Plaats een aanvulling

Exarchia onder aanval van politie en de nieuwe rechtse regering van Griekenland

Nieuws, gepost door: Autonomen Den Haag op 27/08/2019 08:09:49

Wanneer: 27/08/2019 - 20:39

De buurt Exarchia in Athene onder politiebezetting. Tijd voor solidariteit!

Het beroemde anarchistische en solidariteitsdistrict van Athene is volledig omringd door enorme hoeveelheden politie-eenheden: veel oproerpolitie (MAT), anti-terrorismepolitie (OPKE), agenten troepen op motors (Dias), leden van de geheime politie, een helikopter en meerdere drones.


Een unieke plek in Europa vanwege de hoge concentratie kraakpanden en andere zelf-beheerde ruimtes. Maar ook vanwege het verzet tegen repressie en solidariteit met de precaire en migranten, is Exarchia sinds de verkiezing op 7 juli een belangrijk aandachtspunt van de nieuwe rechtse regering. De nieuwe premier Kiriakos Mitsotakis heeft het tot een persoonlijke zaak gemaakt, vooral omdat hij begin augustus werd bespot omdat hij zijn doel van het "reinigen van Exarchia in een maand" niet had bereikt, zoals hij in grote woorden had aangekondigd.

Op 26 augustus zijn 4 kraakpanden ontruimd: Spirou Trikoupi 17, Transito, Rosa de fuego en Gare. Het offensief vindt voor nu plaats in het noordwestelijke deel van de wijk, met de opmerkelijke uitzondering van de kraakpand Nottara 26, bekend als best bewaarde en zeer belangrijke symbool voor de buurt als de eerste historische kraakpand van de 'vluchtelingencrisis' in de stad Athene.

We tellen momenteel ongeveer honderd arrestaties, evenals brute aanvallen op mensen die proberen te filmen.

In totaal zijn er 23 kraakpanden in Exarchia plus 26 andere in de nabije omgeving, in totaal 49 op een klein gebied. 49 kraakpanden waaraan je andere soorten zelf-beheerde plaatsen moet toevoegen, waarvan sommigen gehuurd (Free Social Space Nosotros, weggeefwinkel Skoros, enz.) en ook tientallen woongroepen.

Van de kraakpanden die officieel in Exarchia zijn, zijn er 12 kraakpanden van vluchtelingen en migranten en de andere 11 zijn kraakpanden van politieke anarchistische en anti-autoritaire groepen. De meeste vluchtelingen-kraakpanden zijn natuurlijk ook erg politiek omdat ze georganiseerd worden door horizontale vergaderingen waar de vluchtelingen hun leven in eigen handen kunnen nemen en hun dagelijkse beslissingen gelijk en in solidariteit met elkaar en met elk van hen kunnen organiseren. De panden Nottara 26, 5th High School of Exarchia en Spirou Trikoupi 17 hebben internationaal veel banden met de rest van de sociale beweging en steun door internationale solidariteit.

In de kraakpanden van Spirou Trikoupi 17 en Transito, die nu door de machthebbers worden aangevallen en vernietigd, zijn meer dan een dozijn kinderen uit een vredig en gelukkig bestaan gerukt om plotseling naar kampen te worden gestuurd. De sinistere en overvolle kampen, waar de migranten slecht worden gevoed en lijden onder de extreme temperatuursverschillen. De nieuwe premier van Griekenland, Kiriakos Mitsotakis, vereist dat alle vluchtelingen worden opgesloten in concentratiekampen en volledig worden afgesneden van de rest van de samenleving.

Het gezicht van Europa wordt steeds harder zoals ook te zien is op andere plekken. Deze steeds autoritairdere evolutie van het kapitalisme leidt tot vragen over wat het huidige tijdperk aankondigt: aanvallen tegen de kiemen van utopie in combinatie met de opsluiting door de handlangers van de staat, doet ons denken aan de donkere uren van de geschiedenis.

De hele wereld wordt fascistisch en Griekenland is opnieuw een van de laboratoria.

Maar niets is voorbij.

Augustus eindigt. De sociale beweging verzamelt en organiseert opnieuw. Plaatsen zoals de Nottara 26 en de K*VOX zijn onder hoog politietoezicht. Reacties op deze gebeurtenissen worden voorbereid, evenals verschillende grote evenementen voor mobilisatie. De herfst wordt heet in Athene.

Verzet!

Tekst: Yannis Youlountas
Vertaling: Autonomen Den Haag

https://autonomendenhaag.wordpress.com


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech