english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
actie in parijs tegen BASD
flip - 17.10.2001 01:18

vorige week hebben activisten uit belgie en nederland de nieuwe lobbygroep BASD haar eerste greenwash ervaring bezorgd.

samba band speelt voor de deur ICC in parijs
samba band speelt voor de deur ICC in parijs

Inmiddels een week geleden maar toch nog even een berichtje naar de nieuwe IMC:

De eerste ‘Greenwash’ ervaring voor BASD

Op 9 oktober om half negen ’s morgens hadden ongeveer 50 activisten uit diverse landen zich verzameld voor het hoofdkantoor van de International Chamber of Commerce (ICC) in Parijs. Zij protesteerden vanwege de eerste strategiebijeenkomst van de Business Action for Sustainable Development group (BASD). The BASD, een gezamenlijk initiatief van de ICC en de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), vertegenwoordigt de belangen van ’s werelds grootste bedrijven bij de United Nations World Summit on Sustainable Development, ook wel Rio+10 genoemd, volgend jaar in Johannesburg.

Groen wassen
Het bedrijfsleven zal de World Summit gebruiken om zichzelf naar voren te schuiven als noodzakelijke partij bij het oplossen van milieu- en sociale problemen, maar ook als een gelegenheid om haar besmette imago groen te wassen. Bedrijven doen dit door te verkondigen dat “het bedrijfsleven een onderdeel is van de oplossing en niet het probleem” en ze hebben zich gewapend met een aantal nieuwe projecten en strategiën die het publiek moeten overtuigen van hun verantwoordelijkheid voor, en hun betrokkenheid bij onze planeet en haar bewoners. Maar deze PR-strategie en een aantal relatief kleine aanpassingen veranderen niets aan de werkelijke doelstellingen van het berijfsleven: winst en de hiermee samenhangende eeuwig voortgaande groei van economie en productie blijven de belangrijkste drijfveren voor hun activiteiten. Het achterliggende doel van de BASD en de aangesloten bedrijven zoals Shell, Monsanto, Rio Tinto, is het legitimeren van de verdergaande toe-eigening van ’s werelds natuurlijke en menselijke hulpbronnen in naam van duurzame ontwikkeling.

Terwijl het net lijkt alsof ze zich op een positieve manier aanpassen ‘op weg’ naar de World Summit volgend jaar, schenden bij de BASD aangesloten bedrijven op hetzelfde moment de uitgangspunten en verdragen van de Verenigde Naties. De aangegane beloften van de BASD, ICC en WBCSD ten aanzien van duurzaamheidsonderwerpen moeten ernstig in twijfel worden getrokken. De laatste 10 jaar heeft de ICC zich in toenemende mate ingespannen om in het belang van multinationale ondernemingen en ten kosten van het milieu, VN-verdragen bij te sturen. Een voorbeeld hiervan is het Kyoto Protocol dat steeds meer clausules heeft waardoor het bedrijfsleven onder een werkelijke reductie van de uitstoot van broeikasgassen uit kan komen. De oprichting van de BASD en haar deelname aan de World Summit heeft niet zo veel van doen met het bereiken van duurzaamheid maar meer met het veilig stellen van de macht van het bedrijfsleven tegen de achter grond van het toenemende maatschappelijk verzet tegen de oneerlijke verdeling van rijkdom en hulpbronnen op deze aarde.

Om deze hypocrisie nog te versterken vergaderde een andere lobbygroep, de Trans Atlantic Business Dialogue (TABD), een dag na de BASD bijeenkomst (11 en 12 oktober). Veel van de bedrijven en personen die bij de BASD zijn betrokken, praten binnen de TABD met de politieke leiders van de VS en de EU om zo het neo-liberalisme te promoten. Ze lobbyen voor het afbouwen van de bestaande milieu- en sociale regelgeving die door hen slechts worden gezien als handelbarriëres. Verder willen ze een vinger in de pap bij het tot stand komen van nieuwe wetgeving en internationale verdragen. Hierbij wordt vooral gepleit voor een nieuwe uitgebreide WTO-ronde. Het gaat hier om totaal ondemocratische processen en het staat haaks op de zogenaamde bezorgdheid van de BASD. Voor ons is het duidelijk dat de grote internationale bedrijven niet de oplossing vormen maar een onderdeel zijn van de sociale en milieuproblemen.

de actie
Bij aankomst werd de hoofdingang van het ICC-gebouw direct geblokkeerd door de ‘Rhythms of Resistance’ sambabands uit Gent en Amsterdam. De voor de vergadering arriverende CEOs (Chief Executive Officers) stonden vervolgens geamusseerd toe te kijken op de stoep. Aan het gebouw en over de weg werden spandoeken opgehangen met onder andere de teksten ‘Business Action for Sustainable Domination’ en ‘BASD = Privitation des Nations Unies’. De CEOs en andere aanwezigen werden verrast op een echte ‘groenwas’ ervaring toen activisten een aantal logo’s waste in een groen sopje en ze aan een lijn te drogen hing. Het ging onder andere om Monstanto, Shell en Nestlé, allen leden van de ICC en de WBCSD. Onder tussen werden twee activisten uit Nederland en Nigeria die langs de beveiliging waren gekomen en zich hadden vastgeketend, weer naar buiten gewerkt door de politie. Er vielen bij de actie echter geen arrestaties. De politie kon nadat ze zenuwachtig was gearriveerd zelfs nog lachen om een klein spandoekje met de tekst ‘cops against business’. Er scheen zelfs nog een ‘flic’ te zijn gesignaleerd die een groen rokje van de sambaband groeg. Nadat de CEOs enige tijd later door een achteringang naar binnen waren gegaan verdwenen de activisten in de drukte van de parijse straten.

uitnodiging
Als reactie op het protest werd door Mark Moody Stuart, de voorzitter van de BASD, een delegatie van de activisten gevraagd om haar kritiek binnen toe te lichten; ‘We can always make some space on the agenda for you’. Na kort overleg besloten de activisten hier niet op in te gaan. Bedrijven die deel uitmaken van de BASD zeggen te praten over duurzaamheid maar weigeren de grondvesten van de op groei gerichte economie ter discussie te stellen. Hierdoor gaat het meer om duurzame sociale en milieuproblemen. Ze zien niet de tegenstrijdigheid in van het uiten van betrokkenheid bij deze problemen en hun beleid ten aanzien van de WTO en sommige VN verdragen. De hoge heren van het bedrijfsleven die in Parijs bijeen waren vertegenwoordigen slechts de belangen van hun aandeelhouders. De activisten wensen deze vergaderingen niet te legitimeren door er aan deel te nemen. Meer in het algemeen dreigt het toenemende aantal ‘multi stakeholder dialogues’ (overleggen met verschillende belanghebbenden) de groeiende invloed het bedrijfsleven goed te praten.

UN-Corporated toekomst
Dit protest bij de eerste strategie bijeenkomst van de BASD was de eerste actie als ondereel van het UN-Corporated project van A SEED Europe. Het komende jaar zullen we de aandacht blijven vestigen op de bemoeienissen van het bedrijfsleven met de World Summit. Dit zal gebeuren door de groenwaspraktijken zichtbaar te maken en de contradictie van deze ‘groene’ lobbygroepen bij een groter publiek bekend te maken. Om dit te bereiken wil A SEED grassroots actiegroepen en andere maatschappelijke organisaties ondersteunen bij het organiseren van acties tegen deze lobbygroepen. Naast practische hulp gaat het hierbij vooral om het verstrekken van informatie over de bedrijven en lobbygroepen die zich willen bemoeien met de World Summit. Let’s UN-corporate the world together!

Plaatjes van de actie en meer achtergrond informatie is te vinden op de website van A SEED Europe:  http://www.aseed.net
Over de TABD is meer te vinden bij Corporate Europe Observatory:  http://www.xs4all.nl/~ceo


- E-Mail: flip@aseed.antenna.nl Website: http://www.aseed.net
 

Read more about: natuur, dier en mens

supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.