan mijn armen te trekken en pijnprikkels te geven om te kijken of ik wel echt vast zat. Ze negeerde mijn protesten omdat ze in het Engels waren, pas toen de andere in het Duits zei dat we inderdaad vast gelockt waren lieten ze me met rust.

Na een paar uur, kwam het speciale politieteam uit Keulen. Vergelijkbaar met de BRATRA in Nederland. Vervolgens ben in een vrije kort tijd los geslepen en gearresteerd. Ik ben naar het politie bureau in Duren gebracht en heb daar een aantal uur vast gezeten. Geslaagde actie dus.

Rond oktober 2014 kreeg ik de eerste brief van de Duitse justitie die mij een boete van 900 euro wou geven voor het vast locken aan de
Hambachbaan. Ik heb toen verzet aangetekend. Na overleg met mij advocaat te hebben gehad, besloot ik om er een politieke zaak van te maken. De meeste activisten betalen de boete of zitten hem uit. Ik wou hem echt aanvechten. Want ja treinen blokkeren mag niet, maar ik vindt dat ik de morele plicht heb om er alles aan te doen om een klimaatcrisis af te wenden.

In eerste aanleg ben in veroordeeld voor 900 euro. Daar ben ik in beroep op de uitspraak. Nadat ik ook het hoger beroep veroordeeld ben, zijn ook nog in cassatie gegaan. Een paar maanden geleden kreeg ik de brief dat ik de zaak verloren heb en de boete moet betalen. En dat er 700 euro extra juridische kosten bij waren gekomen. 1600 euro dus, maar dat gaat mij niet stoppen om het nog een keer te doen.


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech