Plaats een aanvulling

Vrijspraak in Fight Repression zaak

Nieuws, gepost door: Fight Repression op 14/12/2018 12:01:08

Wanneer: 14/12/2018 - 13:08

Op 19 november 2016 kwamen zo’n 250 mensen op het Kerkplein samen om vanaf daar een demonstratie te lopen tegen de repressie die zich de afgelopen jaren uitbreidt tegen anarchisten en antifascisten in Den Haag en daarbuiten. Repressie zoals het constant verbieden van demonstraties en het in kaart brengen van antifascisten en anarchisten om vervolgens repressieve maatregelen te kunnen treffen. En ook deze demonstratie werd de kop ingedrukt met repressie en geweld vanuit de politie waarbij er 166 mensen werden gearresteerd.


Bijna twee jaar later besloot het Openbaar Ministerie om de 166 mensen die op het Kerkplein waren gearresteerd te vervolgen. De eerste 50 mensen kwamen afgelopen maand voor de rechter. Na twee volle dagen in de rechtbank deed de rechter op 3 december uitspraak. De eerste 50 mensen werden vrijgesproken. Gisteren (13-12-2018) liet het Openbaar Ministerie weten niet in hoger beroep te gaan en de rest van de 166 zaken te seponeren.

De rechtszaak
Tijdens de twee dagen durende rechtszaak kwamen een aantal dingen naar voren. De politie beëindigde de demonstratie op het Kerkplein omdat sommige mensen gezichtsbedekking droegen. In de rechtszaak bleek, zoals onze advocaten al stelde dat er geen beperking vanuit de burgemeester was opgelegd dat dit niet zou mogen.

De politie stelde in het dossier dat ze er vanuit gingen dat de beperking omtrent het dragen van gezichtsbedekking er was. Ook werd er door de politie gesteld dat de burgemeester opdracht had gegeven om de demonstratie te beëindigen, echter is uit het dossier niet op te maken wie die opdracht heeft gegeven. Waar de gronden voor arrestatie, repressie en het ontnemen van het demonstratierecht op neer komen is dat de politie op eigen houtje besloot dat de demonstratie hun niet aanstond en overging tot arrestaties en het gebruiken van geweld.

Repressie
Deze gebeurtenis past in het plaatje van de repressie waar de demonstratie juist tegen was gericht. De politie in Den Haag focust zich al jaren op een ziekelijke manier op anarchisten en antifascisten. Zo worden demonstraties zonder een beslissing van de burgemeester met geweld beëindig, worden anarchisten thuis geïntimideerd, worden er invallen gedaan door groepen agenten om kleine boetes te innen waarbij de deur er wordt uit gebeukt en er foto's van persoonlijke dingen worden genomen. Het lijstje gaat nog wel even door. Gebiedsverboden, toren hoge boetes, pogingen tot het werven van informanten en het opbouwen van een CTER dossier.

Deze zaak laat overduidelijk zien wat er zo vaak gebeurt in Den Haag. De politie gaat op eigen houtje te werk, mensen worden gearresteerd en later weer vrijgesproken of helemaal niet vervolgd. Het is natuurlijk fijn dat je dan geen boete hoeft te betalen, maar in praktijk, op straat, verandert er niks. De politie kan doen en laten wat ze willen. Hun maakt het niets uit of we een boete meer of minder krijgen. En als een arrestatie onterecht blijkt zijn er geen gevolgen voor agenten. Zo kunnen ze ons effectief van de straten weren. Daarom zijn wij ook niet verbaasd dat dit schouwspel van politie, rechters en de politiecel zich weer heeft herhaald.

Maar als ze denken dat ze onze strijd voor solidariteit en een radicaal andere wereld hiermee stoppen hebben zij het mis. Geen wapenstok, agent of gevangenis zal ons stoppen om de strijd voor werkelijke vrijheid te voeren. Laten we reflecteren op deze gebeurtenissen en oncontroleerbare strijdmethodes creëren.

Vecht tegen repressie. Leve de anarchie!

https://fightrepressiondemo.noblogs.org


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech