Plaats een aanvulling

PERSBERICHT: LIMBURGSE VONDELING XIANGXIA VAN DEN HAM (22) SPOORT VINDER OP IN CHINA

Ruis, gepost door: Xiangxia van den Ham op 14/10/2019 10:09:14

Wanneer: 14/10/2019 - 07:52

De Chinees-Nederlandse documentairemaker Xiangxia van den Ham heeft tijdens haar bezoek aan haar geboorteland China ontdekt waar en door wie ze is gevonden, alvorens ze werd afgestaan voor adoptie. Van den Ham, die opgroeide in Limburg, werkt momenteel aan haar debuutdocumentaire FACING THE AFTERGLOW – OF BEING ADOPTED die gaat over de worsteling van geadopteerden tijdens hun zoektocht naar afkomst en identiteit. De film wordt geproduceerd door Stichting Meer Dan Babi Pangang. Xiangxia is begonnen met een crowdfunding-campagne via CineCrowd om een deel van het budget op te halen.


Van den Ham ging afgelopen zomer terug naar Hong Kong om vrijwilligerswerk te doen bij de organisatie die in haar geboorteland China het weeshuis oprichtte waaruit ze geadopteerd werd. Van den Ham wilde meer weten over haar verleden, maar kwam als Chinese vondeling diverse obstakels tegen. “Er is geen informatie over mijn biologische ouders, het weeshuis van toen bestaat niet meer en het adoptiebemiddelingsbureau in Nederland bood geen hulp. In Hong Kong kreeg ik wel hulp en kon ik van start met mijn zoektocht in China.”, zegt Xiangxia van den Ham.

Via een krantenartikel in de South China Morning Post kwam ze in contact met de oprichtster van haar oude weeshuis. Xiangxia: “In China ontmoette ik oud-verzorgsters van mijn weeshuis, mijn Chinese pleegouders én zag ik voor het eerst het document met de naam van haar vinder. Het bleek de 13-jarige basisschoolleerling Suxian die mij op een regenachtige ochtend vond in een kartonnen doosje.”

FACING THE AFTERGLOW (ook de betekenis van Xiangxia’s naam) gaat over haar onvolledige adoptieverhaal die leidt tot een zoektocht in Hong Kong, China en Nederland naar antwoorden. Het gaat over de impact van de eenkindpolitiek, de situatie in Chinese weeshuizen en het Chinese en Nederlandse adoptiebeleid en komen er diverse deskundigen aan het woord, zoals adoptiehoogleraar René Hoksbergen. Er zijn in Nederland ruim 7.000 geadopteerden afkomstig uit China.

Van den Ham: “Er is weinig aandacht voor de duizenden jongvolwassen die al geadopteerd zijn, het gevoel van een dubbele identiteit bemoeilijkt onze integratie in de samenleving. In mijn film wil ik aan de hand van mijn eigen ervaringen laten zien waarom adoptienazorg zo belangrijk is. Daarom ben ik ook blij dat L1 een intentieverklaring heeft gegeven geïnteresseerd te zijn in uitzending van de film.”

Afgelopen week startte de crowdfunding-campagne op het bekende platform CineCrowd om een deel van het budget van de documentaire te realiseren. Zo moeten er nog opnamen gemaakt worden in Hong Kong, China en in Nederland. Al bijna 20% werd in korte tijd bijeengebracht. De projectpagina en teaser is te zien via deze link: https://cinecrowd.com/nl/facing-afterglow

De producenten van Stichting Meer Dan Babi Pangang zijn In-Soo Radstake (o.a. HET GEHEIM VAN DE HEMA, HOLLANDSE NIEUWE, PARRADOX) en San Fu Maltha (o.a. ZWARTBOEK, OORLOGSWINTER, SUSKIND, EEN ECHTE VERMEER). Zij waren gezamenlijk verantwoordelijk voor de debuutfilm Radstake, genaamd MADE IN KOREA, die gaat over de adoptie van In-Soo uit Zuid-Korea.

De verwachtte uitbreng van de film zal medio 2020 zijn.

Contact: Xiangxia van den Ham | xiangxiafilms@gmail.com

File: Persbericht FACING THE AFTERGLOW.pdf
File: Bijlage persbericht.pdf

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech