Plaats een aanvulling

Berichten uit de deportatiemachine

Nieuws, gepost door: Solitours op 23/04/2012 04:01:29

Wanneer: 23/04/2012 - 12:06

Zowel in België als in Nederland wordt van alles ondernomen om informatie naar buiten te krijgen over de situatie in detentiecentra, over deportaties, en over intimidatie en geweld, door de verhalen van mensen 'binnen' naar 'buiten' te brengen. Eén van de middelen daarvoor is naar de centra toegaan.


Hoe vaak hebben we niet in België of Nederland bij zo'n centrum staan zwaaien en lawaai maken, ze geblokkeerd, of bouwterreinen bezet? Volkomen machteloos voel je je na afloop, want: is dit alles wat we kunnen doen? We vangen wat woorden op, meestal over de lange duur van de opsluiting, zien briefjes in de handen van de mensen, 'HELP' of 'THANK YOU' en zouden wel dwars door muren en hekken willen heen breken. Het is beroerd om de mensen in het centrum na afloop de rug toe te keren, het is alsof we hen in de steek laten.

Sinds januari 2011 bestaat in België het initiatief 'Getting The Voice Out'. Mensen bellen vanuit het centrum, en de verhalen worden opgenomen en gepubliceerd op http://www.gettingthevoiceout.org/ . In Nederland bestaat al langer de website http://www.vrijheidvanbeweging.nl/verhalen, en op M2M radio (http://m2m.streamtime.org/ ) zijn opnamen terug te vinden.

Het Getting the Voice out initiatief is in België erg succesvol en slaagt erin de informatiestroom op gang te houden. Daar mogen de gevangen migranten mobiele telefoons mee naar binnen brengen, en ze kunnen dus vrij veel en vrij makkelijk bellen, en vooral ook: gebeld wórden. In Nederland is het lastiger. Hier zijn de mensen in de centra afhankelijk van de telefoons op de afdelingen, en de telefoonkaarten die ze kunnen bemachtigen. Toch is het ook hier mogelijk om informatie naar buiten te krijgen.

Zowel in Nederland als in België zijn we op zoek naar mogelijkheden om meer te doen met die lawaaidemonstraties. In Merksplas werd in januari nog een geslaagde demonstratie/manifestatie gehouden. (https://www.indymedia.nl/node/2276 ) tijdens welke direct het contact met binnen hoorbaar werd voor de demonstranten buiten. Hoorbaar, en dus ook: voelbaar. In Nederland vinden regelmatig demonstraties plaats, onlangs nog, in Rotterdam: https://www.indymedia.nl/node/3615. Maar het blijft bij roepen en bonzen over en weer.

Al enige tijd wordt er gewerkt aan het opzetten van een Nederlands NO BORDER netwerk, want er moet meer zijn, wat we kunnen doen. Meer samenwerking, vaker, creatiever, diverser actie ondernemen, en een sterkere band opbouwen. We willen ook hier vaker en meer naar buiten brengen. We zien dat meer weten betekent: breken door de muren van stilte! Wat de overheid wil, is de mensen binnen niet alleen opsluiten, maar ook monddood maken, alsof zij niet bestaan. Op listige wijze weet de Nederlandse overheid informatie binnen de muren te houden, door bezoekgroepen en geestelijk verzorgers te dwingen om geheimhoudingscontracten te tekenen, door de mensen binnen te bedreigen met isoleercel als ze tijdens een lawaaidemo contact proberen te leggen.

Maar het is mogelijk, en we kunnen naar hen luisteren, of lezen wat ze vertellen. Bijvoorbeeld hier:
http://www.gettingthevoiceout.org/nieuws-uit-de-centra-strategie-van-de-...
En hier: http://www.vrijheidvanbeweging.nl/verhalen/verhaal16.html

Informatie = actie!

Een van de initiatieven die we in Nederland als No Border netwerk in oprichting hebben genomen, is nu een lawaaidemo-estafette ofwel bustour langs drie detentiecentra te houden op 6 mei. We gaan naar Kamp Zeist, de Zaanse Schande, en Schiphol Oost. Zie: http://solitours.wordpress.com/
Tijdens de bustour zal er genoeg tijd zijn om te discussiëren over vervolgplannen voor de strijd tegen het racistische migratiebeleid van Nederland en de EU. We hopen dat veel mensen mee komen doen en mee komen denken. Laten we het verzet tegen de Nederlandse en Europese anti-migratie politiek een nieuwe impuls geven!

Wil je mee met de bustour, geef je dan van tevoren op via noborder-nl (at) riseup.net zodat wij rekening met je kunnen houden. In Amsterdam kun je om 11.00 uur opstappen aan station Sloterdijk. In Utrecht kun je om 12.00 uur opstappen bij de Jaarbeurs-ingang van het Centraal Station. Vervolgens beginnen we om 12.30 uur met lawaai maken bij Kamp Zeist.

NO BORDERS!

Tags: detentiecentra getting the voice out solitours

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech