Plaats een aanvulling

[Den Haag] Short Stay? No Way! - De huurgekte van BizStay

Nieuws, gepost door: Short Stay No Way op 20/05/2020 05:09:56

Wanneer: 20/05/2020 - 20:00

In een kelder aan de Koninginnegracht 60 in Den Haag bevindt zich het kantoor van BizStay B.V. Voor de voorbijganger is het kantoor niet op te merken. Alleen een naambordje naast de deur geeft weg dat er onder de ambassade van de Democratische Republiek van Congo een bedrijf huisvest dat zich specialiseert in de verhuur van appartementen aan expats.



BizStay beheert al zo’n 100 appartementen in Den Haag, de meeste bevinden zich in Scheveningen waar het bedrijf een meer openbaar kantoor heeft. ‘BizStay Harbour Appartments’ pronkt er op de ruiten van het gebouw aan de Hellingweg 98B, naast het water met uitzicht op luxeappartementen, dure jachten en restaurants. Nu wil het bedrijf hun aanbod uitbreiden door ook in het centrum van Den Haag meer woningen te beheren.

De te bouwen short-stay appartementen aan de Waldeck Pyrmontkade 872 op de rand van het Zeeheldenkwartier zullen door BizStay worden gehuurd en weer verhuurd na de oplevering door het Amsterdamse vastgoedbedrijf RE:BORN. In de nu uit protest gekraakte locatie zullen er 30 short-stay appartementen worden gebouwd en een gym. Aangezien deze worden omschreven als “luxe” zullen ze dan ook in de hogere prijsklasse van BizStay vallen. Wat betekent dat?

De website van BizStay vermeldt dat er appartementen beschikbaar zijn vanaf 91 euro… per nacht. Dit is het goedkoopste variant in het aanbod. Een appartement in de Haven van Scheveningen in het Nautisch Centrum kost 114 euro per nacht. Men krijgt weliswaar korting voor langer verblijf of als je een groter appartement huurt in je eentje, maar een maandje Scheveningen Haven kost dan wel rond de 4700 euro aan huur, zonder de servicekosten en nachtelijke belasting (de “city tax”) van 4,60 per persoon meegerekend.

Terwijl RE:BORN het heeft over het ontwikkelen van woningen zien we op de website van BizStay een andere werkelijkheid. De meeste appartementen hebben beschikbaarheden van enkele weken; mensen komen en gaan. De short-stay appartementen die RE:BORN wil bouwen aan de Waldeck Pyrmontkade zijn een ultra-duur hotel voor de aller rijksten. Hier kunnen zij zonder zorg een weekje of twee verblijven, in het centrum van Den Haag of op Scheveningen, terwijl werkende mensen met flex-contracten en een minimumloon hun zogenaamde woning schoonmaken.

Wat RE:BORN en BizStay doen is de lat voor de al veel te hoge huren nog hoger leggen. Ze bouwen verblijven voor rijkelui terwijl er een dringende behoefte is aan betaalbare en sociale huur. Men kan de verhuur van short-stay appartementen beschrijven als extremistisch huisjesmelken. Het is dan ook de hoogste tijd om deze waanzin een halt toe te roepen.

Geen short-stay appartementen in Zeeheldenkwartier!
Short Stay? No Way!

Meer informatie over de campagne op: https://shortstaynoway.noblogs.org/


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech