Plaats een aanvulling

Tegen hun oorlog, tegen hun vrede – een andere oorlog is mogelijk

Nieuws, gepost door: nnski op 23/03/2022 03:10:50

Wanneer: 23/03/2022 - 10:13

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er overal in Rusland, Oekraïne en de rest van de wereld protesten tegen de oorlog. In Rusland werden al duizenden mensen gearresteerd.
Overal in Oekraïne organiseren anarchisten en anderen structuren van wederzijdse hulp en solidariteit, los van de militaire structuren.
Hier volgt een onvolledige chronologie en onderaan de tekst van een poster die circuleert.


23/02 - Overal in Rusland voeren anarchisten eenpersoons-picket-acties tegen de oorlog. Feministen organiseren acties in de metro’s.
25/02 - Tijdens een anti-oorlogsprotest in Moskou gooit de studente Anastasia Levashova een molotov cocktail naar de politie
28/02 - Op het Poesjkin plein in Moskou ramt een auto een politiecordon tijdens een anti oorlogsprotest
28/02 - In Lukhovitsy, Moskou, steekt een 21-jarige man het recruteringskantoor van het leger in brand. Op 8 maart wordt hij gearresteerd op de grens tussen Wit-Rusland en Litouwen. Hij slaagt er op 13 maart echter in uit het commissariaat van Lukhovitsy te ontsnappen.
1/03 - In Smolensk gooien twee jonge mannen een molotov cocktail naar een politiecommissariaat
1/03 – Op Mallorca probeert een mecanicien van Oekraïense afkomst het superjacht van een Russische oligarch en wapenhandelaar tot zinken te brengen. “Ik heb geen spijt van wat ik heb gedaan, ik zou het opnieuw”
3/03 - Een onbekende steekt een recruteringsbureau van het Russisch leger in brand in Voronezh. Er wordt een tag achtergelaten: ‘Ik ga mijn broeders niet vermoorden’
?/03 - Een man werpt twee molotovs naar het Kremlin en gooit anti-oorlogsflyers in het rond
?/03 - Tijdens een anti-oorlogsprotest in Sint-Petersburg spuit een man pepperspray in het gezicht van de commandant van een speciale eenheid
?/03 - Het verzetscomité, een anti-autoritaire groep die besloten heeft de wapens op te nemen tegen de invasie van het Russische leger, ontvangt een lading beschermings- en communicatiemateriaal van anarchisten uit Dresden.
5/03 - In Marioepol plunderen inwoners een groot shopping center. De geplunderde goederen worden verdeeld. Ook uit Kherson en Melitopol komen vergelijkbare verhalen
5/03 - In Parijs worden twee luxeauto’s met diplomatieke nummerplaten in brand gestoken. Een communiqué roept op om elke nationalistische en frontlogica te weigeren en kiest de kant van Russische, Wit-Russische en Oekraïense anarchisten.
7/03 – In Parijs wordt een molotov gegooid naar het Russische wetenschaps- en cultuurhuis, een instelling met diplomatiek statuut.
12/03 - In Finland wordt de gevel van Yango, een bedrijf met Russisch kapitaal, versierd met anti-oorlogs graffiti
11/03 - In het district Mozyr, Wit-Rusland, worden twee bewoners gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een brandaanslag op een Russisch militair konvooi
13/03 - sabotage van een kantoor van Forum voor Democratie (FvD) in Amsterdam. De fascistische partij FvD is fan van Poetin. Amsterdammers tegen oorlog en fascisme maken oa de sloten onklaar
13/03 - In de regio Sverdlovsk gooit iemand een molotov cocktail naar het militaire commissariaat
14/03 - Anarchistische krakers bezetten in Londen het paleis van een Russische oligarch. ‘You occupy Ukraine, we occupy you’
?/03 In Wit-Rusland zouden spoorwegarbeiders de treinverbinding tussen Wit-Rusland en Oekraïne saboteren, zodat het Russisch leger niet langer militair en ander materieel naar het front kan brengen.
22/03 – In Turkije blokkeren enkele matrozen in een opblaasboot het superjacht van een Russische oligarch.

TEGEN HUN OORLOG

De oorlog in Oekraïne is het gevolg van nationalisme, militarisme, machtswellust en geopolitieke spelletjes. De staat bouwt op naar escalatie voor zijn eigen belangen en stuurt vervolgens duizenden mensen naar de slachtbank. De wapenindustrie beleeft gouden tijden. Zoals altijd zijn gewone mensen het eerste slachtoffer: van de slachtpartijen, van de prijsstijgingen van energie en voedsel. Rechts maakt misbruik van de miserie van Oekraïense vluchtelingen om andere migranten nog meer op te jagen.

TEGEN HUN VREDE

Ook in zogenaamde vredestijd regeren autoriteit, kapitalisme en nationalisme. Van de uitbuiting op het werk tot de armoede die met de dag tastbaarder wordt. Van het racisme en politiegeweld tot aan de Middellandse zee die is herschapen tot een massagraf van migranten. Hun vrede is een permanente oorlog tegen ons. De logica van kapitalisme en de staat leiden vroeg of laat automatisch tot oorlog.

NOCH MET POETIN, NOCH MET DE NAVO OF DE EU
TEGEN MILITARISME EN DE STAAT. VOOR DE SOCIALE OORLOG EN WEDERZIJDSE HULP


Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech