Plaats een aanvulling

AFA statement over de Rudolf Dieselstraat en de dreiging van extreemrechts

Nieuws, gepost door: AFA-Amsterdam op 12/04/2018 04:09:07

Wanneer: 12/04/2018 - 19:58

De door We Are Here gekraakte panden aan de Rudolf Dieselstraat houden nu al sinds Pasen de gemoederen bezig. Vanuit AFA-Amsterdam hebben we de gebeurtenissen gevolgd en we hebben met woede en verdriet gelezen hoe verscheidende media hebben geprobeerd de nieuwe We Are Here bewoners te framen en in een kwaad daglicht te stellen. We hebben gezien hoe zij de buurt hebben belaagd en gebruikt om een al vooraf bepaald beeld van onrust en angst neer te zetten.

Vervolgens hebben we met vreugde, hoop en ontroering gezien hoe de buurt als reactie hierop is gaan terugvechten. We hoorden dat buurkinderen een petitie zijn begonnen om aan te tonen dat zij de vluchtelingen helemaal niet eng vinden en dat de buurt wil dat ze blijven; dat omwonenden ingezonden brieven naar AT5 hebben gestuurd om zich uit te spreken tegen de leugenachtige berichtgeving over dit onderwerp; dat buurtbewoners hun positieve ervaringen met We Are Here en negatieve ervaringen met de media op Facebook zijn gaan delen.

Na het geslaagde buurtfeest van We Are Here was de sfeer warm en optimistisch in de wijk en wij hoopten dat de oude en nieuwe bewoners van de nu weer levendige Rudolf Dieselstraat er een prettige tijd tegemoet zouden gaan. Helaas zien we nu – niet geheel onverwacht na alle ophef en de uitspraken van Wilders, Rutte en Nanninga – dat meerdere extreemrechtse groepen zich met de straat zijn gaan bemoeien.

AFA-Amsterdam is al geruime tijd op de hoogte van de activiteiten, provocaties en bedreigingen vanuit extreemrechts aan het adres van We Are Here en de Rudolf Dieselstraat. Wij weten wie er verantwoordelijk is voor het in brand steken van de banner in de nacht na het buurtfeest en we monitoren de informatie omtrent de demonstraties en ‘bezoekjes’ die nu door verschillende groeperingen worden aangekondigd. We beseffen ons echter ook dat extreemrechts provoceert in de hoop nog meer onrust te veroorzaken, terwijl We Are Here en de rest van de buurt juist gebaat zijn bij rust. Wij laten ons niet voor het karretje spannen van extreemrechts en we respecteren in deze de wens vanuit de buurt. Tegelijkertijd zijn we onverminderd solidair en waakzaam, en blijven we natuurlijk nauwgezet volgen wat er gebeurd.

We vinden de stemmingsmakerij, de bedreigingen en het racisme waar de mensen van We Are Here nu wederom mee te maken krijgen verontrustend en misselijkmakend en we hopen dat de buurt zich blijft verenigen in solidariteit met deze groep. Daarnaast hopen we – al is het met de moed der wanhoop – dat ook de gemeente en politie een duidelijk antiracistisch en antifascistisch standpunt zullen innemen en dat zij zich niet meer tolerant of onverschillig zullen opstellen tegenover fascistische activiteit, haat en brandstichting in deze wijk.

We roepen iedereen op om net als wij de wensen van de buurt te respecteren, maar ook alert en solidair te zijn. Laat angst niet heersen!


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech