english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Jozias van Aartsen in New Delhi
johan - 01.12.2001 00:33

Schoonmaakoperatie rond Grote Moskee zet daklozenvraagstuk op de agenda.

De politie in de Indiase hoofdstad New Delhi is in november met een campagne begonnen om de omgeving van de Jama Masjid, de grote moskee in het hartje van de oude binnenstad, aantrekkelijker te maken. Honderden daklozen werden de voorbije weken hardhandig weggejaagd uit de omliggende straten, en de onderkomens waarin ze beschutting zochten tegen de moessonregen en de winterkou zijn allemaal met de grond gelijk gemaakt. Maar niet alle daklozen laten zich nog langer behandelen als straatvuil. Met de hulp van straatwerkers konden de mensen uit de buurt van de moskee kort na de eerste verdrijvingen een Khula Manch organiseren, een open vergadering met een aantal hoge ambtenaren. Daardoor staat het daklozenprobleem in de Indiase hoofdstad nu op de politieke agenda.

De buurt van de Jama Masjid, de prachtige 17de-eeuwse moskee die het oude deel van Delhi domineert, is een traditionele pleisterplaats voor een deel van de naar schatting 200.000 daklozen die New Delhi telt. Nergens is het zo efficiënt bedelen als bij een moskee die niet alleen door veel gelovigen maar ook nog eens door drommen toeristen wordt bezocht. Shamsuddin leeft al 60 jaar op de smalle straat achter het Jama Masjid. Maar hij is niet de enige die de strook beton, een weg van amper 2,5 meter breed die ook dient om regenwater af te voeren, als zijn thuis beschouwt. Zijn buren zijn verschillende gezinnen die hutjes hadden opgetrokken aan één kant van de weg en nauwelijks plaats lieten voor voorbijgangers.

Maar begin deze maand werd de relatieve veiligheid van dat armzalig toevluchtsoord wreed verstoord. Politiemannen voerden orders uit om alle daklozen te verdrijven die zich in de buurt van de bekende moskee ophielden. "Ik kan moeilijk lopen, maar ze verplichtten mij zelfs om weg te spurten van mijn enige thuis", zegt Shamsuddin. Shanaaz heeft het nog moeilijker. Ze heeft lepra en haar man is mindervalide. Ze leven van de aalmoezen van de moslims die tot liefdadigheid geïnspireerd worden na een bezoek aan de grote moskee uit rode zandsteen. Ze beginnen de ochtenden met ´paranthas´ (gebakken brood) en thee, uitgedeeld door een bijzonder goede ziel.

Het zijn die ´paranthas´ die ook Saurabh en vele andere straatkinderen naar de moskee hebben gelokt nadat in de buurt een ´ran basera´, een openbaar nachtonderkomen voor daklozen, plots gesloten werd. Momenteel krijgen de kinderen steun van een onderwijsproject van Butterflies, een bekende vrijwilligersorganisatie. Maar ze vrezen dat die hulp zal stoppen als ze nog vaak worden weggejaagd. "Ik durf niet te diep in te slapen. Mijn been doet nog altijd pijn van de slag die de politieman me een paar nachten geleden gaf", zegt Muhammed Akram, een van de kinderen. "We zijn geen misdadigers waarover de politie zo maar mag beslissen, we kunnen gewoon nergens heen", voegt Meena eraan toe.

Al die dakloze mannen, vrouwen en kinderen zijn het slachtoffer van een recent plan om de omgeving van de Jama Masjid aantrekkelijker te maken voor toeristen. Maar een oplossing voor de honderden families die op de straten rond de moskee leven, is er niet. Velen van hen leven al tientallen jaren in de omgeving en kunnen niet op eigen houtje een alternatief vinden. En nu de ran basera in de buurt gesloten is, zijn ze er nog slechter aan toe dan voorheen.

Onder druk van actiegroepen had de regering van de deelstaat Delhi aangekondigd dat ze drie nieuwe shelters voor daklozen zou openen. Maar voorlopig is ze nog niet met de bouw daarvan begonnen. De regering kondigde ook een plan aan voor de gratis verdeling van graan voor de daklozen. Maar ze liet na hen te vertellen waar ze het graan kunnen ophalen of klaarmaken, zegt Paramjeet van Ashray Adhikar Ashray (Campagne voor recht op Onderdak).

Paramjeet probeert vrijwilligers te vinden bij de dakloze jongeren om de overheid aan te porren hun zaak ter harte te nemen. "Alleen als ze inzien dat ze recht hebben op een dak boven hun hoofd, kunnen ze die strijd aan", legt ze uit. Volgens Indu Prakash, de coördinator van de campagne, wordt het probleem steeds prangender. Door de gedwongen sluiting van kleine, vervuilende bedrijven in de stad zijn er veel mensen bijgekomen die geen huishuur meer kunnen betalen. Ook door de onoordeelkundige verhuizing van krottenwijken zijn er veel nieuwe daklozen ontstaan.

Met de winter voor de deur organiseerde de campagne begin november een ´Khula Manch´, een open forum met hoge ambtenaren en honderden daklozen in een park bij de Jama Masjid. De verhalen over afranselingen, pesterijen en afpersing door de politie deed de ambtenaren beschaamd aankondigen dat ze actie zouden ondernemen. Ze stelden onder meer de opening van een "modelonderkomen" in het vooruitzicht voor kinderen die de basisschool hebben moeten afbreken door de opruimingsacties rond de moskee. "Het is een begin. Het valt nog af te wachten of het onderkomen er inderdaad komt", zegt Paramjeet. (IPS)

Website: http://www.DeWaarheid.nu/
 

Read more about: vrijheid, repressie & mensenrechten

supplements
machtspolitiek 
Rishi - 01.12.2001 12:49

Heeft het als reden om te voorkomen dat daklozen zich tot de islam laten bekeren?? Haat en extremisme is overal aan het opkomen.



supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.