Plaats een aanvulling

[Brussel] Zware rellen na dood Ibrahima

Nieuws, gepost door: nn op 15/01/2021 01:10:32

Wanneer: 15/01/2021 - 10:45

Op 13/1 was er om 15u een bijeenkomst voor het commissariaat aan de Brabantstraat (naast het noordstation, in Brussel), om gerechtigheid te eisen voor Ibrahima. Die laatste stierf in het ziekenhuis na zijn arrestatie op het Noordplein omdat hij een politie-interventie aan het filmen was. Honderden mensen kwamen op die oproep tot bijeenkomst af.
Hier een poging tot samenvatting van de gebeurtenissen (vertaald van indymedia bxl).


Eerder is er ook een artikel gepost over de fatale arrestatie van Ibrahima.

15u : De samengekomen mensen scanderen «Justice pour Ibrahima » en « Police partout, justice nulle part » (overal politie, nergens rechtvaardigheid). Verschillende mensen nemen het woord. De menigte wordt groter en dichter. De politiemacht is zoals gewoonlijk overweldigend, de wijk wordt ingesloten. De consumptietempels van Rogier/Nieuwstraat, die zich op enkele honderden meters bevinden, worden zwaar bewaakt.
16u : De betogers proberen vooruit te komen tot in de tunnel onder het station. Het statische karakter van de bijeenkomst lijkt meer dan een enkeling op de zenuwen te werken. De woede en frustratie doen de bijeenkomst imploderen. Stewards (een ordedienst van de organisatoren) proberen de beweging te kalmeren, tevergeefs. De menigte zingt: “Police assassins”, er wordt een rookbom afgestoken. Dit elan wordt in de kiem gesmoord door een flikkenlinie met honden en pepperspray.
16u10: De politiemacht wordt overrompeld op place Saint Lazare. De ruiten van geparkeerde politiewagen worden vakkundig ingeslagen. Een andere politiewagen moet vluchten onder een regen van projectielen. Enkele stewards nemen het risico om mensen uit te leveren aan de flikken en krijgen daarvoor serieuze klappen. De anti-oproep eenheden komen tussen om de betogers terug te drijven. Twee linies flikken en twee waterkanonnen zijn ter plaatse om de Brabantstraat net voor de tunnel af te sluiten.
16u30 : Er worden enkele objecten naar de linies van de flikken gegooid. De ordedienst van de organisatie vormt een linie om de menigte terug te duwen richting Brabantstraat en Aarschotstraat. Zo ontstaat er een niemandsland tussen de betogers en de politie die even op adem komt en haar linies en waterkanonnen terugtrekt. De kalmte komt beetje bij beetje terug. Er volgen moraliserende en culpabiliserende toespraken die de mensen oproepen om zich rustig te houden.
Andere groepen betogers zijn verspreid over de kleine straatjes in de omgeving van de Brabantstraat. Er zijn confrontaties geweest en de politie zou charges hebben uitgevoerd. Op de plek waar de grootste groep zich bevindt, wordt er sporadisch met dingen naar de politie gegooid. Hierop volgen gewelddadige botsingen tussen ordedienst/stewards en betogers. De organisatoren kondigen hun spoedige vertrek aan en roepen de menigte op om naar huis te gaan. Enkele personen zijn druk bezig met het breken van kasseistenen en het verzamelen van projectielen.
17u : De organisatoren en de ordedienst verlaten de zone. Enkele ogenblikken later zijn er enkele salvo’s van projectielen richting de linies van de flikken. De confrontaties beginnen. De politie gebruikt het waterkanon, maar rukt niet op. Langs de tunnel komt versterking. Er wordt gewag gemaakt van ten minste een molotov.
