Plaats een aanvulling

Hoe kan de internationalearbeidersklasse een antwoord geven op de oorlog in Oekraïne?

Aankondiging, gepost door: Internationalisme en Wereldrevolutie op 11/08/2022 08:10:49

Waar: Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht, Netherlands
Wanneer: 20/08/2022 - 13:00 t/m 20/08/2022 - 17:00

Op deze openbare bijeenkomst willen we de marxistische analyse van de gevolgen en de betekenis van deze oorlog verder uitwerken. We gaan dan we dieper in op de moeilijke maar essentiële vragen die deze oorlog opwerpt aan de strijd van de internationale arbeidersklasse en haar revolutionaire organisaties.


In een poging te begrijpen wat de Eerste Wereldoorlog betekende, verklaarde het Eerste Congres van de Communistische Internationale (maart 1919): "Er breekt een nieuw tijdperk aan, een tijdperk van de desintegratie van het kapitalisme, van zijn innerlijke ineenstorting. Tijdperk van de communistische revolutie van het proletariaat" en "Het eindresultaat van de kapitalistische productieprocessen is chaos, en die chaos kan alleen worden overwonnen door de grootste producerende klasse, de arbeidersklasse".
De twee termen van de tegenstelling die de sociale evolutie gedurende de gehele 20e en 21e eeuw beheerst, zijn hiermee duidelijk geformuleerd:
- Enerzijds de opmars naar barbarisme en de vernietiging van de mensheid die het kapitalisme in zijn boezem draagt. Dit is de afgelopen twee jaar duidelijk gebleken op wereldschaal: eerst was er de pandemie die nog lang niet overwonnen is (de situatie in China en in Europa met de zevende besmettingsgolf) en nu is er de oorlog in Oekraïne. Maar deze twee uitingen van de opmars naar de barbarij zijn niet de enige uitdrukkingen, deze twee ruiters van de Apocalyps worden vergezeld door andere ruiters van dood en vernietiging: de vernietiging van het milieu, de escalatie van de inflatie in combinatie met het vooruitzicht van een nieuwe recessie, de steeds gigantischer wordende migratie-uittocht, met al 100 miljoen vluchtelingen, de hongersnoden die meer dan 197 miljoen mensen kunnen treffen...
- Aan de andere kant van de balans is er de noodzaak van het antwoord van het proletariaat. Hoe moet dit antwoord eruitzien? Is een onmiddellijk antwoord tegen de oorlog mogelijk? Beschikken alle secties van het wereldproletariaat over dezelfde kracht en capaciteit? Wat is de relatie tussen de economische strijd tegen de steeds brutalere aanval op de levensomstandigheden en de politieke strijd tegen de oorlog in het vooruitzicht van het met de wortel uitroeien van deze en alle uitingen van barbarij, namelijk het beëindigen van het kapitalisme?

Tags: arbeidersstrijd barbarij revolutionairen

Lees voor het invullen de spelregels. Aanvullingen zijn alleen bedoeld voor het geven van bijkomende informatie bij het artikel waaronder ze gepost worden en uitdrukkelijk niet voor persoonlijke commentaren, bedenkingen of aanzetten tot discussie.

Klik hier voor meer uitleg over de mogelijke HTML-tags en formattering.

Voeg mediabestanden toe:

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech