Plaats een aanvulling

Meer militarisering EU-grenzen in 2016, wapenindustrie profiteert van vluchtelingentragedie

Nieuws, gepost door: Stop Wapenhandel op 19/12/2016 12:03:25

Wanneer: 19/12/2016 - 15:03

De investeringen van de EU in grensbewaking schoten in 2016 verder de hoogte in, zo toont een nieuw rapport aan. Prominente wapen- en security-bedrijven profiteerden hiervan. De militarisering van de Europese buitengrenzen bracht echter een verschrikkelijke kostprijs met zich mee, het hoogste aantal geregistreerde omgekomen migranten in één jaar ooit. Ruim 4700 vluchtelingen vonden de dood in de Middellandse Zee, mede omdat zij gedwongen werden steeds gevaarlijkere routes richting Europa te nemen. 


Het rapport, Border Wars II, is een geactualiseerde briefing van Stop Wapenhandel en het Transnational Institute. Het bouwt voort op eerder dit jaar gepubliceerd onderzoek, dat onthulde dat de industrie die profiteert van de militarisering van grensbewaking dezelfde is die conflicten en mensenrechtenschendingen voedt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waar veel vluchtelingen vandaan komen. Drie belangrijke winnaars van grensbewakingscontracten – Airbus, Leonardo-Finmeccanica en Thales – behoorden ook tot de grootste vier Europese wapenleveranciers aan landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Deze nieuwe briefing toont aan dat:
- het budget van €238,7 miljoen van het Europese Grens- en Kustbewakingsagentschap voor 2016 een stijging van 67,4% betekende ten opzichte van de €142,6 miljoen in 2015. Het budget van het Internal Security Fund van de EU voor 2016 nam met 22% toe tot een totaal van €647,5 miljoen.
- deze budgetstijgingen hebben geholpen een grensbewakingsmarkt, die volgens voorspelling met ongeveer 8% per jaar groeit tot 2021, verder omhoog te stuwen. Airbus, Leonardo-Finmeccanica, Safran en Thales waren allen in het nieuws in 2016 vanwege grensbewakingscontracten. IT-bedrijven Indra, Advent en ATOS sleepten belangrijke contracten binnen voor projecten om vluchtelingen te identificeren en volgen.
- beveiligingshekken aan de Europese grenzen fors zijn uitgebreid in 2016 – in Bulgarije, Estland, Hongarije, Kroatië, Macedonië, Oostenrijk, Slowakije, Slovenië, Turkije en Oekraïne. Dit ging vergezeld van regelmatige berichten over geweld tegen vluchtelingen door grensbewakers en door extreem-rechtse milities (soms in samenwerking met politie).
- de EU militaire grensbewakingsoperaties flink intensiveert, soms in samenwerking met de NAVO. Er zijn verschillende missies in gang: Sophia (Libië), Triton (Griekenland), Poseidon (Italië), Hera, Indalo en Minerva (Spanje).
- Europese landen, in het bijzonder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Spanje, door zijn gegaan met wapenleveranties in 2016 aan het Midden-Oosten en Noord-Afrika, met name aan Saoedi-Arabië, ondanks dat de betrokkenheid van dit land bij de oorlogen in Syrië en Jemen de vluchtelingenstroom verder heeft gevoed.

De briefing kijkt ook naar de implicaties van de transformatie van Frontex in het Europees Grens- en Kustbewakingsagentschap, en naar de lancering van een nieuw Migration Partnership Framework met 16 landen in Noord-Afrika.

“De hausse in de grensbewakingsmarkt ten tijde van een ongekend verlies van leven laat triest genoeg zien waar de prioriteiten van de EU liggen”, zegt de auteur van het rapport, Mark Akkerman van Stop Wapenhandel. “Door het militariseren van onze grenzen belonen we wapen- en security-bedrijven terwijl we vluchtelingen in gevaar brengen, omdat ze gedwongen worden in steeds wanhopigere pogingen gevaarlijkere routes te nemen om veiligheid te kunnen zoeken in Europa.”

Nick Buxton van het Transnational Institute, co-editor van het rapport, zei: “De enige manier waarop de EU en lidstaten een einde kunnen maken aan deze lijst van doden is het stoppen van het voeden van conflicten, en het geld dat wordt verkwist aan wapens en grenzen investeren in het voorzien in veilige routes en een eerlijke behandeling van vluchtelingen.”


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech