english
nederlands
Indymedia NL
Independent Media Centre of the Netherlands
Indymedia NL is an independent free communication organisation. Indymedia offers an alternative approach to the news by using an open publishing method for text, images, video and audio.
> contact > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
Search

 
All Words
Any Word
Contains Media:
Only images
Only video
Only audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI's complaint against Indymedia.nl
Courtcase Deutsche Bahn vs. Indymedia.nl
Topics
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Help
Tips for newbies
A short intro into Indymedia NL
The policy of Indymedia NL
How to join?
Donate
Support Indymedia NL with donations!
Lawsuits cost a lot of money, we appreciate every (euro)cent you can spare!

You can also direct your donation to Dutch bank account 94.32.153 on behalf of Stichting Vrienden van Indymedia, Amsterdam (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53)
Indymedia Network

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
This site is produced by volunteers using free software where possible.

The system we use is available from:mir.indymedia.de
an alternative is available from: active.org.au/doc

Thanks to indymedia.de and mir-coders for creating and sharing mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Aids in de media
Wouter Meijer - 03.12.2001 16:34

Blijkbaar kunnen de media nog steeds niet omgaan met het feit dat een aantal gerenommeerde wetenschappers er een andere aidsvisie op nahoudt. Onderstaand artikel werd geweigerd door Trouw.

Blijkbaar kunnen de media nog steeds niet omgaan met het feit dat een aantal gerenommeerde wetenschappers er een andere aidsvisie op nahoudt. Onderstaand artikel werd geweigerd door Trouw. Onderaan kun je de reactie van de redactie lezen. Opvallend is dat ze ruiterlijk toegeven geen open discussie te willen voeren.

Groet, Wouter


===

Aids in de media

Afgelopen zaterdag stond in Trouw een artikel over het aidsbeleid van president Mbeki van Zuid-Afrika. In plaats van gezondheidszorg en medicijnvoorziening goed te organiseren, zit Mbeki liever twijfelachtige internetsites te bekijken, daar kwam het zo´n beetje op neer. Vaak is dit de toon waarop media over de afwijkende aidsvisie ("HIV is niet de oorzaak van aids") berichten. Bijna zonder uitzondering wordt deze stroming afgeschilderd als een verzameling gevaarlijke lieden die de oplossing van het aidsprobleem proberen te ondermijnen met halsstarrige, op niets gebaseerde ontkenningen. Het is inderdaad nogal schokkend wat er beweerd wordt, maar is het echt nodig om zo krampachtig om te gaan met deze critici?

Nooit lees ik namelijk dat een Nobelprijswinnaar biochemie zegt dat het verband tussen HIV en aids nooit wetenschappelijk is aangetoond. Of dat in Afrika, in plaats van tests, de symptomen koorts, diarree en gewichtsverlies voldoende zijn om besmetting te constateren (en dat in een continent met slechte drinkwatervoorziening, ondervoeding, lepra, hepatitis, malaria en tuberculose). Nergens lees ik dat de viroloog die het eerste kankergen ontdekte en zich al langer dan wie dan ook met retrovirussen bezighoudt, Peter Duesberg, met krachtige argumenten de HIV-theorie weerspreekt. En wist u dat de bedenker van deze theorie, Luc Montagnier, in 1997 heeft toegegeven het virus nooit geďsoleerd te hebben? Outstanding scientists, emeritus professoren, directeuren en andere hooggeplaatsten binnen ziekenhuizen, medische organisaties en faculteiten over de hele wereld onderbouwen genuanceerd hun kritiek op de gangbare aidstheoriën en geven aannemelijke verklaringen op de onvermijdelijke vragen die hierop worden gesteld (waar gaan we dan wel aan dood? bijvoorbeeld).

Wat lees ik wel? ´Mbeki medeplichtig aan massasterfte Zuid-Afrika´ (NRC). ´Mbeki´s standpunt over aids is een tragedie van enorme proporties´ (Trouw). Hivnet.nl beweert zelfs dat aidsdissidenten de ziekte willen bestrijden met yoga, spirituele zorg en knoflook. Vaak ook wordt de verklaring aangehaald waarin de 5000 belangrijkste wetenschappers stellen dat het onomstotelijk bewezen is dat HIV aids veroorzaakt. Dat ze weigerden dit in een forum aan hun dissidente collegae te komen uitleggen, blijft onvermeld.

Ik ben zelf geen medicus en kan het aidsvraagstuk niet wetenschappelijk beoordelen. Wat mij inmiddels wel duidelijk is geworden, is dat de media hierover onafgebroken eenzijdig berichten en Trouw vormt daarop helaas geen uitzondering. Het zou de redactie sieren als ook dit gevoelige onderwerp van alle kanten belicht wordt, zodat ik als lezer m´n eigen conclusie kan trekken.

Wouter Meijer


========== Het antwoord van de redactie: =========

Geachte Wouter Meijer,

Hartelijk dank voor uw artikel, maar wij gaan het niet plaatsen. Zolang er tegenover Duesberg nog altijd duizenden wetenschappers staan die het tegendeel beweren, vinden wij het niet zinnig om die geluiden in de krant te zetten, het ontkennen van de ziekte brengt veel schade toe aan mensen die aan aids lijden en degenen die door de ziekte besmet kunnen raken. Misschien is dat geen geheel open discussie, maar niet alle meningen verdienen een plek op de opiniepagina.

Hopelijk heeft u begrip voor onze afwegingen, vriendelijke groeten,

Maaike Bezemer/Podiumredactie Trouw

=====

Trouw suggereert dat Duesberg alleen staat, maar dat is dus absoluut niet waar. Voor geďnteresseerden in de onorthodoxe aidsvisie:

www.virusmyth.com
www.virusmyth.net/aids/video/ (tv-documentaires over dit onderwerp, vanaf 20 kbps)
www.duesberg.com
www.aliveandwell.org

Groet, Wouter

- E-Mail: oerwout@dds.nl
 

Read more about: media

supplements
Trouw: bangebroeken 
janko - 03.12.2001 20:28

"Trouw, misschien wel de best verdiepende internetkrant van Nederland" is de titel van Trouw´s website! Ja, van nederland wel ja, koud kunstje. Trouw en Volkskrant moeten zich DIEP schamen voor hun ouwbollige kwebbelsites.

Schiller schreef: "Wage Du zu irren und zu traeumen". Kom voor je mening uit en wees niet bang daarbij fouten te maken! Waarom schijten ze bij de Volkskrant en bij Trouw in hun broek om voor hun mening uit te komen? Ik bedoel: de baasjes boven ... Er is moed voor nodig om tegen de stroom in te zwemmen.

Trouw: "Zolang er tegenover Duesberg nog altijd duizenden wetenschappers staan die het tegendeel beweren, vinden wij het niet zinnig om die geluiden in de krant te zetten ..."

Is niet juist die ene mening die ANDERS is JUIST de moeite van het lezen waard?

Als je bang bent dat de mensen boos op je worden om wat je schrijft ... tja ... en als je bang bent om er in inkomen op achteruit te gaan en niet wil verhuizen van een leuk huisje naar een lullig flatje ... tja ... voor een rijke is het moeilijker om in de hemel te komen als het voor een kameel is om door het gat van een naald te kruipen, toch?


meer dan trouw alleen 
thijs - 04.12.2001 16:26

volgens mij stond er 1,5 jaar geleden al een paginagroot artikel in de volkskrant en zelfs nog een zeer uitgebreid artikel in de ODE (nr 27, 1999).
Testen in Africa 
K. Phiri - 05.11.2003 05:38

Het testen van HIV in Africa komt slechts sporadisch voor. Bij dure klinieken wordt wel correct getest, maar bij grootschalige onderzoeken wordt slechts het bloed van vrouwen uit zwangerschapsklinieken gebruikt. Hierop wordt slechts één test toegepast, een ELISA genaamd. Als deze positief is wordt de besmetting bewezen geacht, en vice versa. Reden: kostenbesparing. Het geld is gewoon niet aanwezig om een vervolgtest uit te voeren. De vervolgtest bij het diagnoseren van een patient is meestal een tweede ELISA, gevolgd door een Western Blot, in ieder geval in het Westen en in Zuid Afrika voor wie het zich kan veroorloven.

Het probleem met de ELISA, en reden waarom 1 elisa niet voor diagnose gebruikt mag worden, is dat deze test overgevoelig is. Het kijkt naar een molecuul, p24, dat verondersteld wordt specifiek voor HIV te zijn en in ook antielichamen tegen HIV voor te komen.

Echter, er zijn maar liefst 70 faktoren die ELISA vals positief maken, waaronder (Afrikaanse versies van) malaria, tuberculose, griep, herpes, en belangrijk voor onderzoek dat bijna uitsluitend gebruik maakt van bloed van vrouwen in zwangerschapsklinieken, zwangerschap zelf.

(Zie deze opsomming van het Paul Ehrlich Tropeninstitut in München:  http://www.pei.de/themen/hivdiasa.htm#stoer ).

Om te citeren: "Diese unspezifischen Reaktionen werden durch die Bestätigungs-Testung fast immer als falsch-positiv erkannt. "

Opvolgende testen worden nooit uitgevoerd bij deze grootschalige testen in Africa. Echter, deze onbevestigde ELISA's zijn dus wel de basis voor de dramatische statistieken die de WHO en UNAIDS de wereld in sturen. 50% van de bevolking besmet. 33% van de bevolking besmet. Enz. Terwijl dat volgens mij helemaal niet mogelijk is met een seksueel verspreide ziekte. Deze statistieken veronderstellen ook dat HIV even gemakkelijk verspreid wordt van vrouwen naar mannen, als van mannen naar vrouwen, waar dus talloze studies over zijn die aantonen dat dit niet het geval is. Het is opvallend dat de enige plaats ter wereld waar slechte cijfers over bestaan (Afrika), ook de enige plaats ter wereld is die een heteroseksuele HIV epidemie zou hebben.

En ja, deze feiten worden de mensen ontouden, omdat zogenaamde journalistieke bladen het belangrijker vinden om hun lezers te behandelen en betuttelen als kleine kinderen, dan alle feiten op tafel te leggen. Wat overigens hun journalistieke plicht is, een plicht die zij blijkbaar "onverantwoord" vinden.

Onlangs vertelde President Thabo Mbeki van Zuid Afrika, een eerlijk man, dat hij niemand in zijn kennis- en familiekring kende die AIDS had of er aan was overleden. De wereld was te klein. (Zie ook nieuwskoppen hierboven.) Er lijkt een enorm zelfbeschermend mechanisme aan het werk te zijn dat alle alternatieve mogelijkheden uitsluit.

Nog iets om over na te denken. Uit de data van de zwangerschapsklinieken die de WHO/UNAIDS gebruikt, werd afgeleid dat 19% (bijna 1 op de 5) van de zuidafrikaanse bevolking HIV positief was.
Echter, toen de HSRC een statistisch representatief onderzoek deed (alle bevolkingsgroepen, mannen en vrouwen, doch wederom gebruik makend van een enkele ELISA) - kwamen ze uit op een nationale infectie van slechts 11,4%!

(Lees hier verder in The Independent (Zuid Africa))
 http://www.independent.co.za/index.php?set_id=1&click_id=13&art_id=vn20021206063345189C308684

(En ook hier, op de website van de HSRC zelf:)
 http://www.hsrc.ac.za/about/HSRCReview/Vol1No1/index.html?hiv_study.html~content

Het enige dat ze anders deden, was onderzoek doen op een representatieve sectie van de bevolking. Als dat alleen al een schatting van 40% lager opleverd, wat is dan het nationale besmettingsnivo als de positieve ELISA's worden opgevolgd door een Western Blot test?

En nog een interessant detail. Tijdens het zogenaamde zwaartepunt van de epidemie in Zuid Africa GROEIDE de bevolking van Zuid Africa van van 40,6 miljoen in 1996, naar 44,8 miljoen in 2001. Dat is een bevolkingsgroei van 10,3% in 5 jaar. Ter vergelijking, de bevolking van Zuid Afrika was 25 miljoen in 1978. (Nationale Census 2001 van de HSRC)

Voor wie nog meer wil weten, is hier een artikel van de zuidafrikaanse journalist en schrijver Rian Malan, voor Rolling Stone Magazine:  http://www.whatisaids.com/rollingstone.htm

KP
Maaike Bezemer/Podiumredaktie Trouw 
K. Phiri - 05.11.2003 11:35

Nog even toevoegen:

" Zolang er tegenover Duesberg nog altijd duizenden wetenschappers staan die het tegendeel beweren, vinden wij het niet zinnig om die geluiden in de krant te zetten..."

De wetenschap is geen democratie. De meeste stemmen gelden niet. Het idee waar de meeste lieden het over eens zijn is zeker niet per definitie het juiste.

Maar zie hier ook de onafhankelijkheid en intelligentie van de journalistiek. Over k(n)uddegedrag gesproken.

KP
erbij ook 
overweging... - 05.11.2003 16:08

allereerst weet ik niets over virussen, maar wat ik wel weet wilde ik graag bij jullie plaatsen:

allereerst heb ik altijd een vermoeden dat iemand of een groepje om misschien ambitieuse redenen de feiten omtrent virussen achter zit/-ten te houden.(niet om paranoia te maken-bedoelende!)
Ook dat geharrewar om de feiten lijkt er bijna op alsof ze elkaar eerder in de hand werken om enige geheimhouding omtrent een uitkomst dan dat ze elkaar -helpen- een oplossing te vinden/maken...
Schandalig, vind ik althans, is ook het geharrewar van de fabrikanten die om geldredenen vermoeiende vergaderingen houden voordat ze eindelijk toegeven dat de medicijnen halve prijs richting de mensen kan die er het hardst op zitten te wachten (waar dan ook)

Ook zag ik ooit een documentaire over een eiland, waarvan de oorspronkelijke bevolking
7 jaar lang, beginnend met primitieve wapens, gestreden heeft om het eiland weer in eigen handen te krijgen. Ze hebben de (str-)(t-)ijd overleeft door op ouwe kennis geput uit de natuur te bouwen.
Zo beweerde de persoon die kennis heeft over de traditionele kennis van geneeswijzen,
iemand met Aids/Hiv genezen te hebben.
Probleem is echter dat ze deze persoon niet meer terug gezien hebben, of dat de geneeswijze op (westerse-) wijze getest is (om hopelijk hun gelijk te bevestigen, dan)
Ze waren zelfs zo aardig om een ieder besmet iemand uit te nodigen langs te komen...
(zo lief! Want stel je voor ruim 42 miljoen mensen die er langs gaan dan!?!?!)
De naam van het eiland ben ik vergeten.
En ergens zou ik het ook het liefst geheim houden, omdat alles altijd gecommercialiseerd wordt en daardoor weer juist kapot gemaakt (zie Marcos zijn toespraak)
Toch zal ik je vertellen dat het om een eiland nabij Papoa-new Genuia gaat, die zo vertelde het verhaal samen met (blank-) Australië 7 jaar de strijd tegen dit eiland
hebben volgehouden- zonder te winnen!!!!
Ik ben de naam echt vergeten, het spijt me, maar het was onlangs nog hier in Nederland
bij National Geographic op tv, dus misschien langs die weg terug te vinden....
Misschien kan iemand dit aanvullen?

(note: er gebeuren niet alleen maar slechte dingen met geld (hoewel ik persoonlijk erg tegen geld ben...zal wel een eigenwijs-gen-hebben)
website mbeki 
jetze - 05.11.2003 23:02

 http://www.virusmyth.net/aids/
Eén Duesberg tegen duizenden? Een lachertje! 
Wilhelm Godschalk - 29.04.2005 01:31

De opmerking van Maaike Bezemer: "Zolang er tegenover Duesberg nog altijd duizenden wetenschappers staan die het tegendeel beweren, vinden wij het niet zinnig om die geluiden in de krant te zetten." is wel een zeer duidelijk bewijs dat Nederlandse journalisten tegenwoordig geen idee meer hebben waar ze mee bezig zijn.
Eén enkele Duesberg? Kijk op  http://aras.ab.ca/thelist.htm Daar zijn al meer dan 2000 AIDS-dissidenten met academische kwalificaties. En de lijst groeit nog dagelijks. Ik zie maar twee mogelijke verklaringen voor Maaike's reactie:

1) Ze verstaat haar vak niet
2) Trouw is door en door corrupt; verkocht aan de farma-baronnen

In het eerste geval zie ik nog een mogelijkheid om aan Maaike's vakopleiding mee te werken: Stuur haar de namen in de dissidenten-lijst. Eén voor een.
In het tweede geval is het enige verweer: Stop met het lezen van Trouw. Het heeft toch weinig zin om zoveel geld te betalen voor een krant die toch maar één kant van een belangrijke controverse belicht en de andere kant censureert.


E-Mail: wgods@xs4all.nl
Website: http://www.godschalk.net
 
supplements
> indymedia.nl > search > archive > help > join > publish news > open newswire > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL uses the 'open posting' principle to promote freedom of speech. The news (text, images, audio and video) posted in the open newswire of Indymedia NL remains the property of the author who posted it. The views in these postings do not necesseraly reflect the views of the editorial team of Indymedia NL. Furthermore, it is not always possible to guarantee the accuracy of the postings.