english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
ROMA 10 NOVEMBER: EEN KOEKJE VAN EIGEN DEEG
Tom Welschen - 11.11.2001 18:03

of hoe de media Berlusconi niet van een nederlaag af konden houden. Na de top in Genua die gepaard ging met massale demonstraties waarvan het verloop nog vers in het geheugen ligt stond voor 10 november een volgende belangrijke internationale bijeenkomst in Italie gepland: die van De World Trade Organisation (WTO). Voor een aantal organisaties die deelgenomen hadden aan de protestakties in Genua betekende deze bijeenkomst een volgende gelegenheid om hun geluid tegen de huidige vorm van globalisering, vóór een andere wereldorde te laten horen.

ROMA 10 NOVEMBER: EEN KOEKJE VAN EIGEN DEEG

Na de top in Genua die gepaard ging met massale demonstraties waarvan het verloop nog vers in het geheugen ligt stond voor 10 november een volgende belangrijke internationale bijeenkomst in Italie gepland: die van De World Trade Organisation (WTO). Voor een aantal organisaties die deelgenomen hadden aan de protestakties in Genua betekende deze bijeenkomst een volgende gelegenheid om hun geluid tegen de huidige vorm van globalisering, vóór een andere wereldorde te laten horen. De schokkende gebeurtenissen van Genua leidden er toe dat niet iedereen zich achter de oproep voor 10 november wilde plaatsen. Vooral organisaties met een katholieke achtergrond en een aantal basisorganisaties gaven er de voorkeur aan voorlopig vooral initiatieven op lokaal en regionaal niveau te ontplooien. De brede schakering van groepen die deelgenomen had aan het "Social Forum" van Genua leek wat minder breed te worden.
Belangrijkste oorzaak voor dit terugtreden was het geweld dat de straten van Genua drie dagen lang beheerst had; een geweld uitgelokt door enerzijds de "ordetroepen", anderzijds door de blindgangers van het inmiddels roemruchte "black block": een kleine minderheid van impotente personen dat -opnieuw- meende zijn orgasme te moeten beleven in het openbaar, te midden van een veelheid aan andersdenkenden en andersvoelenden, zonder zich te bekommeren om de gevolgen voor de anderen.
Het enige wat telde was het eigen ORGASME, het intense genot gevoeld bij het breken van een ruit, het ommekeren van een auto of -o wunderbar!- een getroffen agent. Voor een beperkte groep van zwarte strategen geldt dat zij wel degelijk rekening gehouden hebben met de gevolgen voor andersdenkenden en anderswillenden: gezien de door hen aangewende hit and run strategie was het doel de eigen black bloc-mensen buiten bereik van de ordehandhavers te houden. I veri cazzi, zoals ze in Italie zeggen, de brute gevolgen voor de omstanders latend. Een aantal mensen hadden geen zin om zich nog eens voor dit spel te lenen en vonden dat er meer aandacht aan de basisaktiviteiten zonder één politieke kleur besteed moest worden.

Toen kwam de klap van 11 september in New York en alles werd anders. De WTO-conferentie was inmiddels naar Katar verplaatst. Een geweldspiraal van internationale afmetingen kwam op gang waar we nu de wrange vruchten van plegen. Een eerste uiting van de kracht van de Italiaanse beweging die zich tegen deze geweldspiraal wil keren zagen we in oktober ter gelegenheid van de vredesmars van Perugia naar Assisië; traditioneel een gebeuren waar katholieken en leken elkaar treffen. Hoewel hier de oorspronkelijke initiatiefnemers, de Franciscanen, het op hun beurt "wegens een teveel op de voorgrond treden van politieke elementen", lieten afweten werd de mars de grootste van na de oorlog: zo´n 300 duizend mensen deden er aan mee.
De rechtse regering van Berlusconi sprak schande van de aanwezigheid van communistische en andere linkse politieke elementen die de mars voor eigen politieke doeleinden hadden misbruikt. Eèn van de meest luidruchtige aanhangers van Berlusconi, de kolos Giuliano Ferrara, riep vauit de kolommen van zijn krant "Il Foglio" op een pro-Amerikaanse te organiseren, en wél op... 10 november in Rome. Ferrara is iemand die -meer nog dan Berlusconi- gelooft in de confrontatie, om niet te zeggen provocatie als middel om politieke tegenstanders af te troeven. Hij heeft het vak geleerd in het linkse kamp, als functionaris van de communistische partij in Turijn, waar hij al politieke tegenstanders, vooral ook die van links, te vuur en te zwaard bestreed.

Het idee van Ferrara vond aanvankelijk een niet zo enthousiast onthaal in het kamp van Berlusconi. Vooral de Lega Nord en in minder mate de postfascisten van Fini spraken hun twijfels uit. Waar het Ferrara vooral om te doen was het volgende: op straat een manifestatie van rechts organiseren waar die van links bleek bij zou afsteken. Om zo ook op straat, na in het parlement het initiatief genomen te hebben, de politieke hegemonie te verkrijgen. Deze bedoeling was overduidelijk voor vriend en vijand. Voor beiden was ook duidelijk dat de propagandistische waarde voor de "winnende partij" pro- of anti-oorlog, groot zou zijn. Eèn dag na de twee manifestaties van 10 november in Rome kunnen we concluderen dat Ferrara één van de grootste misrekeningen in zij leven gemaakt blijkt te hebben. Datzelfde geldt waarschijnlijk ook voor de leiders van de linkse partijen in het parlement, die vóór deelname van Italië aan de oorlog gestemd hebben, Rutelli en Alema, die gisteren zich naar de Zuidelijke havenstad Taranto begaven om de Italiaanse deelnemende troepen uit te zwaaien. De helft van de Italiaanse bevolking blijkt inmiddels al tégen de deelname aan de oorlog te zijn en dat geldt natuurlijk nog meer voor de eigen achterban.
Mij persoonlijk kan al dit partijpolitiek gekrakeel weinig schelen. De rol van de politieke partijen in het wereldgebeuren blijkt van marginaal belang te zijn. Het zijn veel meer andere krachten die de internationale politiek naar hun hand weten te zetten. De massale demonstratie van gisteren in Rome waar onder meer het "Not in me name" parool veel gehoord werd leek gelukkig minder dan eerdere massale demonstraties partijpolitiek gekleurd. Daar kunnen de interviews met een voorzitter van de Rifondazione Comunista, Bertinotti, in alle telejournaals en kranten weinig aan afdoen. Zo´n tegen de 200 duizend mensen veegden de vloer aan met de politici die even verder op in Rome hun pro-Amerikaanse manifestatie voor een belangrijk deel de mist, of liever de regen in zagen gaan. Piazza del Popolo bleef half leeg, daar kon geen New Yorkse brandweerman iets aan veranderen.
De pers deed er alles aan om een vertekend beeld op de t.v.-schermen te toveren. Een verbrande en een vertrapte Amerikaanse vlag werden breed uitgemeten, beelden van de massale anti-oorlogsdemonstratie werden gelardeerd met commentaren als: "Juist vandaag heeft Bin Laden bekend gemaakt over atoomwapens te beschikken".
Maar op het Piazza del Popolo van Berlusconi moeten de politieke voormannen toegeven dat de opkomst tegenvalt. Ferrara geeft de schuld aan de regen. Maar de Romeinse krant il Messagero ziet vooral mensen van boven de vijftig. En een aankleding van het gebeuren dat het plein verdacht veel op een verkiezingsbijeenkomst van Forza Italia doet lijken. "Daar helpt een rijtje televisiepersoonlijkheden op het podium geen lieve moeder aan", beaamt ook la Repubblica. CNN moet toegeven dat de "Not in my name" leus veel krachtiger klinkt in Rome.

De massa van rond de 200 duizend vormt verder op in Rome met fakkels een enorme "NO WAR" leus, een feest barst los dat de gemoederen warm houdt ondanks de regen. Er is reden om met een warm gevoel naar huis te gaan en daar door te gaan, ieder op zijn of haar manier, omdat een andere wereld mogelijk is. Voor Ferrara blijft over de kou en het gevoel een koekje van eigen deeg gekregen te hebben.

FOTO´S EN VIDEO


 http://www.corriere.it/Media/Video/11_Novembre/11/v_noglobal111101.ram

 http://www.corriere.it/Primo_Piano/Cronache/11_Novembre/10/marciaattesa.shtml


 http://www.corriere.it/speciali/gallerie/noglobal/galleria/sopra.html?2


 http://italia.indymedia.org/front.php3?article_id=28094&group=webcast


 http://www.repubblica.it/gallerie/online/politica/noglobal/index.html

 http://www.salvatoreamura.it/page.asp?ID=2780&Class_ID=10020
[click op "tutte le immagineda Roma", "successiva" voor de volgende ecc Er moeten hier ook
video´s op komen]


- E-Mail: welschen@tiscalinet.it
 

Read more about: globalisering

supplements
some supplements were deleted from this article, see policy
Niet WTO maar FAO 
Gerrit Winkelwagen - 12.11.2001 12:31


Eh misschien maar een onbetekenend detail, maar de WTO heeft nooit in Rome willen vergaderen. Qatar stond een jaar geleden al vast. Het was de FAO (oftewel de VN-voedselorganisatie) die verstek liet gaan in Rome, na Genua aangezien te hebben. Meer nieuws over de anti-oorlogsglobaliseringsbeweging en Italie aanstaande woensdagavond in de Filmacademie in Amsterdam...
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.