Plaats een aanvulling

Verslag solidariteitsbustour langs detentiecentra vluchtelingen

Nieuws, gepost door: 4Freedom of Movement op 10/04/2017 04:11:01

Wanneer: 10/04/2017 - 10:39

Op zaterdag 8 april organiseerde '4Freedom of Movement' een bustour met solidariteitsdemonstraties voor de vluchtelingen die opgesloten zijn in de detentiecentra Kamp Zeist (bij Soesterberg) en Rotterdam Airport. Zo'n dertig mensen reden mee in de bus, bij beide locaties sloten zich daarnaast nog wat mensen aan die op eigen gelegenheid waren gekomen.




In beide detentiecentra, en in het detentiecentrum bij Schiphol, worden vluchtelingen opgesloten in afwachting van deportatie, of, na een periode die op kan lopen tot anderhalf jaar, weer zonder opvang op straat gezet. Een schandelijk, onmenselijk beleid, dat mensen in onzekerheid dompelt en hen grote schade toebrengt. Op Kamp Zeist bevindt zich een speciale gevangenis voor gezinnen. Kinderen worden daar opgesloten waarmee hun rechten worden genegeerd.

De eerste stop was bij Kamp Zeist. Deze gevangenis ligt in de bossen. Om zo dicht mogelijk bij de locatie te komen waarin de mensen zitten opgesloten, werd naar de achterkant van het detentiecentrum gewandeld. Daarbij passeerden de demonstranten het AZC dat op een ander deel van Kamp Zeist ligt. Een aantal mensen daar kon worden geïnformeerd over de demonstratie en het doel daarvan. Flyers uitdelen op het terrein van het AZC zelf werd niet toegestaan.

Aan de achterkant van Kamp Zeist worden de gebouwen waarin de mensen zitten opgesloten omgeven door een hoge muur en hekken met (navo)prikkeldraad en camera's.
Om contact proberen te maken werd flink lawaai gemaakt en leuzen geroepen ( 'No borders, no nations, stop deportations' en 'Solidarité avec les sans-papiers' ). Een telefoonnummer waar mensen heen kunnen bellen om bijvoorbeeld bezoek te krijgen werd in diverse talen omgeroepen. Tennisballen met dit nummer werden over de muur geslagen. Van binnenuit was geen reactie te bemerken. Ook vanuit het deel waar de gezinsgevangenis zit, en waar opgesloten gezinnen normaal gesproken buiten rond kunnen lopen, kwam geen geluid. Het is onduidelijk of er op het moment überhaupt gezinnen vastzitten, het is echter ook mogelijk dat zij in verband met de demonstratie binnen gehouden werden.

De tweede stop was het detentiecentrum op 'Rotterdam The Hague Airport'. Daar kwam al snel reactie van binnenuit: mensen die achter ramen stonden te zwaaien en teksten omhoog hielden met o.a. “where are human rights”. Een spandoek met het al genoemde telefoonnummer van Occupy Rotterdam werd ontrold en ook hier werden tennisballen over de muur geslagen. Tot ongenoegen van de bewaking en Marechaussee, die drie personen aanhield. Met aanzeggingen voor boetes wegens ordeverstoring en/of baldadigheid stonden de laatsten in de loop van de avond weer op straat.

Het telefoonnummer werd intussen aan de lopende band gebeld. In de twee uur dat de demonstranten bij het detentiecentrum stonden kwamen negen telefoontjes binnen. Komende week gaat Occupy Rotterdam zeven keer bij mensen in de gevangenis op bezoek in de hoop hen op één of andere manier te kunnen ondersteunen.

Al met al is het goed gelukt om solidariteit te laten horen met de mensen die in de vluchtelingengevangenissen zitten opgesloten. Met de komende bezoeken kan een aantal van hen mogelijk ook praktische ondersteuning geboden worden. Daarnaast hebben de demonstanten een duidelijk geluid tegen het opsluiten en deporteren van mensen, tegen het huidige onmenselijke migratiebeleid, laten horen.

De deelnemers aan de tour sloten de dag af met soep en napraten elders in Rotterdam. Er wordt gewerkt aan nieuwe plannen en het opbouwen van dit nieuwe initiatief. Op de hoogte blijven? Stuur een mailtje naar 4freedom@riseup.net


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech