english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
solidariteit met radicale gevangenen
Anarchist Black Cross Holland - 23.07.2003 15:37

Achter de huidige golf van repressie tegenover de sociale beweging gaan ook veel gevangenen schuil. Het is belangrijk dat we deze personen bij onze strijd blijven betrekken zodat hun verzet en hoop niet verloren gaat in jaren van eenzame opsluiting en fysiek geweld. Hier een overzicht van enkele personen die hun vrijheid op hebben moeten geven voor de acties en ideeen waar ze in geloven. Solidariteit met hun is hard nodig.

ABC Holland Nieuwsbrief 01 - juli 2003

Onlangs werd op 20 juli in Genua herdacht dat Carlo Giuliani twee jaar geleden doodgeschoten werd door een politieagent. Dit ging zoals het jaar daarvoor gepaard met massale demonstraties en met grote aandacht voor dit feit door de verschillende onafhankelijke mediabronnen die de sociale beweging rijk is. Het is erg belangrijk dat we zijn dood altijd zullen blijven herinneren als het ultieme redmiddel dat de Italiaanse staat nodig achtte om haar eigen autoriteit en die van het kapitalisme te verdedigen. Deze gebeurtenis luidde zonder enige twijfel een nieuw tijdperk in waarbij duidelijk werd dat alle middelen gerechtvaardigd zijn vandaag om de anti-kapitalistische, anti-fasitische en anti-autoritaire sentimenten die zich manifesteren op de straten genadeloos de kop in te drukken. Dat is echter niet een conclusie die we enkel aan de dood van Carlo kunnen verbinden, want hij is niet de eerste en zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn die zijn leven heeft moeten geven voor de gemeenschappelijke strijd die we voeren. Het is zonder respect voor iedereen die elke dag de gevolgen van de zware repressie ondergaan als we alleen Carlo Giuliani tot martelaar verheffen.

De pijn van de onderdrukking wordt door velen over de hele wereld hard gevoeld. En het is niet alleen tijdens massale protesten zoals onlangs in Thessalonki en Evian dat activisten het slachtoffer worden van gewelddadig machtsvertoon. Voor velen begint de zware strijd pas nadat iedereen weer naar huis is teruggekeerd, en de gevangenisdeuren zich achter hen sluiten. Wanneer de slachtoffers van de staatsrepressie niet meer zichtbaar zijn op straat, betekent dat nog niet meteen dat zij niet bestaan.

Meer dan ooit proberen overheden op een internationaal gecoördineerde wijze de sociale beweging dusdanig te criminaliseren dat talloze personen onderheven zijn aan langdurige processen, boetes, surveillance, en in het ergste geval gevangenschap. In Nederland ondervinden we de gevolgen daarvan nog niet zo hevig. Hoewel het proces van Volkert van der G. toch wel degelijk als voorbeeldfunctie moet gelden voor de manier waarop de huidige democratie moet blijven bestaan, is de situatie nog niet zo uit de hand gelopen zoals in landen als Spanje, Turkije en Italië. Hier moeten anarchisten, communisten en autonomen een keiharde strijd leveren in de gevangenissen waar zij terecht zijn gekomen door maximale straffen voor feiten die doorgaans weinig opzien baren zoals het bezit van radicale literatuur, zwarte kleding of het ingooien van een ruit. De mensenrechten voor personen met subversieve ideeën worden achter de muren van de gevangenissen bij lange na niet gewaardeerd. Omdat de gevangenen volledig uit het zicht van de samenleving zijn verdwenen, worden zij in feite overgeleverd aan de haat en agressie van de staat die er alles aan doet om het verzet te breken.
Wij gaan er als Anarchist Black Cross vanuit dat de marteling en isolatie mede mogelijk wordt gemaakt door een gebrek aan steun vanuit de sociale bewegingen voor het onrecht dat activisten wordt aangedaan. Deze mensen zijn in de handen gevallen van het systeem waar zij samen met jou tegen vechten. De strijd voor hun is echter van levensbelang, want als ze toegeven aan de onderdrukking dan hebben ze niets anders over als een leeg lichaam in een cel. Zij maken net zo goed deel uit van de strijd die we met z’n allen voeren, want zij zijn het slachtoffer geworden van hun toewijding en hebben er hun vrijheid voor op moeten geven. Maar dat betekent niet dat dit het einde moet zijn van hun inzet. Met onze gezamenlijke hulp kunnen we ervoor zorgen dat de gevangenis slechts een onvermijdelijk kwaad is voor het moment en dat zij allemaal sterk naar buiten komen, en samen met ons doorgaan om te werken aan een andere wereld die mogelijk is.
Het is tijd om te laten zien waar we goed in zijn: solidariteit en betrokkenheid.

In deze nieuwsbrief willen we wat informatie geven over personen die voor hun acties in de gevangenis terecht zijn gekomen in de hoop dat je iets voor hun kunt betekenen op wat voor manier dan ook. Voor uitgebreidere informatie over gevangenen en de strijd tegen gevangenissen in het algemeen, kun je terecht op onze website: www.abc-holland.antifa.net of door te mailen naar  anarchistblackcross@zonnet.nl

1. Maarten wacht een uitleveringsproces
2. Love to Martin
3. Free Ulla
4. Situatie voor gevangenen van Thessalonki
5. Marc Sontrop
6. Juanra kan uitgeleverd worden & nieuw adres
7. Nieuw adres Volkert van der Graaf
8. Steun nodig voor Roberto B. Catrino Lopez


1. Maarten wacht een uitleveringsproces

De Amsterdamse activist Maarten heeft op 12 augustus een uitleveringsproces. Hij wordt door de Zweedse justitie gezocht in verband met de Eurotop in Göteborg in 2001. We roepen iedereen op om dinsdag 12 augustus om drie uur op de Parnassusweg 220 (Amsterdam) te zijn voor het proces. Om te protesteren tegen het onrecht in de rechtszaken en om onze solidariteit te betuigen met Maarten.

Nog steeds is de nasleep van de in Göteborg (Zweden) gehouden Eurotop van 14-16 juni 2001 niet voorbij. In Zweden zitten tientallen mensen op dit moment nog hun belachelijk hoge straffen uit, en voor de niet-Zweden zijn de processen pas net op gang gekomen. Noren, Duitsers, Denen, Finnen en 1 Nederlander wachten op dit moment hun proces af. Maarten, een 22-jarige Amsterdammer, heeft binnenkort een proces over zijn uitlevering aan Zweden.

Hoewel er voldoende bewijs is van zijn onschuld is Maartens kans op een eerlijk proces in Zweden minimaal. Eerder gevoerde rechtszaken rondom de Eurotop hebben laten zien dat de Zweedse justitie meer waarde hecht aan het stellen van afschrikwekkende voorbeelden dan aan eerlijke rechtspraak. In Zweden zelf zitten op dit moment nog steeds tientallen mensen buitensporig lange gevangenisstraffen uit na veroordeeld te zijn zonder overtuigend bewijs.

Daarom eisen wij: geen uitlevering van Maarten en de overdracht van een eventueel proces naar Nederland.

Solidariteit met de slachtoffers van Göteborg.

Voor meer info:
www.steunmaarten.org
 info@steunmaarten.org


2. Love to Martin

Tijdens de G8-top in Frankrijk begin juni is een jongen uit Engeland, Martin Shaw, van dertig meter hoogte op de rotsen gevallen nadat een politieagent het touw waarmee hij aan een brug in Lausanne (Zwitersland) hing los had gesneden (...). Dat terwijl Martin slechts een spandoek aan het bevestigen was, dat in geen enkel opzicht een bedreiging vormde voor de openbare orde of het gezag van de autoriteiten. Helaas is de verbazing niet eens zo groot omdat het repressieve geweld tegen activisten ongekende proporties heeft aangenomen de laatste jaren, met name tijdens internationale bijeenkomsten van economische grootmachten. Juist daarom is het belangrijk om niet terug te schrikken en hard door te gaan met het verzet tegen alles wat de repressie probeert te verdedigen, en vooral te tonen waar we sterk in zijn: betrokkenheid en solidariteit.

Martin is veroordeeld tot een lange revalidatie en veel fysieke pijn doordat zijn rug ernstig is beschadigd tijdens de val. Daarom zou het goed zijn voor zijn herstel om hem wat opbeurende woorden te schrijven naar:  love.to.martin@web.de want hoewel de staat erin is geslaagd zijn lichaam te beschadigen, is het onmogelijk om de geest te verwonden.


3. Free Ulla

Op 11 maart 2003 is de Deense Trident Ploughshares (www.tridentploughshares.org) activiste Ulla Roder (48) gerarresteerd op beschuldiging van opzettelijke vernieling van een Tornado straaljager. Ulla heeft ook geen afstand genomen van deze aantijgingen overigens. Het toestel stond opgesteld in een hangar op de RAF Leuchars vliegbasis in Fife, Schotland. De Tornados waren betrokken bij de bombardementen op Irak waarbij de bewapening ondermeer deels bestond uit het radioactieve uranium.
In eerste instantie zou het proces van Ulla op 30 juni zijn begonnen, maar zij heeft zelf verzocht om dit op een later tijdstip te laten plaatsvinden omdat ze niet in staat was aanvankelijk om een degelijke juridische ondersteuning gereed te hebben. Haar advocaat heeft haar namelijk verteld dat hem geadviseerd is om niet de verdediging op zich te nemen op de manier zoals Ulla het wenst. Momenteel probeert ze er dan ook achter te komen of er een andere optie is om toch een goede verdediging te hebben tijdens het proces, omdat ze vindt dat dit een basisrecht is voor iedereen die beschuldigd wordt van een misdrijf.
De voornaamste juridische kwestie die deze zaak behoorlijk compliceert is het feit dat er bepaalde richtlijnen bestaan voor advocaten in Schotland die stellen dat geen enkele vorm van vernieling van bezit te rechtvaardigen is. Dit geldt altijd, ongeacht of de reden bestaat uit het voorkomen van het doden van onschuldige mensen. Trident Ploughshares heeft hier dan ook op gereageerd met de volgende boodschap: ''Moeten we hieruit opmaken dat als er iemand ervan op de hoogte is dat er mensen aan boord van een vliegtuig gaan met de bedoeling om het in het House of Parliament in Westminster te boren, en die persoon zou het toestel onklaar maken zodat het niet kan opstijgen, het dan niet mogelijk is om die omstandigheden te gebruiken in de rechtbank? Als dit het geval is, dan heeft de Schotse rechtspraak haar menselijk gevoel verloren.''

Ulla Roder heeft al vaker soortgelijke acties uitgevoerd, en is daar dan ook al meerdere keren voor veroordeeld. Ze heeft bijvoorbeeld al heel wat opzien gebaard met haar zwempartijtjes bij de zogenaamd hoog beveiligde marinebasis Faslane in Schotland, waar ze eens met verf 'Useless' op de romp van een onderzeeer had gespoten. Daarnaast staat ze ook bekend als een van de 'Trident Three' die in juli 1999 een onderzoeksschip hebben ontwapend. Later zijn ze zelfs door de rechter vrijgesproken omdat deze de actie gerechtvaardigd vond. Ook is Ulla nog eens onderscheiden voor haar inspanningen door het Zweedse parlement.

Je kunt Ulla schrijven op het volgende adres:
(Als je een kaart stuurt, let er dan op dat je niets schrijft op de andere kant op de plaats van de postzegel want de bewaarders van deze gevangenis schijnen de gewoonte te hebben om de zegel los te knippen.)

Ulla Roder
Prisoner on remand
HMI Cornton vale
Cornton Road
Stirling
FK9 5NY
Scotland

Voor meer actuele informatie over haar proces kun je terecht op de website van haar steungroep: www.free-ulla.org


4. Situatie voor gevangenen van Thessalonki

Op 21 juni kozen duizenden anarchisten in Thessalonki, Griekenland, in de schaduw van de EU-top buiten de stad, voor een confronterende betoging die zich richtte tegen de symbolen van macht en kapitalisme. Tijdens deze rellen was het verzet hevig en de activisten stelden zich weerbaar op tegen het zware politiegeweld. Desalniettemin konden zij niet verhinderen dat meer dan honderd mensen werden gearresteerd tijdens de rellen, waaronder verschillende personen die op geen enkele manier actief deelnamen aan de confrontaties met de politiemacht. Van deze grote groep werden 29 personen in eerste instantie gerechtelijk vastgehouden, waarna 21 van hen na het betalen van borgsommen ‘vrijgelaten’ zijn. Dat betekent dus dat er nog altijd acht mensen vastzitten, die niet de keuze werd gelaten om zichzelf weer vrij te kopen.

Nu inmiddels alweer een maand na hun arrestatie is er weinig verandering in hun situatie gekomen, afgezien van de Amerikaan Jonathan Crowell die in afwachting van uitlevering in een deportatiecel zit. In het ergste geval schijnt dit maanden te kunnen duren in Griekenland. Dit betekent overigens niet dat hem geen veroordeling boven het hoofd hangt. Wanneer het proces zal plaatsvinden wordt Jonathan, vergezeld door de FBI persoonlijk, naar Thessalonki vervoerd om daar voor de rechtbank te verschijnen. Dit naar aanleiding van een overeenkomst tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie om Amerikaanse burgers die beschuldigd worden van een misdrijf direct te deporteren tot het proces volgt.
Verder zijn twee Griekse jongeren ovegeplaatst naar de gevangenis in Athene, waar zij verblijven zonder enige verder steun van buitenaf. Er is vrijwel niets bekend over hen tot op heden omdat zij individueel naar Thessalonki zijn afgereisd en niemand daarom enige informatie over deze jongens heeft. Er wordt vanuit gegaan dat ze van het platteland komen en op geen manier politiek georganiseerd zijn. Dit berust echter op speculaties want spijtig genoeg hebben ze geen familie waarmee contact opgenomen kan worden om zorg te dragen voor hun zaak en verdere informatie. Zij zijn dus geheel overgeleverd aan de handen van de Griekse justitie, en zullen dat blijven zolang niemand hun belangen wil behartigen.
Voor de overige vijf personen is de situatie vanaf het begin vrijwel hetzelfde gebleven. Zij verblijven allen in dezelfde gevangenis in Thessalonki, zij het in afzonderlijke cellen en op verschillende verdiepingen. Voorlopig kunnen ze bezoek ontvangen van hun advocaat en familie in de eerste en tweede graad, mits met dezelfde achternaam. Het is echter mogelijk voor een enkele persoon om zich als verloofde voor te doen, en dat schijnt ook al te gebeuren, zodat ook vrienden en andere betrokkenen hun weg kunnen vinden naar de gevangenen. De mensen mogen een bedrag van ongeveer 350 euro per maand uitgeven aan zaken als toiletartikelen, telefoonkaarten, postzegels en sigaretten. Zij kunnen dergelijke dingen kopen in een soort supermarkt binnen de gevangenis. De steungroep heeft nu een regeling getroffen waarbij ze iedere gevangene elke maand een vast bedrag op hun bankrekening storten dat ze vrij kunnen gebruiken. Daarnaast is het toegestaan om hen brieven, kranten en tijdschriften op te sturen. Iets anders zoals telefoonkaarten, kleding, geld, eten of boeken is niet mogelijk. Deze personen kunnen verder ook geen telefoontjes ontvangen, maar mogen weer wel een radio hebben. Er wordt nu geprobeerd om deze zo snel mogelijk bij de gevangenen te krijgen. Een groep in Thessalonki heeft ook al gezegd dat ze een radioprogramma speciaal voor deze mensen aan het regelen is dat dan wekelijks uitgezonden zou moeten worden voor hen.

De laatste weken is er echter wel het een en ander gebeurd omtrent de beschuldigingen van de vijf mensen die nu in Diavaton, de gevangenis in Thessalonki, zitten. De advocaat van Simon Chapman, een Engelse activist, heeft verklaard dat alle acht personen die nu in detentie zitten simpelweg erbij gelapt zijn. De autoriteiten hebben er hun uiterste best voor gedaan om hen allemaal van de juiste attributen te voorzien om een spectaculaire beschuldiging ‘waterdicht’ te maken. De advocaat sprak dit uit na de vondst van verschillende foto’s en videobeelden waarop te zien is dat zijn cliënt Simon een zwarte tas in zijn handen wordt gedrukt door een agent. Er zijn beelden waarop dezelfde agenteven daarvoor deze tas met zeven molotov cocktails ergens van de straat opraapt, en er vervolgens nog eens twee bijlen in stopt. Simon daarentegen draagt op de beelden van zijn arrestatie alleen maar een blauwe rugzak. De zwarte tas duikt later pas ineens op in zijn handen nadat hij in elkaar was geslagen door de politie. Dit is zelfs bevestigd door andere organisaties zoals het Greek Social Forum.
De andere gevangen worden allemaal beschuldigd van het vasthouden van een molotov cocktail tijdens de arrestatie, wat het alleen maar aannemelijker maakt dat al deze aantijgingen niet op bewijslast zijn gebaseerd. Al was het alleen maar om het simpele feit dat wij ons niet kunnen voorstellen dat iemand een molotov in zijn hand houdt terwijl er agenten aanstalten maken om je te arresteren. Dat neemt echter niet weg dat deze aanklacht voorlopig wel blijft gelden. We kunnen op het moment helaas niets meer zeggen over de bewijzen tegen de overigen, want hun arrestatie was niet zoals die van Simon te zien tijdens een Griekse journaaluitzending.
Natuurlijk kan uit de omstandigheden ook het een en ander uitgelegd worden, want Souleiman Dadouk, ook bekend als Kastro, werd naar eigen zeggen gearresteerd terwijl hij pamfletten over immigratiezaken aan het uitdelen was ver van de ongeregeldheden. Voor hem is deze beschuldiging echter niet van groot belang, want hij weet de uitkomst van zijn proces toch al. Kastro is namelijk een immigrant uit Syrië die zijn geboorteland heeft moeten ontvluchten 13 jaar geleden omdat hij veroordeeld was tot de doodstraf. In Griekenland is hem politiek asiel geweigerd, maar hij is er toch in geslaagd geweest sindsdien daar toch te verblijven. Gedurende die lange periode is hij ook actief betrokken geweest bij de sociale strijd zoals o.a. in een bouwvakbond en verschillende organisaties voor migranten en vluchtelingen. Omdat hij zogenaamd ‘illegaal’ in Griekenland verblijft, probeert justitie hem nu uit te zetten en hem op deze manier dus de dood in te jagen.
Dan is er ook nog de zaak van Fernando Perez Gorraiz uit Spanje. Vanaf het begin werd hij door de plaatselijke autoriteiten in de media afgeschilderd als een Baskische anarchistische terrorist die in 23 landen wordt gezocht. Dit is een onmogelijke beschuldiging omdat er niet zoiets bestaat als een Baskische anarchistische terreurgroepering. De ETA is nationalistisch, en dus alles behalve anarchistisch. Daarnaast woont Fernando in Castilla en niet in Baskenland, wat het verhaal alleen maar ongeloofwaardiger maakt.
Over de andere twee gevangenen, Carlos Martin Martinez uit Spanje en Spyros Tsitsas uit Griekenland, doen voorlopig nog geen wilde verhalen de ronde afgezien van de gebruikelijke molotov cocktails.

De zaken van de acht personen zijn gelijk getrokken. Voor allen geldt nu de beschuldiging van verzet tegen autoriteiten (?), rellen, en het bezit van explosieven. Het proces van alle gevangenen zal nu samengevoegd worden en als één geheel beschouwd worden. De straffen zouden daarom dan ook even zwaar uit moeten pakken. Dat is natuurlijk onmogelijk wanneer je beseft dat Kastro de doodstraf wacht als hij werkelijk aan Syrië wordt uitgeleverd.
We kunnen dus alleen maar hopen dat een onafhankelijke rechter zijn taak serieus neemt en het recht ook werkelijk laat gelden voor hen die het verdienen en de politie veroordeelt voor de misdaden die ze hebben begaan tegenover alle activisten die ze hun stem hebben ontnomen in Thessalonki. Er mag geen rust in de straten komen voordat de wereld is ontdaan van zulk onrecht!

Griekenland zal volgend jaar de Olympische Spelen organiseren en in dat verband kunnen we druk uitoefenen op Griekse ambassades en toeristenbureaus door op die plekken op allerlei manieren duidelijk te maken wat er werkelijk gebeurt in dat land. Het laatste wat Griekenland tijdens de Spelen kan gebruiken is het imago van een land dat mensen onschuldig opsluit, mishandelt en uitlevert aan dictatoriale regimes die de doodstraf uitvoeren op politieke gevangenen.
Tevens kunnen we brieven schrijven aan de ambassade in ons eigen land en hen verzoeken om hun regering te adviseren de aanklachten tegen de 29 van Thessalonki in te trekken en de acht gevangenen onmiddellijk vrij te laten.

Voorlopig kun je de gevangenen ook persoonlijk schrijven en duidelijk maken dat niet iedereen gelooft in de leugens van de staat en het kapitalisme dat zij proberen te beschermen.
De namen van alle vijf in Thessalonki en de talen die ze in ieder geval spreken zijn:
Spyros Tsitsas (Grieks, misschien Engels), Simon Chapman (Engels), Carlos Martin Martinez (Spaans), Fernando Perez Gorraiz (Spaans) en Souleiman 'Kastro' Dadouk (Syrisch-Arabisch, Grieks).

Dikastikes Fylakes
Diavaton
54012
Thessaloniki
Greece

Belangrijk: Vermeld je eigen adresgegevens op de achterkant van de envelop anders wordt de post absoluut niet doorgelaten.

De bankrekening voor donaties ter tegemoetkoming van alle proceskosten en levensonderhoud voor de gevangenen is opgeheven door de autoriteiten in Thessalonki. Al het geld dat vanaf nu hierop gestort wordt, zal niet op de juiste plaats terecht komen! Meer nieuws hierover zodra die voorhanden is.

Verdere informatie over de situatie van alle gevangenen van Thessalonki zal op onze website te vinden zijn in de toekomst.
In Thessalonki zijn er nu drie groepen actief die ieder een afzonderlijke taak hebben ter ondersteuning van de processen en de gevangenen. Je kunt hen bereiken op de volgende adressen: 1) Voor nieuws en communicatie met groepen wereldwijd  contacts2003@disobey.net 2) direct contact met gevangenen en hun behoeften  solidarity2003@disobey.net 3) voor financiële zaken  financial2003@disobey.net

Iedereen achter de muren van de gevangenis is een deel van onze strijd voor een rechtvaardige wereld!


5. Marc Sontrop

Deze Belgische anarchist heeft ondertussen al veertig jaar van zijn bestaan op verschillende manieren in detentie gezeten. Marc is door zijn vroege ervaringen met het gevangeniswezen actief geworden in de strijd tegen deze vorm van repressie en het 'oplossen' van sociale problemen door middel van detentie. Zijn pogingen om deze kwesties bespreekbaar te maken hebben er uiteindelijk verschillende malen toe geleid dat hij wederom in gevangenschap moet verkeren. Marc is op zoek naar mensen die met hem willen corresponderen in het Frans om ideeën uit te wisselen en enigszins betekenis te geven aan zijn huidige gevangenschap.

Men kan hem schrijven, met een aantal postzegels bijgevoegd:

Marc Sontrop
679.2005520.
Prison de Verviers
81 Chaussée de Heusy
4800 Verviers
Belgie

Meer informatie over hem op onze website.


6. Juanra kan uitgeleverd worden & nieuw adres

Minister Donner van justitie heeft besloten zijn goedkeuring te geven aan de uitlevering van Juanra. In vier pagina's wordt duidelijk gemaakt dat hij de uitspaak van de rechtbank op alle vlakken overneemt, behalve op het punt waar de rechtbank enige garanties stelde aan de uitlevering. (Juanra niet in anti-terreur-detentie plaatsen.) Uitleveren dus zonder voorwaarden. Inmiddels heeft Victor Koppe (Juanra's advocaat) een kortgeding aangespannen tegen de staat.
De beslissing van Donner kan niet los gezien worden van de anti-terreurhetze waar Nederland hard aan mee werkt. Zelfs het minimale advies van de rechtbank om Juanra bij aankomst in Madrid niet in `incomunicado’ detentie te plaatsen wordt nu door Donner terzijde geschoven. Overnemen van het advies van de rechtbank zou een diplomatiek schandaal veroorzaken en daar heeft Donner blijkbaar geen behoefte aan. De minister toont met zijn beslissing aan dat hij zich niet interesseert in de schending van Juanra's burgerrechten.

Verder is Juanra overigens overgeplaatst. Je kunt hem nu schrijven op het volgende adres:

Juan Ramon Rodriguez Fernandez (Juanra)
Postbus 41901
1009 CE Amsterdam

Meer informatie over Juanra kun je vinden op de website: www.freejuanra.org


7. Nieuw adres Volkert van der Graaf

Volkert van der Graaf
reg.nr. 3394879
Demersluis 4/1
HJE Wenckebachweg 48
1096 AN Amsterdam


8. Steun nodig voor Roberto B. Catrino Lopez

Op 15 mei ll. begonnen de gevangenen in het FIES regime in Mallorca een wandelstaking om te protesteren tegen hun dagelijkse leefomstandigheden in isolatie en voor de 4 basiseisen (afschaffing van de FIES en iedere vorm van isolatie, einde aan de verspreidingen, vrijlating van alle gevangenen die ongeneeslijk ziek zijn, vrijlating van alle gevangenen die 20 jaar hebben gezeten). Die gevangenen zijn o.m. Michele Pontolillo, Moreno Lindez, Manuel Torres, Carlos Barrera en Roberto B. Catrino Lopez.

Roberto B. Catrino, die op dat moment in het ziekenhuis lag na een operatie, werd door de gevangenisautoriteiten als aansteker van deze collectieve actie aangeduid. Hij werd daarop in de ziekenafdeling van de gevangenis in isolatie ondergebracht en er werd gedreigd met een overplaatsing naar Jaén (één van de ergste gevangenissen van het land). Dit nadat hem, op 9 mei 2003, nog werd toegezegd dat hij in een minder restrictief regime zou worden geplaatst (2de fase van 1ste graad, waarna hij dan naar een normaal regime zou kunnen overgaan). Ook hoopte hij dat hij zou worden overgeplaatst naar Zuera (Zaragosa) of een andere gevangenis in Catalonië, dicht bij zijn familie en vrienden.
Hierop kondigde Roberto aan in honger- en dorststaking te gaan. Actie die ernstige gevolgen kan hebben, zeker gezien zijn gezondheidstoestand - Roberto is seropositief en herstellende van de operatie.

Roberto B. Catrino Lopez is al 13 jaar opgesloten, waarvan de laatste 11 jaren in het FIES isolatieregime. Hij werd al 37 keer overgeplaatst, steeds onder strenge beveiliging, over heel Spanje. Hoewel ernstig ziek, staat het justitieapparaat erop dat hij nog 5 jaar zit, tot 9/9/2008. Zijn zeer strijdbare geest en houding hebben hem de continue pesterijen opgeleverd van de gevangenisautoriteiten, in het bijzonder van de Dirección General de Servicios Penitenciarios y Rehabilitación (DGSPR), afhankelijk van het departement van justitie van de Catalaanse regering. De DGSPR ging zelfs zover te beweren dat Roberto helemaal geen familiebanden meer heeft in Catalonië, een leugen om de eigen gevangeniswet, die zegt dat een gevangene zo dicht mogelijk bij zijn thuis moet worden opgesloten, en het positieve advies van de directie van de gevangenis van Mallorca en van de Directoraat-Generaal van de Penitentiaire Instellingen te Madrid, te kunnen omzeilen. Aldus, en met de bewering dat hij een conflictuele en gevaarlijke gevangene is, wordt hij al jaren ver van zijn familie en vrienden gehouden.

Op 31 mei wordt Roberto dan overgeplaatst van Mallorca naar de gevangenis van Picassent (Valencia) waar hij na een kort verblijf in de La Modelo gevangenis in Barcelona op 2 juni arriveert. Opnieuw wordt hij in isolement - FIES 1 regime - geplaatst.

Schrijf steunkaarten naar Roberto:

Roberto B. Catrino Lopez
C.P. Picassent 3
Apt. 1002
46220 Valencia
Spanje

(vertaling door ABC Gent)

Kijk op onze website om te zien wat je nog meer kunt doen om te proberen de situatie van Roberto te verbeteren.

- E-Mail: anarchistblackcross@zonnet.nl Website: http://www.abc-holland.antifa.net
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Solidair met moord... 
Irene - 23.07.2003 16:35

Het ABC Holland roept onder meer op voor solidariteit met Volkert van der Graaf, de man die de moord op Fortuyn heeft bekend. In mijn ogen een extreem-rechtse daad. Uit alles wat ik tot nu toe van deze zaak heb vernomen maak ik op dat Volkert ofwel gestoord is ofwel zich superieur acht aan andersdenkenden. De moord op Fortuyn ligt in het verlengde daarvan.

Vraag me dan ook af wat ABC Holland eigenlijk is. Mij doet het nog het meeste denken aan een politie-provocatie, op zoek naar medestanders van Volkert. Pas op mensen, trap er niet in. Als je links bent, laat je niet misleiden door dit soort geraaskal als het bovenstaande. De moord op Fortuyn heeft al genoeg schade aangericht voor de radicaal-linkse strijd. Met dank aan Volkert.


beslis voor jezelf 
ABC Holland - 23.07.2003 17:04

Het 'Anarchist Black Cross' is een internationaal netwerk (zie www.anarchistblackcross.org) van autonome groepen anarchisten die ernaar streven dat anarchistische, links-radicale en andere gevangenen niet vergeten worden.

Het Anarchist Black Cross ontstond tijdens de Russische revolutie om slachtoffers van het nieuwe regime te helpen en te ondersteunen. Tijdens de burgeroorlog verhuisde het ABC naar Berlijn, waar naast slachtoffers van de Bolsjeviki ook slachtoffers van de Italiaanse fascisten en anderen geholpen werden. Door een gebrek aan financiële middelen moest het ABC z'n activiteiten tijdens de tweede wereldoorlog staken.
In de jaren zestig herleefde het ABC in Groot-Brittannië alwaar slachtoffers van het fascistische regime van Franco in Spanje werden geholpen. Sinds de jaren tachtig kent het ABC meerdere groepen verspreid over de gehele wereld.

Het ABC gelooft dat in een samenleving met andere politieke, sociale en economische omstandigheden gevangenissen overbodig worden. Om een beweging op te zetten die de huidige samenleving aanvalt, dient er ook op gelet te worden dat die beweging verdedigd wordt. Daarom richt het ABC zich vooral op politieke en oorlogsgevangenen. Niet-gewelddadigheid is hierbij geen leidraad voor het ABC, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een organisatie als Amnesty International.

Wij geloven, zoals de meeste anarchisten dat gevangenissen geen nuttige functie vervullen (behalve in het belang van de heersende klassen) en dienen afgeschaft te worden, net als de staat. We hanteren hierbij geen reformistische visie: ten eerste, geloven we zowel in de afschaffing van het gevangenissysteem als van de samenleving die het creëert. Al onze acties kaderen in deze optiek. Ten tweede geloven we in direct verzet om een klasseloze en staatsloze samenleving te verwezenlijken. Wij ondersteunen wel degelijk die gevangenen die in hun strijd om het bovenstaande te bereiken 'geweld' hebben gebruikt uit zelfverdediging, of gedurende een revolutionaire opstand of actie. Wij voelen ons verbonden met het revolutionair anarchisme en distantiëren ons niet van bepaalde politieke gevangenen en groepen omwille van verschil in mening rond strategie.

Bij hulp aan gevangenen wordt geval per geval behandeld. Het is voor het ABC belangrijk dat mensen duidelijk zien dat je in een politieke strijd nooit geïsoleerd komt te staan van je achterban ook al zit je in de gevangenis. Ook is er speciale aandacht voor 'sociale' gevangen die tijdens hun straf politiek actief zijn geworden. Wij hebben ook aandacht voor mensen die vastzitten in psychiatrische 'ziekenhuizen' en ook voor de talrijke vluchtelingen uit armere landen die door de overheden in concentratiekampen zijn geplaatst.

Organisaties als het Anarchist Black Cross zijn een noodzakelijk deel van de bredere beweging, die strijd voor de anarchistische revolutie, en we scheiden ons niet af van die beweging door enkel te strijden voor de hervorming van het gevangenissysteem.
 
23.07.2003 17:23

waarom zou dit een politie provocatie zijn? ik vind het een beetje simpel om zo'n goed initiatief zo te benaderen. trouwens denk je dat de politie zo'n website kan bouwen.
ze roepen ook niet direct op voor steun aan volkert, ze geven het nieuwe adres, daarnaast denk ik dat volkert veel goeds heeft gedaan (niet de moord maar ervoor) en dat hij een normale behandeling behoort te krijgen.

"De moord op Fortuyn heeft al genoeg schade aangericht voor de radicaal-linkse strijd."
dit was vooral in het begin zo bij het grote publiek, nu alleen nog bij de else-4 (jihad tegen alles wat links is)en de overheid (respessie). het publiek i9s di moord al weer bijna vergeten, de economie gaat slecht, rechts amerika is slecht, en als de kranten meer over de fascisten aznar en berlusconie gaan schrijven hebben we over 4 jaar weer links aan de macht. (positief denken in de zon is prettig voor de gemoedsrust)
reflectie op volkert / lesje geschiedenis 
..... - 23.07.2003 17:29

hoewel ik geweld niet principeel afwijs wil ik eerst vermelden dat ik de moord op pim fortuijn afkeur, niet perse om de daad op zich maar omdat een mens om het maar cru te zeggen moord eerst moet verdienen... om meer precies te zijn een mens zijn misdaden moeten wel zo gruwlijk zijn, er moet zicht zijn op meer slachtoffers als deze persoon niet verwijdert word en het moet niet waarschijnlijk zijn dat zijn (of haar natuurlijk, maar dat gaat gek genoeg bijna nooit op) daden voorlopig op een "democratische" manier gestopt/ bestraft worden.

waarom voel ik dan toch een steek van sympatie?

ik was bang voor foruijn, doods bang....
een ieder met veel macht (in het vooruit zicht) enge gedachten, een vleuge geschiftheid en de kracht om mensen voor zich te winnen met holle retoriek, populisme en haat is doodeng, de geschiedenis heeft immers laten zien waar dat toe kan lijden...
echter voor dat soort visioenen zijn er meer factoren nodig; zware economische problemen, ernstig vijandbeeld, honger (naar voedsel, macht, land of in welk vorm dan ook) deze factoren zag ik niet in nederland en dus vond ik fortuijn weer niet zo'n gevaar...

waarom dan toch dat stemmetje in mijn hoofd dat fluistert over solidariteit?

ik heb ooit een verhaal gelezen over een man die na de tweede wereld oorlog vertelde hoe hij (een jonge comunist) aan het begin van de jaren dertig op zolder van een schuur lag met een geweer in zijn handen, gericht op een andere jonge man, leider van een rivliserende partij met uitzicht op de macht die een bezoek bracht aan zijn dorp.
om dat hij twijfelde over zijn recht om een mens te doden die zich nog niet bewezen had als "truly evil" heeft hij die trekker niet overgehaald, een tijd later nam de andere man samen met zijn partij, de NSDAP de macht over in duitsland.......
een paar dagen na het interview pleegde de man zelfmoord verantwoordelijk als hij zich voelde voor de dood van meer dan 6 miljoen mensen......

na dit verhaal gehoord te hebben kon ik me in eens voorstellen dat mensen onvoorstelbaar kwaad in de kiem willen smoren, het propleem is dat na de daad de geschiednis je niet meer in het gelijk kan stellen.....

soms heiligt het doel de middellen en ik kan me voorstellen dat volkert dit gevoel ook had, zijn inschating van het kwaad en de consekwenties was duidelijk geheel verkeerd, maar hij deed te minste wel wat terwijl heel nederland maar grinikte om die gekke kale nicht met zijn rare ideen.

wat dat betreft stuur ik liever een kaartje naar een persoon die in zijn waan een te grote stap heeft genomen om zijn medemensen te beschermen , dan dat ik rouw om een politicus die italiaanse toestanden zou veroorzaken en vreemdelingen de dood in ging drijven... (niet dat onze huidige regering dat niet doet)

dat waren mijn gedachten over deze zaak en toen was mijn AIVD dosiertje weer wat dikker, hebben die jongens ook weer wat te doen, ik zie het maar als een soort van werkverschaffing....
ter herinnering... 
vloed - 23.07.2003 17:34

Dit is geen discussiesite... alleen aanvullingen die nieuws toevoegen svp.
ABC Holland heeft géén Volkert campagne 
René - 24.07.2003 11:16

Na de oproep van Irene om me "niet te laten misleiden door dit soort geraaskal als bovenstaande" heb ik maar eens op de abc website gezocht. De oproep om solidair te zijn met Volkert staat er helemaal niet. Irene fantaseert maar wat!

Zowel de oproep van Irene als de waarschuwing van de Indymedia redaxie om hier geen discussie aan te wijden lijkt me dus overbodig.

Maar goed nu we het er blijkbaar toch over hebben: mij lijkt het juist een heel goed idee om de omstandigheden waaronder Volkert vast zit in de gaten te houden. Juist omdat Volkert een gevangene is waar niemand om lijkt te geven is hij een 'ideaal' proefkonijn om steeds verdergaande maatregelen op uit te proberen. Als protest uitblijft zijn méér gevangenen de klos.

René

re: rené 
eigenwijs - 24.07.2003 12:08

"Zowel de oproep van Irene als de waarschuwing van de Indymedia redaxie om hier geen discussie aan te wijden lijkt me dus overbodig."

Waarmee je vervolgens probeert een discussie te starten...
Arrested, tortured and silenced! 
willink - 26.07.2003 00:58

solidarity with Greek anarchists Arrested, tortured and silenced!
 http://www.ainfos.ca/en/ainfos12393.html
discussie 
willink - 28.07.2003 12:25

diskussie artikel Volkert
? - 13.11.2002 12:26
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/11/7424.shtml

Nederland heeft mazzel met Fortuyn
 http://www.lbr.nl/nieuws/nlonleefbaar.html

‘LPF moet erfenis Fortuyn beter bewaken’
 http://www.lbr.nl/nieuws/nlonleefbaar.html

Ingezonden reactie op ‘Geen rehabilitatie Janmaat’
 http://www.lbr.nl/opinie/janmaatreactie.html
Indymedia gelinkt op fok.nl 
M02 - 22.08.2003 16:34

De bovenstaande posting van het ABC is een topic op het populaire Fok! na een artikel in de telegraaf en daar wordt fel op gereageerd.

Zie tot nu toe daar al 3 pagina's met reacties:

Website: http://frontpage.fok.nl/news.fok?id=31778
 
ref.dag. 
link - 22.08.2003 17:14

Het ABC ontstond tijdens de Russische revolutie van 1917 om slachtoffers van het nieuwe regime te helpen en te ondersteunen.
 http://www.refdag.nl/website/artikel.php?id=65468
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.