english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
WSIS? We seize! Tegenconferentie rond VN-top informatiesamenleving
redactie - 04.12.2003 03:45



De eerste VN Wereldtop over de Informatiesamenleving (WSIS) zal plaats vinden van 10 tot 12 december in Genève. Ondanks allerlei gebloemde uitspraken over 'het overwinnen van de digitale kloof' zal ook deze hoogmis uitdraaien op een instrument om de wereldwijde communicatie en informatie te stroomlijnen in het belang van het grootkapitaal. Een groep van media-activisten probeert hier een stokje voor te steken en organiseert in Genève een tegentop.

Lees feature verder op Indymedia België en zie het artikel WSIS? We seize! [nl] van het organiserende Geneva03 collectief en Digitale kloof overbrugd?. Zie voor meer informatie en nieuws ook de speciale WSIS-pagina op Indymedia UK.


 
aanvullingen
counter wsis activities 
link - 04.12.2003 03:49

WSIS? We seize! [nl]
geneva03 collectief - 15.10.2003 19:51
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14539.shtml

WSIS? We Seize
04.12.2003 01:49
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/12/15838.shtml

counter wsis activities meeting
pk - 10.09.2003 10:15
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/09/13710.shtml

GreenPepper Information Issue
greenpepper collective - 10.10.2003 14:13
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/10/14405.shtml
Digitale kloof overbrugd? 
Ravage - 04.12.2003 18:13

Uit: Ravage #14 van 31 oktober 2003


Digitale kloof overbrugd?

Begin december wordt in Geneve de VN Wereldtop over de Informatiemaatschappij gehouden. Op deze topconferentie bepalen wereldleiders het beleid dat de toegang van het Zuiden tot ICT en internet moet garanderen. Althans, dat is de bedoeling. De kans dat de conferentie mislukt is groot.

De inzet van de VN Wereldtop over de Informatiemaatschappij, de WSIS, is hoog. Tussen 2010-2015 moet de hele wereld aangesloten zijn op internet, en overal heil en zegen brengen. ICT wordt namelijk gezien als het middel voor het "uitroeien van armoede en honger" en "het bereiken van een meer vreedzame, rechtvaardige en welvarende wereld."

Daar is iedereen het over eens tijdens de voorbereidende vergaderingen. Maar dat is - met nobele doelen als het streven naar linguistische en culturele diversiteit, versterking van het onderwijs en het bevorderen van e-democratie - zo'n beetje het enige waarover overeenstemming bestaat.

Er staat nogal wat op het spel. De toegang tot informatie en communicatiemiddelen is veel meer dan een louter technische of financiele zaak; principekwesties als het recht op vrije meningsuiting en vrijheid van pers zorgen voor heftige confrontaties. Het gaat hier om keiharde politieke en economische belangen, en de verschillende posities lopen dwars door de delegaties van regeringen, het bedrijfsleven en de civil society heen. Op deelonderwerpen levert dit soms weer onverwachte coalities op.

Na anderhalf jaar lang onderhandelen over de declaration of principles en het actieplan dat de regeringsleiders in december moeten ondertekenen, liep de laatste officiele voorbereidingsbijeenkomst (PrepCom 3) eind vorige maand stuk. Er was zoveel onenigheid over het eindresultaat dat er in een laatste poging de top te redden in november nog een extra vergadering is belegd.

Meningsverschillen

Waarom dreigt de WSIS te mislukken? Om te beginnen omdat er veel teveel op de agenda staat. De afgevaardigden bespreken de meest uiteenlopende onderwerpen: van de infrastructuur (van kabels tot satellieten) en de beveiliging van die netwerken tot patenten en copyrightkwesties. De discussie over intellectueel eigendom draait om de vraag wie de eigenaar is van kennis. Moet er betaald worden voor kennis of gaan we uit van het publieke domein ideaal: het internet als een grote, vrij toegankelijke bibliotheek?

En dan is er nog de vraag wie de controle houdt over de uit te breiden infrastructuur: moet dat privaat of publiek geregeld, en via open standaarden of niet? Kortom, het onderwerp 'toegang tot de nieuwe communicatiemiddelen overal ter wereld' is oneindig complex - en kan alleen daarom al nooit in een verklaring gevat worden.
Bovendien zijn er teveel onoplosbare meningsverschillen. De grootste conflicten gaan over vrijheid van meningsuiting, van informatie, en van expressie enerzijds en de beveiliging van informatienetwerken anderzijds.

Moet er meer nadruk gelegd worden op repressie of op de betrouwbaarheid en de stabiliteit van de infrastructuur? Mag men anonimiem zijn op het Net? Mag censuur? China en Rusland zijn daarvoor. En wat is er belangrijker: de oorlog tegen het terrorisme (Rusland) of de privacy van de burgers, de gebruikers (het Europese standpunt)? De Verenigde Staten zijn hierover ambivalent.

Gatenkaas

De media-passages in de laatste versie van de declaration lijken nog het meest op de spreekwoordelijke Zwitserse gatenkaas, zoveel is er voorlopig tussen [haakjes] gezet, om later in te vullen met zo vaag mogelijke nietszeggende termen.
Pluralistische media en vrije toegang tot informatie zijn niet in alle landen even populair. De meer paranoia regeringen (China bijvoorbeeld) willen - met een beroep op de binnenlandse openbare orde en stabiliteit - de regulering van communicatie in hun land uiteindelijk in eigen hand houden. Als je daarnaast de behoeften van de copyright-industrie neemt (muzieklabels, software, Hollywood) dan vloeit er als kleinste gemeenschappelijke noemer een informatiemaatschappij met duizend beperkingen uit.

De essentiele achterliggende vraag is hoe de Digital Divide overbrugd kan worden, zonder bereidheid daarvoor te dokken. De rijke landen staan na het uit elkaar klappen van de dotcom zeepbel niet bepaald te springen om het zoveelste VN-fonds op te richten - zoals de president van Senegal heeft voorgesteld - dat zij zouden moeten spekken.

Toch is er ook zonder een officieel WSIS-accoord al wel wat vooruitgang geboekt. Door de intensieve voorbereidende vergaderingen zijn de netwerken tussen de deelnemende NGO's sterk verbeterd. Samen met de campagne Communications Rights in the Information Society, CRIS, (een initiatief van het Social Forum in Porto Alegre in 2001) werkt de Duitse Heinrich Boll Stichting aan een Charta van de burgerrechten voor een duurzame kennissamenleving. Deze wordt tijdens een parallelconferentie in Geneve gepresenteerd.

Dat de WSIS "communicatie als fundamenteel sociaal proces en als menselijke basisbehoefte" nu heeft overgenomen kan als een overwinning van het civil society front worden gezien. De discussie over hoe het nu verder moet, begint goed op gang te komen.

Broedplaats

Alleen in Nederland gebeurt niet veel op dit gebied. De WSIS is geen onderwerp dat leeft. Niet in de media, niet in de politiek (de premier gaat niet, er gaat een minister, welke is nog niet duidelijk) en niet onder NGO's. Het aantal organisaties dat zich actief met de conferentie bezighoudt, is op de vingers van een hand te tellen.
Tien jaar nadat vrolijke voormalige hackers de provider Xs4all oprichtten, tien jaar na experimenten als de Digitale Stad, heeft Nederland op digitaal gebied geen voorbeeldfunctie meer.

De hoogste tijd dus voor nieuwe initiatieven om de digitale kloof te overbruggen. Misschien moet Nederland serieus een broedplaats worden voor brede toepassing van open software waarop niet de restricties van copyright en patenten rusten.
De toegang tot de informatiemaatschappij dreigt versperd te worden door ingewikkelde copyright regimes en hardere aanpak van illegaal gebruik van doorgekopieerde software.

Open source software heeft het potentieel de monopoliepositie van Microsoft te doorbreken - het al dan niet promoten ervan was dan ook een van de grote conflictpunten op de WSIS-vergaderingen - maar voor het zover is moet er nog wel het een en ander gebeuren.

Vrije software

Het manifest van de ontwikkelingsorganisatie Hivos en de Waag Society - enthousiaste pleitbezorgers van vrije software - was een goed begin. Open source software, zoals Linux, is gratis beschikbaar en de broncodes zijn openbaar. Dat betekent idealiter dat iedere gebruiker vrije software verder kan ontwikkelen en aanpassen voor eigen gebruik, bijvoorbeeld in eigen taal of het eigen schrift, zonder afhankelijk te zijn van de vraag of dit winstgevend is voor de oorspronkelijke producent.

Bovendien stimuleert het verder ontwikkelen van software samenwerking en daadwerkelijke uitwisseling van kennis tussen alle betrokken partijen; het onderhoud van de software kan gedaan worden door lokale mensen in het Zuiden.
In dit pleidooi wordt over het hoofd gezien dat sommige landen (bijvoorbeeld in Afrika) op het gebied van automatisering niet bij nul beginnen. Microsoft is daar al redelijk populair - zij het vooral als illegale kopie. Dat er daardoor voor Windows op dit moment meer ondersteuning te vinden is, lijkt een kwestie van tijd. Het wegwerken van deze achterstand van open software is een mooie eerste opdracht voor solidair Nederland.

Bovendien is de huidige voorsprong van Microsoft kwetsbaar. Het kan snel afgelopen zijn als er - mogelijk als gevolg van striktere regelgeving na de WSIS - meer controle komt op schending van copyright. Een reden temeer om serieus werk te maken van de ontwikkeling van open source software die direct inzetbaar is.

Het voordeel dat de Linux-variant op Windows n¡et standaard is en dat er aan gesleuteld mag worden (het zogeheten copyleft-model), kan namelijk tegelijkertijd als nadeel opleveren dat de software niet altijd zonder meer te gebruiken is. Deze laatste barriere kan overwonnen worden door hier in ons land software-modules te ontwikkelen voor toepassing elders.

Ambities

Als je Nederland ziet als een broedplaats voor vrije software ontwikkeling, krijgen verschillende projecten die nu al los van elkaar lopen een extra doel met een internationale dimensie.

Zo is het automatiseringsteam van Milieudefensie inmiddels ver gevorderd met het invoeren van open source software binnen de eigen organisatie. Intensieve kennisuitwisseling met andere organisaties helpt de kinderziektes van het systeem te overwinnen, zodat het daadwerkelijk en probleemloos beschikbaar wordt voor gebruik in een kantooromgeving waar ook ter wereld.

Ook de regering ontbreekt het niet aan goede bedoelingen. Vorig jaar november werd een motie van GroenLinks aangenomen die het gebruik van open software bij overheidsinstellingen uiterlijk in 2006 verplicht stelt. Nu is het tijd geworden die ambities waar te maken met actieve stimulerende maatregelen. De overstap naar de nieuwste versie van Windows is groot en levert voor de honkvaste gebruiker minstens zoveel irritaties op als die naar Open Office; werkelijke uitwisselingsproblemen tussen beide systemen zijn er echter niet. Het broedplaats-idee kan voor de Tweede Kamer een extra argument zijn om druk op de ketel te zetten.

Tot slot zou het geen kwaad kunnen om in de discussie over de Europese regeling voor software patenten aandacht te besteden aan de gevolgen van zulke wetgeving voor de digital kloof. Dat Frits Bolkestein in zijn verdediging van deze regeling in de Volkskrant uitsluitend oog heeft voor de vooruitgang in het rijke westen, getuigt van een kortzichtigheid die niet meer van deze tijd is.


Eveline Lubbers en Anne Sedee

Meer info:
 http://www.geneva03.org
 http://www.crisinfo.org





Website: http://www.antenna.nl/ravage
 
zie ook 
linking - 05.12.2003 06:58

zie ook
 http://www.communicationrights.org/
World Forum on Communication rights

 http://hubproject.org/news/2003/10/99.php
WSIS events and information

 http://www.metamute.com/look/article.tpl?IdLanguage=1&IdPublication=1&NrIssue=26&NrSection=10&NrArticle=873&ST_max=0
Unzipping the World Summit on the Information Society
Geneva03 activities in Geneva 
linking - 09.12.2003 07:49

 http://amsterdam.nettime.org/Lists-Archives/nettime-l-0312/msg00015.html
Geneva03 activities in Geneva during the World summit on information
society
[en / fr]
Politieraid op polymedialab 
link - 09.12.2003 15:10

Deze morgen werd het polymedialab in Geneve door de politie ontruimd. Het is reeds de tweede maal dit jaar dat een alternatief mediacentrum in Geneve met een politie-inval af te rekenen krijgt. Tijdens de protesten tegen de G8 viel de politie ook al binnen in l' Usine waar toen het mediacenter gevestigd was.

 http://belgium.indymedia.org/news/2003/12/78452.php
We Seize Polymedialab: ACCES DENIED 
linking - 10.12.2003 00:18

 http://www.indymedia.nl/nl/2003/12/15954.shtml
We Seize Polymedialab: ACCES DENIED [nl]
violet - 10.12.2003 00:10

Nog voor haar start is de Polymedialab, een parallelle serie workshops naast de VN-top WSIS over informatietechnologie, in gevaar en is het onzeker of op volle kracht door gaat. Dinsdagavond waren er nog onderhandelingen met lokale autoriteiten, nadat de organisatie (geneva 03 collectiev) door de politie uit de gehuurde ruimte gegooid is in de middag.
Zie ook nieuws en videoverslagen 
link - 10.12.2003 16:02

WSIS Video Diaries
 http://tv.oneworld.net/tapestry?story=936&window=full

WSIS: De slag om de regels van het internet
 http://www.oneworld.nl/p_ne_re.asp?BerichtID=2836

Overeenstemming aan vooravond van Informatietop
 http://www.oneworld.nl/p_ne_re.asp?BerichtID=2831

Website: http://www.wsis.nl
 
PHYSICAL ACCESS SECURITY TO WSIS 
linking - 11.12.2003 22:41

 http://www.indymedia.nl/nl/2003/12/15981.shtml
WIPO hit by Little Mermaid
DeeDee - 11.12.2003 20:12
We Seize Activists Project on WIPO Headquarters

 http://www.nodo50.org/wsis/
THE PHYSICAL ACCESS SECURITY TO WSIS:
A PRIVACY THREAT FOR THE PARTICIPANTS.
GENEVA, 10th DEC 2003
An international group of independent researchers attending the Word Summit on the Information Society (WSIS) has revealed important technical and legal flaws, relating to data protection and privacy, in the security system used to control access to the UN Summit. The system not only fails to guarantee the promised high levels of security but also introduces the very real possibility of constant surveillance of the representatives of the civil society.
(...)
WSIS-deelnemers gevolgd met RFID's 
linking - 15.12.2003 02:21

 http://www.indymedia.nl/nl/2003/12/16018.shtml
WSIS-deelnemers gevolgd met RFID's
Michel - 14.12.2003 21:03

Volgens onder meer de Washington Times bevatten de badges van de deelnemers van de WSIS-top RFID-chips.
How was the Summit? 
ketellinkie - 22.12.2003 22:41

 http://www.worldsummit2003.de/en/web/577.htm
How was the Summit? A helpful list in case your friends (or any reporters) ask you
Geneva/Berlin, 16 December 2003. Compiled by Rik Panganiban and Ralf Bendrath.

Website: http://www.worldsummit2003.org/
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.