17u15 : Er vinden nu ook confrontaties plaats dicht bij de tunnel van de Kwatrechtstraat. De waterkanonnen komen in actie en de politie rukt op. Zeer snel wordt de Brabantstraat ter hoogte van de Kwatrechtstraat afgezet door de politie. Een insluiting dreigt. De menigte loopt zich vast de Broederschapstraat. In de Groenstraat worden barricades opgeworpen. Vijf flikken van de anti-oproep eenheden worden verrast en letterlijk gelyncht. Huilend voor hun leven slagen ze erin te vluchten.
17u30: Sommige mensen gaan opnieuw richting Brabantstraat. Daardoor worden sommige politie-eenheden langs achter benaderd. Er wordt met vuurwerk geworpen. Een tegencharge doet zelfs een eenheid op de vlucht slaan. In afwachting vormt zich een menigte op het Liedtsplein. De ‘tussentijdse’ sfeer is uitgelaten: er worden sigaretten gerookt, vuilnisbakken in brand gestoken, er komen meer en meer mensen toe die door de politie richting het plein zijn gedreven.
17u40: Goede mensen stellen de wilde menigte voor om het commissariaat van het Liedtsplein te gaan slopen. Enkele ogenblikken later wordt de vitrine tot scherven herleid. Ook twee bankautomaten naast het commissariaat worden gesloopt. Enkele seconden later wordt in en voor het commissariaat een vreugdevuur ontstoken. Het vuur dooft vrij snel vanzelf. Dat is allicht een goede zaak, aangezien zich erboven woningen bevinden. Deze actie heeft de mensen meer dan gemotiveerd. Het Liedtsplein wordt het toneel van de rellen. Alle reclamepanelen en bushokjes worden gesloopt en er worden brandende barricades opgeworpen.
17u50: Flikken in burger nemen beetje bij beetje de perimeter terug onder controle. Ze eisen brandblusapparaten op uit de voortuigen die in de omgeving rondrijden. Er wordt geschoten met flashballs. De stillen hebben ten minste een FN404 met een laserpointer. Dit kalmeert de meest angstigen behoorlijk. Er wordt rustig teruggetrokken richting Gallaitstraat enerzijds en richting Groenstraat anderzijds. Op dit moment krijgt het konvooi van de koning het geweldige idee om op weg naar het paleis langs het Liedtsplein te passeren. De stillen proberen zo goed en zo kwaad het kan de mercedes met getinte ramen te ontzetten, en trekken zo natuurlijk enkele projectielen aan. In feite bevindt de meerderheid van de oproerlingen zich op dat moment in de Gallaitstraat, waardoor ze uiteraard geen gebruik konden maken van deze grappige situatie.
18u: Stillen zonder armband, maar met getrokken knuppels en helmen lopen rond op het Liedtsplein. De hondenbrigade is aanwezig en wordt snel vervoegd door een horde anti-oproer en een waterkanon. De politie neemt het plein volledig onder controle. Er zijn gewelddadige arrestaties. De flikken laten zich volledig gaan.
18u10: Relschoppers die terug naar de Brabantstraat zijn gegaan verrassen de politie in de rug. Er wordt vuurwerk gegooid, een politiebus wordt in brand gezet.
18u20: Brandende barricade op de kruising van de Gallaitstraat en de Rubensstraat.
Op de eerste lijn worden nog steeds zwaar veel stenen naar de politie gegooid. De flikken chargeren en een vijftigtal personen trekken zich terug in de Rubensstraat. Kleine barricades verschijnen in het straatbeeld. Een bewoner die vanop zijn balkon staat te filmen en de vraag om hiermee op te houden negeert, stopt uiteindelijk toch maar wanneer zijn deur wordt ingetrapt. Een andere bewoner geeft vanuit zijn raam raad aan de groep, door de aan- of afwezigheid van flikken in de verte aan te geven.
18u30: Flikken komen van overal en de groep betogers valt uiteen op het Lehonplein. Dan begint de jacht in de Colignon wijk, tot aan het Josaphatpark.
19u30: Ingesloten betogers op het Liedtsplein worden in een bus geladen.
Laatste bilan : 112 bestuurlijke arrestaties, 4 gerechtelijke arrestaties en 6 gewonden, waaronder 4 flikken.


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech