Plaats een aanvulling

Mailactie: Geen kerncentrale in jouw gemeente!

Nieuws, gepost door: dirk, laka op 08/04/2021 04:03:00

Wanneer: 08/04/2021 - 13:38

Op dit moment worden alle gemeentes gevraagd of ze een kerncentrale willen in hun gemeente. Dit is het gevolg van een VVD-motie om te inventariseren of er regio’s zijn die een kerncentrale willen en tegen welke voorwaarden. Maak je gemeente duidelijk dat je een kerncentrale geen goed idee vindt! Want kernenergie is geen klimaatbeleid maar een excuus om door te gaan met business as usual. Kernenergie is de duurste en traagste optie en valt daardoor alleen al af in een urgente situatie waarin haast geboden is en geld voor klimaatbeleid schaars.

Geen kerncentrale in deze gemeente.

De lobby voor kernenergie lijkt nieuw momentum gekregen te hebben door klimaatverandering. Dat is niet omdat de strijd tegen klimaatverandering zo’n behoefte heeft aan kernenergie. Kernenergie is vooral de favoriet van groepen die niet zo geloven in het klimaatprobleem, of dat de mens enige invloed heeft op klimaatverandering.
Vooral populistisch en extreem-rechts zijn in het parlement de drijvende krachten achter menig motie waarin voor meer kernenergie wordt gepleit. Dat dat betekent dat er ook flink veel geld naar toe moet wordt nu ook erkend, een nieuw fenomeen van een technologie die altijd als de goedkoopste optie werd gezien.

Nee, kernenergie is de duurste optie, zo blijkt keer op keer. En daarnaast ook nog de langzaamste. Allebei flinke minpunten die de optie kernenergie meteen zou moeten diskwalificeren, nog afgezien van andere problemen inherent aan de technologie.
We hebben haast en (dat is eenvoudig te voorspellen) zullen steeds meer voor elke euro voor klimaatbeleid moeten knokken: de bezuinigingen komen er aan! Dan valt de duurste en de langzaamste optie echt wel af.

Een van de moties die het afgelopen jaar zijn aangenomen in de Kamer is om te onderzoeken onder welke voorwaarden bedrijven bereid zijn een kerncentrale in Nederland te bouwen (lees: hoeveel subsidie ze nodig denken te hebben). KPMG is vervolgens gevraagd die marktconsultatie uit te voeren. Onderdeel van de motie is ook om te onderzoeken welke gemeentes bereid zijn op hun grondgebied een kerncentrale te vestigen.

Die inventarisatie is op dit moment aan de gang. Alle gemeentes worden gevraagd of ze binnen hun gemeentegrenzen een kerncentrale willen.
Een zinloze exercitie, want er zijn al lang vastgestelde locaties, die niet afhangen van politieke voorkeur (gemeente noch provincie hebben er iets over te zeggen), maar van planologische omstandigheden; beschikbaarheid van koelwater, bevolkingsdichtheid, etc.
Maar ach, alles wat afleidt van werkelijk klimaatbeleid is meegenomen denkt men in die politiek contreien
Laat je burgemeester weten dat je een kerncentrale in je gemeente geen goed idee vindt. Dat kan nu heel eenvoudig via: https://www.laka.org/mail-de-burgemeester

Tags: kernenergie

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech