Plaats een aanvulling

Picket bij FNV en OTTO Workforce in Utrecht * Vrije Bond

Nieuws, gepost door: Vrije Bond - Arbeid op 19/07/2019 07:10:17

Waar: FNV en OTTO Workforce, Utrecht, Netherlands
Wanneer: 19/07/2019 - 11:00

Ja hoor, daar zijn we wederom een keer!!

Afgelopen vrijdag 19 juli heeft de Vrije Bond – Werkgroep Arbeid een picket bij het hoofdkantoor van FNV en een van de kantoren van OTTO Workforce georganiseerd. Dit om op deze manier aandacht te vragen voor de precaire situatie waarin arbeidsmigranten verkeren en uitgebuit worden.

Picket FNV in Utrecht
Picket OTTO Workforce in Utrecht

Als eerste was het hoofdkantoor van FNV aan de beurt. Op locatie aangekomen hebben we meteen onze spandoek uitgerold en in een tijdsbestek van meer dan een uur flyers uitgedeeld waarin de FNV opgeroepen werd meer aandacht te geven aan arbeidsmigranten. Na een korte tijd werden we door twee woordvoerders uitgenodigd voor een gesprek. Een van ons is vervolgens met hen in gesprek gegaan. Tijdens dit gesprek werd bekrachtigd dat beiden organisaties hetzelfde nastreven, maar dat de manier waarop dit doel nagestreefd wordt anders ligt. Zo geloven we als anarchisten niet in de juridische of politieke weg, welke de FNV volgt. En zou het in onze ogen meer veranderen wanneer de FNV namen van malafide uitzendbureaus kenbaar zou maken, wat de FNV niet doet. Dit is dan ook tijdens het gesprek kenbaar gemaakt. Natuurlijk werd tijdens het gesprek er buiten de deur gewoon door geflyerd aan voorbijgangers, welke de flyers gretig in ontvangst namen.

De volgende stop was het kantoor van OTTO Workforce, welke aan de andere kant van de snelweg ligt! Ook daar hebben we meteen bij aankomst de banner uitgerold en de flyers in de hand genomen. Voor OTTO Workforce was er een andere flyer gemaakt met eisen. Na meer dan een uur bij het gebouw te hebben gestaan hebben we aan voorbijgangers flyers uitgedeeld en uitgelegd wat OTTO Workforce daadwerkelijk doet. Wat we regelmatig terug hoorden van mensen was dat ze niet wisten wat dit uitzendbureau precies uitvoerde, terwijl ze een verdieping onder hen kantoor houden. Mensen gaven aan geschokt te zijn over de situatie waarin arbeidsmigranten verkeren. In tegenstelling tot FNV kwam hier niemand naar buiten om het gesprek aan te gaan.

Waarom deze actie?
De, voornamelijk Poolse, arbeidsmigranten die via o.a. OTTO Workforce wonen en werken bevinden zich in erbarmelijke omstandigheden en worden massaal uitgebuit. Inmiddels is hier al meer aandacht voor in de media, maar FNV en de uitzendbureaus blijven achter in het aanpakken en bestrijden van deze uitbuitende omstandigheden.

De mensen arbeidsmigranten die in dienst zijn van het uitzendbureau OTTO Workforce zitten in een precaire situatie waarin zij uitgebuit worden. Dit door aan veel te hoge normen te moeten voldoen, bij klachten op de wachtlijst te worden gezet en hierdoor geen werk krijgen maar wel moeten betalen voor onkosten, zijn geheel afhankelijk door aangeboden huisvesting die overigens in dubieuze staat is en grof voor betaald moet worden. Ook is eerder gebleken dat arbeidsmigranten, uitgezend door OTTO Workforce, bij een Jumbo Distributiecentrum zijn ingezet als stakingsbrekers, wat natuurlijk volkomen illegaal is! Arbeidsmigranten weten vaak niet wat hun rechten zijn, waardoor zij kwetsbaar zijn voor dergelijke soorten van uitbuiting en tevens als handelswaar verhandeld worden. Deze pickets zijn van belang om aandacht aan deze precaire vormen van uitbuiting te geven.

Meer acties!
Deze actie is het initiatief van de Vrije Bond en meer acties zullen volgen, zoals onderstaande flyer-acties:

• Vrijdag 2 augustus OTTO Workforce kantoor Den Haag, tijdens het No Border Camp.
• Vrijdag 23 augustus Jumbo DC Beilen, tijdens het Vrije Bond Congres.

Tevens zal er door de Werkgroep Arbeid op de zondag een discussie georganiseerd worden tijden de Dolle Dwaze Domela Dagen (4-7 juli). Tevens zal er een workshop opgezet worden tijdens het No Border Camp (1-4 augustus).

Natuurlijk ben je uitgenodigd deel te nemen aan deze acties en/of workshops. Latere specifieke aankondigingen volgen.

Contact
Wil je in contact komen? Wil je betrokken raken of gewoonweg meer informatie over deze acties? Neem dan contact op!

Schrijf je email naar: vrijebond-arbeid [at] riseup [punt] net
Check: www.vrijebond.org

Tags: actie OTTO picket

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech