english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Politie trigger happy
Janneke van Beek - 25.08.2010 13:45

Afgelopen vrijdag heeft de politie in Nijmegen een man doodgeschoten.


dienstpistool Walther P5
dienstpistool Walther P5

Getuigen vertelden aan Omroep Gelderland dat de agenten van 5 tot 10 meter afstand 6 tot 8 kogels hebben afgevuurd op het slachtoffer – die op de grond lag. Dát was nog eens een easy target!

In eerste instantie verklaarde een politiewoordvoerster dat het slachtoffer een supermarkt had overvallen en een politiehond had doodgestoken.

Later meldde het OM dat het slachtoffer helemáál geen supermarkt had overvallen. En ook dat bij nader inzien de hond niet dood was. Maar de man was wel doodgeschoten, dat klopte... De man was agressief geweest en had met een mes rondgelopen, waarmee hij de hond had gestoken toen die hem aanviel.

Val geen trouwe viervoeter aan, ook niet als die jou aanvalt, want dan worden Nederlanders serieus boos. De agenten besloten dus, rekening houdend met 's Rijks schatkist, tot schieten. Kogels zijn goedkoop, terwijl iemand in de gevangenis houden de Staat zo'n 250 euro per dag kost.

Vraag: zijn de schutters ingerekend en zullen ze worden berecht?
Antwoord: nee, want het zijn politieagenten, en de praktijk leert dat die overal mee wegkomen. ‘De rijksrecherche stelt een onderzoek in’. De uitkomst is voorspelbaar.

Schietende politieagenten; je leest het steeds vaker. En dan blijkbaar alleen nog als de pers er een sensationele kop tegenaan kan gooien, want ik hoorde een paar maanden geleden dat de politie een kennis van me in zijn been geschoten had - maar daarover geen letter in de media. De man is 'illegaal' in Nederland, dus ach, moet de pers en/of de politie gedacht hebben, who cares? Het Nederlandse volk vindt dit toch wel het mínste dat illegalen mag worden aangedaan...

En zo laat politie en pers de burger wennen aan politiegeweld.
De regering die nu in elkaar geknutseld wordt, is er helemaal vóór!

“De PVV kiest voor zero tolerance. Elk afdingen van het gezag van de politie moet worden tegengegaan. De politie moet heer en meester zijn op straat. Er mag nooit enig misverstand over bestaan wie de baas is in onze wijken, dorpen en steden. Toegeven aan het tuig is het begin van het einde.”

De politie is de baas, versterkt met hun hulpjes, de BOA’s. Die schieten, als paddenstoelen, uit de grond. Van stadswachten tot openbaarvervoer controleurs – allemaal mogen ze hun natte droom over macht uitleven met handboeien en pepperspray. Want ZIJ zijn ‘the good guys’! Alle anderen, WIJ dus, zijn ‘the bad guys’. Wij zijn de potentiële criminelen, alleen zijn we toevallig even niet tegen een agent of een controlerende BOA opgelopen. Maar dat is slechts een kwestie van tijd, want de staat streeft naar totale controle en meer wetten voor de meest kleinkutterige overtredingen.

Waag het niet in opstand te komen tegen het gezag! De handboeien worden zó tevoorschijn getoverd en voor we het weten zitten we in een cel. En dan mogen we ons uitermate gelukkig prijzen, want we leven nog. Voorzover je dat 'leven' kunt noemen tenminste. De man in Nijmegen had het ongeluk tegen de politie aan te lopen - die hebben naast pepperspray handboeien en honden, ook pistolen...

Voor de opstandigen, de 'agressieven', wacht de gevangenis. Daarbinnen ben je volledig afhankelijk van de bewakers en de regels. Bij overtreding volgt de isolatiecel. Zo worden gehoorzaamheid en discipline afgedwongen en het zelfrespect gebroken. Zo worden mensen getemd.

Gehoorzaamheid aan het gezag. De enige vrijheid die de Staat ons laat, is de keuze of we vrijwillig of gedwongen gaan gehoorzamen.
Persoonlijk ben ik van plan zelf te bepalen aan welke regels ik me wel of niet houd. En als ik wil protesteren, protesteer ik. Ik laat me die vrijheid niet afnemen. Ik zie wel wat er van komt.

 
aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
stelletje moordenaars 
acab - 25.08.2010 14:24

De man heette Jerry. Hij was psychotisch, bang voor honden en zwart....

Lees meer op  http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/7170905/Jerry-was-n-lieve-man-maar-soms-psychotisch.ece

‘Jerry was ’n lieve man maar soms psychotisch’
NIJMEGEN - De vrienden van Jerry, de volgens de politie zeer agressieve man, die agenten vrijdag doodschoten, zijn verbijsterd. Ze ontmoetten Jerry (40) vaak in coffeeshop Ketama in de wijk Bottendaal.
„We geloven het nog steeds niet”, zegt Rasta. Hij was 18 jaar bevriend met Jerry. „Hij was kei-rustig. Als hij last kreeg van zijn psychose, dan lachte en danste hij voor de spiegel om rustig te worden. Dat had hij één keer in de zoveel tijd. Maar hij was niet agressief.”
Medewerker Saïd kende de man van Surinaamse komaf vijf jaar: „Hij was een harde werker. Kwam hier altijd in een overall. Woensdag hielp hij nog met afsluiten. Vrijdag stond ik te wachten tot hij kwam, maar hij kwam niet.”
Diezelfde vrijdag overleed Jerry door politiekogels, even verderop op de Neerbosscheweg. Een ooggetuige van zijn overlijden zegt dat de politie hem heeft neergeschoten nadat hij was gevallen. „Ik vind dat de politie goed heeft gehandeld. De man was agressief en vormde ook een gevaar voor de omstanders”, zegt de man.
Jerry’s vrienden, Rasta, Tio, Jerry en Saïd zitten vol vragen, vertellen ze in coffeeshop Ketama. „Waarom? Waarom moest hij dood? Hij stak de hond met een mes en is op de grond neergeschoten. Hij was bang voor honden. Waarom zoveel kogels?” zegt Jerry. „Als wij erbij waren, dan hadden we dat mes zo afgepakt. ‘Geef hier dat ding!’”
Voor de vrienden is het duidelijk dat de politie de dood van Jerry had kunnen voorkomen. Volgens hen had hij ruzie met een familielid. Zij heeft de politie gebeld en gezegd dat hij ‘doordraaide’. Rasta: „De politie wilde niet bij haar thuiskomen. Maar ze wisten donders goed dat hij een psychose had, toen ze hem neerschoten.”
Na de aanvaring met het familielid in Leuvensbroek achtervolgde Jerry zijn huisgenoot, een neef van zijn ex-vrouw, met een mes. Dat gebeurde in de Lidl in de wijk Neerbosch-Oost. Rasta: „Jerry had een mes maar de neef raakte niet gewond. Jerry was aan het dollen.”
Uiteindelijk mondde het uit in de noodlottige schietpartij, op de Neerbosscheweg.
Rasta’s telefoon gaat. „Zeker acht kogels? Ook in zijn kop!?” Hij heeft familie van Jerry aan de lijn. „Die is nu bij hem in het mortuarium. Hij is doorzeefd”, zegt Rasta. „Van die afstand, vijf, tien meter. Hij is afgeslacht als een dier.”
Rasta denkt dat Jerry’s huidskleur een rol speelde. „Wat denk je dat ze gedaan hadden als hij blank was? Hem doodgeschoten? Ze hadden pepperspray kunnen gebruiken. Of in zijn benen kunnen schieten.” Tio: „Diegene hierboven weet wat er is gebeurd.” Hij wijst richting hemel. „Daar wordt zeker gestraft. Ze hebben hem van de nabestaanden afgepakt.”
Politie noch justitie wil iets vertellen over de gebeurtenissen op de Neerbosscheweg.
zucht 
bb - 26.08.2010 09:59

Correctie1: BOA's en opsporingambtenaren (AIVD, FIOD, AID, etc) hebben geen, herhaal geen vuurwapen op zak. Alleen politieagenten, dsi en de kmar hebben vuurwapens.

Correctie2: De politiemensen handelde conform hun geweldsinstructie. De stukken van de Rijksrecherche zijn straks openbaar, en dus opvraagbaar.

Correctie3: Opleggen van openbaar gezag is geen opressie, slechts het uitvoeren van een publieke taak welke de straat leefbaarhoud van o.a. gezinnen. Zie de politiewet.

Correctie4: De politiemannen wisten niet dat de man illegaal was

Correctie5: Politiemensen komen niet overal mee weg, er zijn genoeg zaken die het tegendeel bewijzen.




reactie van wie? 
cc? - 26.08.2010 10:23

1: je moet beter lezen, dat schrijft janneke niet!

2: nogal ruime geweldsinstructie heeft de smeris!

3: klinkt als een smeris die dit schrijft.

4: als de politie iemand met een andere huidskleur ziet, dan denken ze al gauw dat ie óf illegaal is, óf crimineel, dat hoeven ze niet eens te weten, dat is het erge! dit heet: discriminatie.

5: onlangs kwamen nog 6 smerissen weg met het dooddrukken van een arrestant: nadat de advocaat van de familie het notabene was gelukt ze te laten vervolgen eiste het OM vrijspraak. goed voorbeeld lijkt me.

heeft bb zelf nog nooit met politiegeweld of repressie te maken gehad of is hij zelf in uniform?


Tasers in Nottingham and elsewhere 
fuck the police - 26.08.2010 16:15

and more repression to come?

Tasers are becoming an increasingly prominent tool in the arsenal of police in Nottinghamshire and elsewhere. This should raise important questions, regardless of whether you accept the anarchist critique of the police as a tool of state control, view them as a necessary evil or actually regard the boys in blue as good for society. However, these questions do not seem to be asked. Despite a number of high profile incidents when tasers have been deployed, we continue to creep towards a situation where police are routinely armed without any public debate on whether this is actually what we want or not.

 http://www.indymedia.org.uk/en/2010/08/457590.html
de rijksrecherche krijgt het druk! 
ftp - 26.08.2010 16:26

 http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/507843/2010/08/26/Agressieve-patient-overlijdt-na-ingrijpen-politie.dhtml
Politie komt met vrijwel alles weg 
Janneke - 26.08.2010 16:30

Politie komt met vrijwel alles weg.
Kijk maar eens op  http://www.om.nl/organisatie/rijksrecherche/nieuwsberichten/


Correcties op correcties 
Janneke - 27.08.2010 11:50

@ BB en nn,

BB schrijft: “Correctie4: De politiemannen wisten niet dat de man illegaal was”

Nn (inmiddels in de ruis) schrijft: “Mensen die met messen dreigen en honden doodsteken horen niet vrij rond te lopen. Dank aan de politie die goed werk gedaan heeft. Die vent was illegaal en had hier niks te zoeken. Opgeruimd staat netjes!”

BB en nn: ik heb nergens geschreven dat de doodgeschoten man (Jerry) illegaal in Nederland was! Jullie moeten echt beter lezen hoor.
Ik haal wel een andere schietpartij aan, “want ik hoorde een paar maanden geleden dat de politie een kennis van me in zijn been geschoten had - maar daarover geen letter in de media. De man is 'illegaal' in Nederland, dus ach, moet de pers en/of de politie gedacht hebben, who cares?
In zijn been geschoten. Jerry is doodgeschoten. Het gaat hier dus niet over dezelfde persoon.

Op nn’s reactie ga ik verder niet in, dat is zonde van de tijd.

BB: “Correctie1: BOA's en opsporingambtenaren (AIVD, FIOD, AID, etc) hebben geen, herhaal geen vuurwapen op zak. Alleen politieagenten, dsi en de kmar hebben vuurwapens.”

En weer, BB, dat schrijf ik ook niet. Ik schrijf: “…de BOA’s. Die schieten, als paddenstoelen, uit de grond.” Die komma’s zijn een grapje. BOA’s hebben inderdaad (nog) geen vuurwapens.
Mag ik zo vrij zijn om aan je lijstje van overheidsdienaren die wapens bij zich hebben, ook personeel van de Dienst Vervoer en Ondersteuning (verantwoordelijk voor het vervoer van gevangenen) toe te voegen?

Glock 17 
Janneke - 27.08.2010 12:02

Glock 17
Glock 17

Ander dienstwapen, de Glock 17. Nu al in gebruik door onder meer de Kmar, mogelijk straks ook het nieuwe dienstwapen voor de smeris.

Zie  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2005/09_september/03/binnenland/0903_1200_dienstwapen_politie.xml

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.